Νέες τιμές στα φάρμακα την επόμενη εβδομάδα! Δελτίο με αυξήσεις και μειώσεις

Κοινοποίηση στα Social Media

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να υπολόγιζε πολύ περισσότερες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ώστε να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη, το σενάριο όμως δε βγαίνει…

Με μειώσεις αλλά και κάποιες αυξήσεις στα συνολικά 8500 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, που είχε απ όλα: εντάσεις, διαφωνίες αλλά και αλληλοκατηγορίες.

Μετά την έκδοση του δελτίου τιμών (Τετάρτη) θα ακολουθήσει ολιγοήμερη περίοδος ενστάσεων από την πλευρά των εταιρειών ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης υπολογίζει ότι σε μία εβδομάδα θα μπορεί να αρχίζει να εφαρμόζεται.
Βέβαια αυτό που δεν υπολόγισε ο υπουργός Υγείας είναι τη μεσοσταθμική μείωση που θα επιτύγχανε μέσω της διαδικασίας αυτής ώστε να μειωθεί και η φαρμακευτική δαπάνη.
Άλλωστε έγιναν και διορθώσεις τιμών προς τα πάνω όμως έστω κι αν υπήρξε και ανακοστολόγηση με μειώσεις τιμών.
Εξάλλου το τελευταίο σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε επιτρέπει πλέον διορθώσεις στις τιμές με αυξητική τάση κάτι που απαγορευόταν με προηγούμενη υπουργική απόφαση.
Κι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη να μιλούσαν για μειώσεις που θα άγγιζαν μεσοσταθμικά το 8,7% τελικά το ποσοστό αυτό θα είναι πολύ μικρότερο έστω κι αν για κάποιες εταιρείες τα φάρμακα τους μπορεί να μειώθηκαν έως και 12%.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι και πάλι θα ακολουθήσουν ενστάσεις ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε ένα επόμενο (διορθωτικό) δελτίο τιμών.
από iatropedia.gr