Αγριες κόντρες στη Βουλή για τις εκλογές: Ολοι εναντίον όλων για αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές και μετανάστες

Κοινοποίηση στα Social Media

Καθώς η χώρα μπαίνει και επισήμως σε προεκλογική περίοδο τα «αίματα» άναψαν εντός Ολομέλειας με αφορμή την τροπολογία για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ίδια ημέρα με τις Ευρωεκλογές.

Η τροπολογία που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία έπειτα από μια συνεδρίαση με μεγάλη ένταση.

Δεύτερο σημείο σύγκρουσης ήταν και ο αποκλεισμός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσων προέρχονται από τρίτες χώρες και δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Λαφαζάνης: Αλλάζετε στο παρά πέντε το σύστημα χωρίς να μας ρωτήσετε

Εντονη ήταν η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τεχνάσματα και μεθοδεύσεις για να «επηρεάσετε το εκλογικό σώμα», ενώ έκανε λόγο για πανικό και αδιέξοδο των εταίρων οι οποίοι προσπαθούν «να δημιουργήσουν τεχνητή εντύπωση μπροστά στη μεγάλη εκλογική συντριβή και κατάρρευσή τους, που βλέπουν ότι έρχεται τη δεύτερη Κυριακή».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για δύο εκλογικές αναμετρήσεις την ίδια ημέρα, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος.

Οπως υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την πρώτη Κυριακή μαζί με τις αυτοδιοικητικές, οι εφορευτικές επιτροπές θα είχαν πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, λόγω και της σταυροδοσίας.

Απάντηση έδωσε ο κ. Αθανασίου και σε όσους ασκούν κριτική για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσων αλλοδαπών και ομογενών δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, παραπέμποντας σε σχετική απόφαση του ΣτΕ, αλλά και διευκρινίζοντας ότι αφορά μόνο πολίτες τρίτων χωρών και όχι της ΕΕ, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν. Σημείωσε μάλιστα κοιτώντας προς Ιπποκράτους μεριά ότι ο ίδιος έχει από τον Μάρτιο του 2013 έτοιμο τον νόμο περί ιθαγένειας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε στη Βουλή, ενώ εγώ τον παρέδωσα».

Πυρά Βούλτεψη σε ΣΥΡΙΖΑ: Δε σας ενδιαφέρουν οι Ευρωεκλογές μόνο οι τοπικές

Με σφοδρότητα επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, αναφέροντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει με τη στάση της δεν την ενδιαφέρουν οι Ευρωεκλογές, αλλά μόνο οι αυτοδιοικητικές λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Οπως είπε, η κ. Βούλτεψη, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια «κινούμενη άμμος ευκαιριακών ψηφοφόρων που τον ψήφισαν, η οποία συγκρούεται με το 4% της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης που δεν θέλει την Ευρώπη, γι’ αυτό κι αναδεικνύει ως κυρίαρχο ζήτημα ποιοι δήμαρχοι θα εκλεγούν”» «Για τη ΝΔ το σημαντικότερο όλων είναι η Ευρώπη. Πρώτα είναι η Ευρώπη και όχι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και θα πρέπει οι αντιμνημονιακοί υποψήφιοί σας να δηλώσουν αν θα δεχτούν ή όχι τα χρήματα από το μνημόνιο. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη της Ευρώπης, θα αγωνιστούμε για ισότιμη παραμονή της χώρας μας», υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη. Και απαντώντας στις επικρίσεις για τον σταυρό προτίμησης, υποστήριξε ότι «ενοχλεί μόνον τα κόμματα που δεν έχουν ενιαία θέση απέναντι στην ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Εντονα επικριτική ήταν και για τα όσα ακούστηκαν περί οπισθοδρόμησης στο θέμα της ελληνικής ιθαγένειας: «Οποιος το λέει αυτό, αν έχει άλλη γνώμη τότε πάει σε εκλογές, αλλάζει το Σύνταγμα, βάζει τους μετανάστες να κάτσουν στο κεφάλι μας και να μπουν στα σπίτια μας», υποστήριξε.

«Ξιφομαχία» ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένειας

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Τσούκαλης, διαχώρισε τη θέση του ως προς την τροπολογία για τους μετανάστες, ωστόσο, άφησε αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας «είναι οπισθοδρόμηση να είναι από τον Μάρτιο του 2013 σε ισχύ η εγκύκλιος που πάγωσε τον νόμο περί ιθαγένειας και να μην έρχεται στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου».

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν διαθέτει σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο για την ιθαγένεια. Και αντί να έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση φέρνετε ξεκούδουνα ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών», τόνισε, αποδίδοντας ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ, διότι δεν έχει έλθει ακόμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

«Κανένας δεν μπορεί να βάζει ψευδεπίγραφα διλήμματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομματική λογική.

«Η τροπολογία προστατεύει το κύρος των θεσμών της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης και αν κάποιοι μεθόδευαν την υποβάθμιση τους πρέπει να το συζητήσουμε καθαρά και χωρίς υποκρισία. Είναι μια τεράστιας σημασίας προσπάθεια, που κρατάει όρθιους τους θεσμούς», επισήμανε και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για ψευτοδιλήμματα που θέτει.

«Το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο είναι πλαστό από τη φύση του, γιατί θα πάψει να υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρχει το πλαστό δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο για την πρώτη Κυριακή. Αν εσείς με ψευτοδιλήμματα θέλετε να στείλετε αδιάβαστους τους θεσμούς δεν θα περάσει. Καμία σκοπιμότητα από την πλευρά μας δεν υπάρχει, αλλά μόνο το υπέρτατο καθήκον να προστατεύσουμε τους θεσμούς», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος. «Δεν έγινε τίποτα περίεργο ή εν κρυπτώ. Εμείς λέμε καθαρά και επίσημα να εκφραστεί η επιστημονική κοινότητα. Όχι λαθροχειρίες σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Πηγή:  iefimerida.gr