«Βόμβα» και από τον Αρειο Πάγο: Αντισυνταγματικό το χαράτσι στα ακίνητα

Κοινοποίηση στα Social Media

Νέο μπέρδεμα προκύπτει από την απόφαση του Δ’ τμήματος του Αρείου Πάγου για το χαράτσι στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς, το έκρινε αντισυνταγματικό και πλέον η υπόθεση παραπέμπεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Ολομέλεια Αρείου Πάγου) της χώρας για οριστική κρίση.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί «βόμβα» μεγατόνων για το οικονομικό επιτελείο, καθώς, ο Αρειος Πάγος το έκρινε αντισυνταγματικό, το ΣτΕ συνταγματικό και πλέον το λόγο έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εφόσον, όπως, η τελική γνωμοδότηση κρίνει το ΕΕΤΗΔΕ αντισυνταγματικό αυτομάτως το ίδιο θα συμβεί και με τον «αντικαταστάτη» του, το ΕΤΑ, δημιουργώντας νέο μεγάλο πρόβλημα.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το πρώτο χαράτσι (ειδικό τέλος ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών), το οποίο εισπράττεται από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τι υποστήριξαν οι αρεοπαγίτες

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, η όλη επιβάρυνση που έχουν δεχθεί οι φορολογούμενοι έχει ως αποτέλεσμα να θίγεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.

Ακόμη, υπογραμμίζουν οι αρεοπαγίτες ότι το χαράτσι αντιβαίνει:

  • στο άρθρο 2 που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,
  • στο άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
  • στο άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,
  • στο άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και
  • στο άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προς οριστική κρίση και πλέον στην κυβέρνηση κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Πηγή:  iefimerida.gr