Νέο μπλόκο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς – Πλέον θα θεωρούνται επιχειρήσεις

Κοινοποίηση στα Social Media

Το φορολογικό καθεστώς των οικοδομικών συνεταιρισμών αλλάζει. Ήδη με ρύθμιση που έχει ψηφιστεί ορίζεται ότι εντός 10 μηνών θα πρέπει να αλλάξουν καθεστώς λειτουργίας και να φορολογούνται ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Με τη ρύθμιση ορίζεται ότι οι συνεταιρισμοί πρέπει να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος για το 2012 και το 2013, ενώ από ‘δω και πέρα θα φορολογούνται ακόμη και οι εισφορές των μελών. Ουσιαστικά το κράτος στοχεύει στις εισφορές των 300.000 μελών περίπου 550 συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα.

Με τη ρύθμιση Στουρνάρα μάλιστα προβλέπεται ότι για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που δεν συμμορφωθούν και δεν αλλάξουν άμεσα το καταστατικό τους θα υπάρξει αυτόματη διάλυση.

Στην περίπτωση διάλυσης ενός συνεταιρισμού, εάν δεν έχει αγοραστεί γη τότε απλά επιστρέφονται τα χρήματα, εάν όμως η γη έχει αγοραστεί τα πράγματα περιπλέκονται καθώς αν δεν έχουν ενταχθεί σε σχέδιο τότε οι μεταβιβάσεις γης είναι άκυρες. Στην περίπτωση όμως που ο συνεταιρισμός είναι ενταγμένος στο σχέδιο και έχουν διαμοιραστεί οικόπεδα δεν δίδεται οικοδομική άδεια αφού για κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει χωροθέτηση από τον δήμο…

από newsit.gr