Η Εστία Μητέρας τίμησε τη λογοτέχνιδα, δημοσιογράφο και εθελόντρια Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού

Κοινοποίηση στα Social Media

Τη λογοτέχνιδα, δημοσιογράφο και εθελόντρια Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού τίμησε η Εστία Μητέρας σε μια λογοτεχνική βραδιά παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση» του ιδρύματος.

 «Ελπίδα της ζωής ηλιαχτίδα,

γαληνεύεις την καταιγίδα,

τα σκοτεινά μονοπάτια φωτίζεις,

χαράς προσμονή σκορπίζεις»

Για το έργο και την προσωπικότητα της Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού μίλησαν η πρόεδρος της Εστίας Σοφία Τσιτσοπούλου που έκανε και το καλωσόρισμα, ο ιδρυτής της ημερήσιας εφημερίδας Βοιωτική Ώρα και θεατρικός συγγραφέας Πέτρος Χουτζούμης, ο φιλόλογος καθηγητής Δημήτρης Σαλούστρος, η πολιτισμική κοινωνιολόγος και διδάκτορας λογοτεχνίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελένη Καρασαββίδου και η φιλόλογος, δημοσιογράφος και δασκάλα θεάτρου Μαρίνα Αντωνάτου η οποία και συντόνισε την εκδήλωση.

Ποιήματα της Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού απήγγειλε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εστίας Μητέρας Μίνα Ράπτη.

Η Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού δραστηριοποιείται σε πολλούς φορείς και συλλόγους, είναι εθελόντρια και μέλος του Δ.Σ. της Εστίας Μητέρας.

«Επί 20 χρόνια υπηρετεί εθελοντικά τους στόχους της, καταθέτει τις ιδέες της και αφιερώνει προσωπικό χρόνο για την πρόοδο αυτού του πολυδιάστατου έργου», σημείωσε η κ. Τσιτσοπούλου αφού ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της και πρόσθεσε: «Σε όλες τις λογοτεχνικές αναζητήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες γίνεται πρέσβειρα του πνεύματος της Εστίας. Έχει μεγάλη ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στη μητέρα και το παιδί. Συνετή, αγαπητή διακριτική, με ώριμη και θετική σκέψη, με ευαισθησίες, διάθεση προσφοράς και συμπαράστασης στον συνάνθρωπο είναι για μας μια καλή συνεργάτιδα και πολύτιμη φίλη. Καίτη σ΄ ευχαριστούμε και ευχόμαστε ο Θεός να σου δίνει υγεία δύναμη και έμπνευση για να συνεχίσεις το λογοτεχνικό και κοινωνικό έργο».

Ενδιαφέρον έχει το πώς ξεκίνησε η Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού να γράφει ποιήματα.

Όπως η ίδια είπε στην κ. Αντωνάτου η οποία αφηγήθηκε τα γεγονότα.

«Ότι είμαι ως ποιήτρια αυτή τη στιγμή το οφείλω στο Θεό και την αείμνηστη πρόεδρο της Εστίας Μητέρας Φούλας Νικολάου. Ο πατέρας μου σε ανύποπτο χρόνο μου είπε για τον φόβο που τον βασάνιζε ότι απιθώνοντας θα έσβηνε το όνομα μιας και ήταν ο τελευταίος Μπερατινός», είπε η συγγραφέας η οποία όταν ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή συνειδητοποίησε τα λόγια και τους φόβους του. Έκτοτε ο πόνος αυτός την βασάνιζε.

Ζήτησα με όλη μου την ψυχή βοήθεια από τον Θεό, να βρεθεί ένας τρόπο να μείνει το επίθετο του πατέρα μου», λέει η ίδια.

Με τον καιρό τα βράδια ο πόνος «άρχισε να γίνεται στίχος, ο στοίχος στοίχοι» όταν σε μια εκδήλωση της Εσίας Μητέρας δόθηκε η ευκαιρία και διάβασε ένα ποίημα της.

Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν τον δόμο τους. Έτσι κάποια στιγμή αργότερα ήρθε κάτι σαν Θεία Φώτιση. «Θεέ μου σ΄ ευχαριστώ είπα. Εσύ με βοήθησες να γράψω ότι έγραψα τώρα βοήθησέ με να βγάλω ένα βιβλίο και πάνω του να μείνει χαραγμένο και το επίθετο του πατέρα μου», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το βιβλίο βγήκε και την ώρα που ο κ. Χουτζούμης μου το παρέδωσε μου είπε: Απ΄ αυτή τη στιγμή περνάς στην αιωνιότητα. Χωρίς να ήξερε για την επιθυμία μου για τον πατέρα μου».

Έτσι λοιπόν «Μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια από το Θεό. Η πίστη και η επίκληση στην χάρη του κάνει τα αδύνατα δυνατά».

Στη συνέχεια με την ευκαιρία της απονομής της τιμητικής πλακέτας η Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού ευχαρίστησε την Εστία Μητέρας και την πρόεδρό της Σοφία Τσιτσοπούλου, τους συντελεστές της εκδήλωσης, φυσικά τους ομιλητές «που είχαν την καλοσύνη να ασχοληθούν με τα γραπτά μου ξοδεύοντας με γενναιοδωρία χρόνο και κόπο» και όσους την τίμησαν με την παρουσία τους.

«Σας ευχαριστώ για την ανείπωτη χαρά που μου προσφέρατε και για την πλακέτα, φορέα ακριβών συναισθημάτων αγάπης και αδελφοσύνης. Το ευχαριστώ είναι λίγο μα δεν υπάρχει άλλη λέξη που να κρύβει τόσες έννοιες αυτή που είναι το απαύγασμα της φορτισμένης καρδιάς μου από συγκίνηση», τόνισε και συνέχισε: «Στέλνω ένα μήνυμα στα ουράνια, να πάει να αγκαλιάσει την αείμνηστη ιδρύτρια και πρόεδρο Φούλα Νικολάου. Και ένα μεγάλο αόρατο κερί που η φλόγα του να κρατάει αναμμένο αιώνες να θυμίζει πως μεταλαμπαδεύουμε τι ιδέες της. Δεν την ξεχνάμε και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τα χνάρια της. Δίνουμε αξία στην αξία, αγάπη στον συνάνθρωπο, στοργή στον κατατρεγμένο, το χέρι σε όποιον έπεσε να σηκωθεί».

Επίσης παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη προσφορά της Εστίας Μητέρας και σε όσους την στηρίζουν αλλά και να εκφράσει την αισιοδοξία της για το μέλλον με την βοήθεια του Θεού.

«Ας προσευχηθούμε όλοι με κύριο αίτημα να σωθεί η πατρίδα, να αναπνεύσουν όσοι ασφυκτιούν και το θαύμα θα γίνει. Η προστατευτική ασπίδα του Θεού θα διώξει τα δεινά, όταν εμείς διώξουμε αυτά που τα προκάλεσαν. Όταν στις πράξεις μας κυριαρχήσει το αγαπάτε αλλήλους» κατέληξε η Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού.