Συνάντηση των αγροτών με τον Γ.Στουρνάρα την Πέμπτη

Κοινοποίηση στα Social Media

Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα συναντηθεί την Πέμπτη αντιπροσωπεία των αγροτών. Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με ενίσχυση και δημιουργία μπλόκων.

Η συνάντηση των αγροτών με τον υπουργό Οικονομικών ορίστηκε για την Πέμπτη στις 12.45.

Την συνάντηση με τον υπουργό έχουν ζητήσει οι αγρότες από την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των επαφών που κάνουν με την πολιτική ηγεσία. Σε αυτή σκοπεύουν να θέσουν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, από το θέμα της φορολογίας και το κόστος παραγωγής μέχρι την ρύθμιση των χρεών.

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν προαναγγείλει για την Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, την πραγματοποίηση νέου πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου, επιδιώκοντας συστράτευση και εργαζομένων από άλλους κλάδους.

Στην Πέλλα, οι αγρότες από νωρίς το πρωί έχουν προχωρήσει και πάλι σε κατάληψη της εφορίας στην Έδεσσα, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Παραμένουν, επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.

Οι Σερραίοι αγρότες εξακολουθούν να διατηρούν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και αύριο πρόκειται να προβούν σε διαμαρτυρία κατά της φορολογικής πολιτικής.

Στο στήσιμο δύο μπλόκων, στον κόμβο Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας – Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στον Δήμο Καβάλας, προχώρησαν την Τρίτη αγρότες της περιοχής, ενώ οι αγρότες του Έβρου παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.

Στο μεταξύ, αύριο, οι αγρότες στο μπλόκο των Βασιλικών στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να προβούν και πάλι σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου από τη μία το μεσημέρι, ενώ συνάδελφοί τους στη Βοιωτία θα μεταβούν με άλλους συμπολίτες τους στα διόδια Τραγάνας που βρίσκονται στο 136ο χλμ Αθηνών-Λαμίας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των τιμών

Την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, απέκλεισαν λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, αγρότες από την δυτική Αχαΐα.

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα της Αργολίδας της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, διεκδικώντας να αποσυρθούν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Βασιλοπόταμου στη Σκάλα με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα πήγαν στη Σπάρτη, όπου πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό και επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, η οποία με δηλώσεις της, εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα και τα αιτήματα των Λακώνων αγροτών.

Στη συνέχεια επέστρεψαν στο μπλόκο του Βασιλοπόταμου.

Στη Μεσσηνία το πρωί της Τρίτης, αγρότες κινήθηκαν και απέκλεισαν για αρκετή ώρα το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς -πρώην Αγροτική- στους Γαργαλιάνους, διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Επίσης να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

από in.gr