Ο χάρτης των πανελλαδικών εξετάσεων – Όλα όσα αλλάζουν φέτος για τους υποψήφιους

Κοινοποίηση στα Social Media

 Από τη Δευτέρα και μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις
– Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές θα γίνονται ηλεκτρονικά στα λύκεια όπου φοιτούν οι υποψήφιοι
– Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις
– Για πρώτη φορά φέτος δε θα υπάρχει η επιλογή για εισαγωγή σε αστυνομικές σχολές

Η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις έχει αρχίσει και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους μαθητές της τρίτης λυκείου που ετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα.

Από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου αρχίζουν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Οι τελειόφοιτοι και οι απόφοιτοι μπορούν να τις συμπληρώνουν στα λύκεια όπου φοιτούν και μόνο ηλεκτρονικά.
Οι αιτήσεις είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

Φέτος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, για πρώτη φορά δε θα υπάρχει ως επιλογή η εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, καθώς υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που ορίζει το «πάγωμα» των προσλήψεων στις συγκεκριμένες σχολές για το 2013 και το 2014.

Πέρυσι, με κοινή υπουργική απόφαση τα αρμόδια υπουργεία, είχαν αποφασίσει τη διεξαγωγή εξετάσεων εισαγωγής, με τους επιτυχόντες να ξεκινάνε τη φοίτηση το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Μια ακόμα αλλαγή, αφορά τους υποψήφιους για το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας, που δεν θα εξετάζονται πλέον στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

– Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται την αίτηση είτε από το Λύκειο, όπου φοιτούν είτε από το Διαδίκτυο στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξετάσεων

– Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που επιθυμούν να εξεταστούν, την κατεύθυνση την οποία ακολουθούν και τυχόν ειδικά μαθήματα που είναι υποχρεωτικά για την εισαγωγή σε ορισμένες σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ

– Για όσους επιθυμούν να δηλώσουν την εισαγωγή τους σε οικονομικές σχολές θα πρέπει να επιλέξουν την πανελλαδική εξέταση του μαθήματος “Αρχές Οικονομικής Θεωρίας” και υποχρεωτικά ως δεύτερο μάθημα γενικής Παιδείας τα “Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής”.

– Στην αίτηση υπάρχει επιλογή για σε Αστυνομικές Σχολές, η οποία όμως απευθύνεται αποκλειστικά σε αστυνομικούς και όχι σε υποψήφιους ιδιώτες και αφορά μόνο τη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

– Όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει την ίδια περίοδο (10-25 Φεβρουαρίου) να κάνουν σχετική δήλωση στο Λύκειο, όπου φοιτούν. Αποκλείονται για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα στο 2014, μπορούν όμως να συμμετάσχουν οποιαδήποτε άλλη χρονιά τηρουμένων των προθεσμιών για τη σχετική δήλωση.

– Σχετικά με τους υποψηφίους που επιθυμούν την εισαγωγή τους με το 10%, η οποία δεν εμπεριέχει νέα εξέταση, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στις εξετάσεις του 2013 έχουν αυτή την επιλογή.

– Για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να υποβληθούν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

από newsit.gr