Μήπως το επαγγελματικό άγχος κάνει κακό στην υγεία σας;

Κοινοποίηση στα Social Media

Πόσο επηρεάζουν την υγεία σας οι συνθήκες στις οποίες ασκείτε το επάγγελμα σας; Το σημαντικό αυτό ερώτημα απασχολεί σχεδόν όλους τους εργαζομένους. Αναλογιστείτε ότι 40% των ατόμων που επισκέπτονται γιατρούς θεωρούν ότι η αιτία πρόκλησης του προβλήματος τους προέρχεται από το επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες πιστεύουν συχνότερα από ότι οι γυναίκες ότι, οι διαταραχές της υγείας τους προέρχονται από την εργασία τους. Επιπλέον, 20% των ασθενών κάνουν τροποποιήσεις στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες λόγω υγείας, ενώ για τον ίδιο λόγο 13% αλλάζει απασχόληση.

Αναπόφευκτα, οι συνθήκες στις οποίες ο εργαζόμενος απασχολείται, επιδρούν στη σωματική και στην ψυχική του υγεία. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο σοβαρό διότι ας μην ξεχνούμε ότι καταγράφονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εκατομμύρια περιστατικά ασθενειών λόγω επαγγέλματος και άλλα τόσα σε εργατικά ατυχήματα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες στις συνθήκες εργασίας που βλάπτουν την υγεία των εργαζομένων;

  • οι παράγοντες σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον εργασίας
  • ψυχοκοινωνικών καταστάσεων και διαπροσωπικών σχέσεων.

Στην πρώτη κατηγορία, η ποιότητα του αέρα των χώρων εργασίας είναι από τους κυριότερους ενόχους για πρόκληση ή επιδείνωση αναπνευστικών, αλλεργικών και μολυσματικών παθήσεων. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στις διαταραχές υγείας λόγω κακής ποιότητας του αέρα.

Τα μικρόβια στον επαγγελματικό χώρο μεταδίδονται εύκολα και τα συστήματα κλιματισμού που δεν συντηρούνται ικανοποιητικά ευνοούν τη διάδοση τους. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από δυνατούς θορύβους, δηλαδή η ηχορύπανση είναι αιτία πολλών προβλημάτων στους εργαζόμενους.
Υπάρχουν πολλές ουσίες ή νοσηροί παράγοντες που έχουν τη δύναμη να βλάπτουν την υγεία των εργαζόμενων. Ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος υπάρχουν ιδιαίτεροι νοσηροί παράγοντες από τους οποίους χρειάζεται προστασία.

Οι πηγές του επαγγελματικού άγχους:
1. οι υπερβολικές ώρες εργασίας,
2. η μονιμότητα,
3. το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον
4. Επαγγελματικό άγχος

Το επαγγελματικό άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα πάντα με το πώς ένα άτομο βιώνει το άγχος. Δηλαδή ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει άγχος και προβλήματα υγείας σε ένα άτομο, μπορεί να μην επηρεάσει στον ίδιο βαθμό ένα άλλο άτομο.

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε με σιγουριά κάποια συμπτώματα, γιατί τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλους παράγοντες. Χωρίζουμε όμως τα συμπτώματα του επαγγελματικού άγχους σε 3 κατηγορίες: σωματικές,ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές.

Οι σωματικές αποτελούνται συνήθως από πονοκεφάλους, κόπωση, διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή, πόνοι στο στομάχι ή πιασίματα των μυών, ναυτίες δύσπνοια και άλλες οργανικές διαταραχές.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορούν να αποτελούνται από έλλειψη συγκέντρωσης, μείωση της αυτοεκτίμησης, υπερευαισθησία και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργία άλλων ψυχολογικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, κλειστοφοβία ή οποιαδήποτε άλλη φοβία.

Τα συμπεριφοριστικά συμπτώματα στην εργασία μπορεί να είναι συχνές άδειες ασθενείας από τη δουλειά, μείωση της παραγωγικότητάς τους και συχνά λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Τα επαγγέλματα που έχουν το ψηλότερο επίπεδο άγχους συνήθως έχουν και ψηλό βαθμό κίνδυνου σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα ο βαθμός ευθύνης σε περίπτωση κάποιου λάθους.

Αρκέτα είναι τα επαγγέλματα μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν καταστάσεις που να είναι απειλητικές για τον εργαζόμενο και γι’ αυτό μπορεί να βιώνει ένα συνεχόμενο άγχος.

Η υγεία μας εξαρτάται κατά 50% απο τη συμπεριφορά, κατά 20% απο το περιβάλλον, κατά 20% από την κληρονομικότητα και μόνο κατά 10% απο τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αν η ανθρώπινη συμπεριφορά συνιστά αντικείμενο μελέτης της ψυχολογίας κατανοούμε γιατί ο ψυχολόγος κατέχει προεξάρχουσα θέση στην περιφρούρηση της υγείας.

Η πρόληψη συνίσταται στην έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να αποτραπεί μα συμπεριφορά ή ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες. Η πρόληψη περιλαμβάνει:
α) κατανόηση των αιτιολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία της αρνητικής συμπεριφοράς.
β) αντικατάσταση της αρνητικής συμπεριφοράς με μια λειτουργικότερη.

από http://health.in.gr/