Παραμένουν στις θέσεις τους οι αγρότες παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Κοινοποίηση στα Social Media

«Κυβερνητικό τερτίπι» και απόπειρα της κυβέρνησης να σπάσει τα μπλόκα χαρακτηρίζουν αγροτοσυνδικαλιστές από τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας τις κυβερνητκές αποφάσεις που προέκυψαν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τονίζουν ότι οι διορθωτικές κινήσεις «δεν αποτελούν καν ασπιρίνη» για τον αγροτικό κόσμο και δηλώνουν θα συνεχίσουν και θα μαζικοποιήσουν τα μπλόκα.

ρασκευή και Σάββατο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση συντονισμού των μπλόκων πανελλαδικά στη Νίκαια.

Την ίδια ώρα, αναστέλλουν, για την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου τον αποκλεισμό των Δ.Ο.Υ. οι αγρότες της Κρήτης με σκοπό να εξετάσουν προσεκτικά τα επτά διορθωτικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με το φορολογικό. Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 2 μμ. θα συνεδριάσουν οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις αν θα συνεχίσουν ή αν θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, σε συντονισμό πάντα με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Προς όφελος των αγροτών τα μέτρα της Κυβέρνησης, λέει ο Τσαυτάρης

«Με τις σημερινές της αποφάσεις, η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει και τα αντανακλαστικά και είναι ανοικτή στο διάλογο με τους αγρότες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, σχετικά με τις  ρυθμίσεις για τους αγρότες που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και συμπλήρωσε: « Ως υπουργείο χαιρόμαστε που παίξαμε έναν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε τα αιτήματα και οι απόψεις των αγροτών να ακουστούν στην Κυβέρνηση, προκειμένου ένα σημαντικό μέτρο, μια σημαντική διαρθρωτική αναπτυξιακή τομή σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των εσόδων και εξόδων των γεωργών, που ήταν ένα μεγάλο αίτημα, όλων των γεωργών, γίνεται με ένα αποτελεσματικό, αλλά πολύ απλουστευτικό τρόπο, χωρίς να δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του.  Χαίρομαι επίσης που οι αγρότες χαιρέτησαν αυτές τις αποφάσεις διότι επαναλαμβάνω είναι προς όφελός τους».

Σύσκεψη αγροτών στην Νίκαια

Μάλιστα, σε σύσκεψη των φορέων στο μπλόκο της Νίκαιας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες στάχτη στα μάτια και εμπαιγμό.

Σημείωσε ότι πρόκειται για κοροϊδία γιατί ο αγώνας των αγροτών δεν είναι μόνο για τα βιβλία, αλλά συνδέεται με το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων κατά 50% από τη νέα ΚΑΠ, με τη ποσόστωση παραγωγής και άλλα.

«Αυτά τα μέτρα τα θεωρούμε εμπαιγμό, κοροϊδία και συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυνατά πιο αποφασιστικά…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας.

 

«Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες δεν απαντούν στα βασικά αιτήματα μας συνεχίζουμε τον αγώνα κανονικά» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.  Όπως τόνισε οι εξαγγελίες έγιναν για τα μάτια του κόσμου και για επικοινωνιακούς λόγους και δεν απαντούν σε δυο βασικά ζητήματα: στην μείωση του κόστους παραγωγής και στο αίτημα για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 20.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

«Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα την οποία βιώνει σήμερα ο έλληνας αγρότης. Περιμένουμε να ακούσουμε αποτελεσματικές ρυθμίσεις πάνω στη βάση των γνωστών αιτημάτων μας», σημείωσε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κώστα Τζέλλα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει για το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Αναλυτικά, στην κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

·Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

·Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

·Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

·Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

·Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

·Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

·Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα  υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

 

Συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας

Περίπου 700 αγρότες, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, απέκλεισαν συμβολικά γύρω στις 12 το μεσημέρι το δρόμο στην Εγνατία οδό για μία περίπου ώρα, στον κόμβο της Κουλούρας. Οι αγρότες είχαν προαναγγείλει για την κίνησή τους αυτή, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές επί του φορολογικού νομοσχεδίου. Η κυκλοφορία στο σημείο επανέρχεται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. Αγροτικοί σύλλογοι από την Πελοπόννησο ετοιμάζονται να ανέβουν το Σάββατο στη Νίκαια για την σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων.

 

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών και μέλος της Πρωτοβουλίας Κώστας Λιολιόπουλος, για το υπόλοιπο της ημέρας δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση. «Η ήπια αυτή κινητοποίηση είναι η αρχή άλλων, νέων και δυναμικών κινητοποιήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν» τόνισε ο κ. Λιολιόπουλος, προσθέτοντας: «Μάλλον η κυβέρνηση δεν μας έχει πάρει στα σοβαρά, αλλά συνετό θα ήταν το πράξει, καλώντας μας σε διάλογο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή».

Υπενθυμίζεται ότι στον κόμβο της Κουλούρας βρίσκονται από την Τετάρτη αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, ενώ παραμένουν και τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

Μαζεύει κι άλλους αγρότες ο Μπούτας στη Νίκαια


Σημαντική ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας όπου έχουν συγκεντρωθεί ήδη εκατοντάδες τρακτέρ, αναμενεται την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, καθώς θα προσέλθουν αγρότες από τους νομούς Λαρίσης και Τρικάλων. Την ίδια ώρα, αυξάνεται και η μαζικότητα των μπλόκων της Πελοποννήσου, ειδικότερα της Αργολίδας και της Αχαίας.

Εν τω μεταξύ, έτοιμοι να κλείσουν δρόμους δηλώνουν οι Μακεδόνες αγρότες, αμέσως μετά τη λήξη της διωρίας που έχουν δώσει στη κυβέρνηση, το μεσημέρι της Πέμπτης. Στο άλλο μέτωπο των Κρητικών, ένταση σημειώθηκε τα ξημερώματα στις ΔΟΥ Ηρακλείου και Χανίων, όπου υπήρξε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με στόχο τη λήξη των καταλήψεων των υπηρεσιών.

Κι ενώ δεν υπάρχει επίσημη δέσμευση για τα αιτήματα των αγροτών από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητά επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να του θέσει τις διαφωνίες της με κάποιες ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.

Αναλυτικότερα σε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:

-Το Σάββατο 8 Φλεβάρη, το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, θα γίνει η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτικών μπλόκων προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.
-Την Κυριακή 9 Φλεβάρη οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας καλούν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα σε συγκέντρωση στο χώρο του μπλόκου προκειμένου να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον αγώνα τους και η αναγκαιότητα συντονισμού του αγώνα με όσους θίγονται από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.
-Επιπέον οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα φοροεξόντωσης σε βάρος τους ενώ θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με πολιτικά κόμματα.

Καταδεικνύοντας το κλίμα που υπάρχει ο Χρήστος Καμτσής, το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστκής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων δήλωσε ότι «Ο αγώνας μας δεν έχει πολιτικό χρώμα και αγωνία μας αποτελεί το μέλλον του αγροτικού κλάδου, που ολοένα και πιο έντονα θα ασκείται στα επόμενα χρόνια από νέους ανθρώπους»

Ήδη από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν οι πρώτες εντάσεις μεταξύ αγροτών και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται από νωρίς στο σημείο, έχοντας αποκλείσει την πρόσβαση προς την ΠΑΘΕ και έχοντας λάβει μέτρα φύλαξης και των παράδρομων, που οδηγούν σε αυτήν. Η ένταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να καταλάβει το οδόστρωμα της Εθνικής οδού και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας και περιορισμένη ρίψη χημικών.

Αντίστοιχη ένταση επικράτησε και στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών στο ύψος της Μαραθιάς όταν αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο. Επενέβησαν άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 4 Ιουνίου με την κατηγορία της κατάληψης του οδοστρώματος. Ο δρόμος στη συνέχεια άνοιξε. Σε κάθε περίπτωση η βούληση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει το εθνικό οδικό δίκτυο ανοικτό και οι συγκοινωνίες ανεπηρέαστες.

Ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στον κόμβο της Μαραθιάς με τη συμμετοχή αγροτών, αλλά και εργατικών σωματείων και απλών εργαζομένων που εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, καταδικάζοντας τη χθεσινή επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των αγροτών.  Την ίδια ώρα οι αγρότες της περιοχής ενισχύουν και με άλλα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα το μπλόκο της Μαραθιάς, καταφθάνοντας από τα χωριά της περιοχής με κομβόι στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα μπλόκα που στήνονται

Νίκαια

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου είχαν παραταχθεί στον επαρχιακό δρόμο πριν τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας εκατοντάδες τρακτέρ, κυρίως από το νομό Καρδίτσας, ενώ η προσέλευση συνεχίζεται. Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα όταν επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Με κλούβες η αστυνομία εμποδίζει πλέον την έξοδό τους στην Εθνική Οδό.Σήμερα το μεσημέρι στις 2, οι αγρότες του Μπλόκου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα διόδια Μοσχοχωρίου για την νέα αύξηση στις τιμές των διοδίων. Εν των μεταξύ ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος θα επισκεφθεί το μπλόκο της Νίκαιας την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Λάρισα

Παραμένει και ενισχύεται και με άλλους αγρότες το μπλόκο της Ελασσόνας. Επιπλέον, αύριο Τετάρτη το μεσημέρι θα γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Τύρναβο.

Μαγνησία

Μπλόκο με τρακτέρ έχουν στήσει κοντά στην Εθνική Οδό, έξω από το Βόλο, στο Αερινό.

 

Χαλκιδική

Την έναρξη των κινητοποιήσεων έκαναν πάντως από την Πέμπτη αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι ξεκίνησαν την «κατάβαση» τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους. Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία στα όρια των δύο νομών.

Θεσσαλονίκη

Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραταχθεί στην Επανωμη και τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, θα γίνει σύσκεψη στην Επανωμή, για την κάθοδο των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 9 Φλεβάρη.

 

Σέρρες

Από τη Δευτέρα το μεσημέρι, οι Σερραίοι αγρότες παρατάσσουν τα τρακτέρ τους, στην κομβική διασταύρωση του Δημοτικού Διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, χωρίς να κλείσουν όμως τους δρόμους. Παράλληλα, μικρή δύναμη των τρακτέρ από το δήμο Βισαλτίας, θα παραμείνει στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής Οδού Σερρών – Καβάλας.Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννη Τουρτούτα, ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται και από σήμερα μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Μαυροθάλασσας.Την Παρασκευή το απόγευμα πρόκειται να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους με συνέλευση των αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

Καβάλα και Δράμα

Αγρότες από τη Δράμα και την Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας. Την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν, προτίθενται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή.

 

Πέλλα

Στο νομό Πέλλας το κάλεσμα για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχει βγει για 4 σημεία. Στους κόμβους Μελισσίου και Γυψοχωρίου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας βρίσκονται αγρότες από χωριά περιοχής Γιαννιτσών και στη Διασταύρωση Πλευρώματος της Εθνικής Οδού Σκύδρας – Νάουσας έχουν μαζευτεί αγρότες από χωριά της περιοχής Σκύδρας.Επιπλέον από την ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας κινούνται αγρότες προς το κόμβο Μαυροβουνίου της Εθνικής Όδου Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Αριδαίας.

Κιλκίς

Αύριο το μεσημέρι,  οι αγρότες του Κιλκίς θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Κιλκίς.

Ημαθία

Στον κόμβο της Κολούρας έχουν μεταβεί αγρότες από την Ημαθία, ενώ μπλόκα αναμένεται να στηθούν στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό.Στις 12 το μεσημέρι έληξε η διορία που έδωσαν αγρότες της Β. Ελλάδας στους αρμόδιους κυβερνητικούς θεσμούς για κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και άλλων σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής.”Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, θα κλείσουμε τον δρόμο στον κόμβο της Κουλούρας επ’ αόριστον, ενώ δεν αποκλείεται να κατέβουμε όλοι στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούμε”.Ήδη το ένα ρεύμα της Εγνατίας Οδού (προς Βέροια), στο ύψος της Κουλούρας, έκλεισαν οι αγρότες της Αυθόρμητης Κίνησης, παρουσία της αστυνομίας. Ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει λίγη ώρα, καθώς πρόθεσή τους είναι η κινητοποίηση να έχει συμβολικό χαρακτήρα.Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας ΛιολιόπουλοςΠρόσθεσε δε εμφατικά ότι «Η ουρά έχει φθάσει ήδη τα 10 χλμ».

Φλώρινα

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων του Αμύνταιου θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στις 6 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου ώστε να καθορίσουν την απο δω και πέρα στάση τους.

Πιερία

Συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων έχουμε στο χωριό Βροντούς, στη Νότια Πιερία.Όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Καπνού της Πιερίας αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν σε μια δυναμική κινητοποίηση το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 11.00 το πρωί, στο ύψος της υπογειοποίησης της Κατερίνης

Έβρος

Αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Μάλιστα προηγήθηκε πορεία των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων μέσα στους κεντρικούς δρόμους της Ορεστιάδας η οποία κατέληξε στο προκαθορισμένο σημείο του μπλόκου.

Κομοτηνή

Μαζικό συλλαλητήριο 800-1000 αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή στην οποία κατατέθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Κομοτηνής και στην έδρα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. “Λεφτά για τους αγρότες και όχι για τους τοκογλύφους” ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της διαδήλωσης. Όπως δήλωσε στο agronews.gr o γενικός γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ροδόπης Μαργαρίτης Θεολόγου, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης επιδιώκουν το συντονισμό με συναδέλφους τους από τους νομούς Ξάνθης και Έβρου ώστε να ενισχύσουν τα μπλόκα συγκροτώντας ένα ενιαίο μέτωπο κινητοποιήσεων στην περιοχή της Θράκης.

Ήπειρος

Έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στο Καναλάκι Πρέβεζας με αποφάσεις των 4 αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων του νομού.Οι κτηνοτρόφοι και αμπελουργοί των συλλόγων της Ζίτσας μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, έδωσαν νέο ραντεβού το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη κεντρική πλατεία Ζίτσας.Να σημειωθεί ότι τα μπλόκα της περιοχής συντονίζονται με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.Εν των μεταξύ η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας με ανακοίνωσή της καλεί σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα γίνει  έξω  από την  ΔΟΥ Πρέβεζας στις  7 / 2 / 2014 και ώρα 11:00.

Αιτωλοαρκανανία

Από την Τρίτη 4 Φλεβάρη, το πρωί, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ερμίτσα, κοντά στο Αγρίνιο, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Και το μπλόκο στο συγκεκριμένο σημείο ενισχύεται και δυναμώνει καθημερινά. Σήμερα Πέμπτη 6 Φλεβάρη το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο χωριό Κατούνα, με πρωτοβουλία του τοπικού αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου.Ταυτόχρονα αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο της Ερμίτσας θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με την συμμετοχή εργατικών σωματείων και μαθητών, όπου θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, ενώ την Κυριακή 9 Φλεβάρη καθορίστηκε νεό συλλαλητήριο στο συγκεκριμένο σημείο.

 

Φθιώτιδα

Τα τρακτέρ τους παρέταξαν σήμερα το πρωί  κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας Θεσ/νίκης οι αγρότες του Αυλακίου Στυλίδας  ανοίγοντας έτσι την αυλαία των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ανατολική Φθιώτιδα.Από το πρωί της Δευτέρας έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ε.Ο Λαμίας – Καρπενησίου, στην Μακρακώμη. Από την Τρίτη 4 Φλεβάρη, έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Δομοκό, στη Θέση Δρούγος.

Βοιωτία

Από τη Δευτέρα αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τουλάχιστον 110 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Κάστρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού και της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου του Κάστρου, Βασίλη Τσαγαλά, θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τον κόμβο του Κάστρου, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Να σημειωθεί ότι διαφοροποιούνται από τα αιτήματα της ΠΑΣΥ και ζητούν, μεταξύ άλλων, διπλασιασμό ορίων ένταξης στο κανονικό καθεστώς (τήρηση βιβλίων), από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα και από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 8% με ανάλογη έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

 

 

 

Πελοπόννησος 

 
Ηλεία

Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μαραθιά Ηλείας, μεταξύ αγροτών που θέλησαν να κλείσουν το δρόμο και των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές. Στη συνέχεια ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.Σήμερα Πέμπτη 6 Φλεβάρη, από το πρωί έχουν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό του υποκαταστήματος της ΔΟΥ Αμαλιάδας.

Αρκαδία

Στην Τρίπολη, στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης, σήμερα Τετάρτη, στις 10 το πρωί, τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα θα παραταχθούν στο σημείο.Το συγκεκριμένο σημείο θα ενισχύσουν και αγρότες από τον νομό της Σπάρτης που θα καταφθάσουν με τα γεωργικά τους μηχανήματα και τα αγροτικά αυτοκίνητα.

Αχαΐα

Σήμερα Τετάρτη, στις 10 το πρωί, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την Κάτω Αχαγιά και την Αιγιάλεια, θα συγκεντρωθούν και θα παραταχθούν στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου, στο Σεληνούντα Ποταμό.Μετα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγροτών και των δύο περιοχών αποφασίστηκε και έγινε συμβολικός αποκλεισμός των οδών στα συγκεκριμένα σημεία.Εν τω μεταξύ η Παναιγιάλειος Επιτροπή Αγώνα Αγροτών αποφάσισε χθες, την δημιουργία συντονιστικής επιτροπής και την διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στο κέντρο του Αιγίου.

 

Μεσσηνία

Έχουν ήδη στηθεί και σταδιακά ενισχύονται σε 4 σημεία του νομού, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι.

Λακωνία

Πανλακωνική συγκέντρωση – διαμαρτυρία θα διοργανώσουν οι Αγρότες της Λακωνίας ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση εναντίον των αγροτών, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:00 π.μ. στον προαύλιο χώρο  του ΑΣΕ Σκάλας.

Αργολίδα

Σε παράταξη το μπλόκο στο Ανυφί με τους αγρότες της περιοχής να το ενισχύουν σταδιακά. Σήμερα Πέμπτη 6 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτών με την συμμετοχή εργατικών σωματείων, φορέων και λαικών επιτροπών. Αύριο Παρασκεύη 7 Φλεβάρη θα συνεχιστούν οι περιοδείες και οι συσκέψεις στα χωριά της περιοχής, ενώ το Σάββατο το πρωί αντιπροσωπεία του αγροτικού μπλόκου θα μεταβεί στην Νίκαια Λάρισας για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα αγροτικών μπλόκων. Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον χώρο του μπλόκου.

 

 

Ηράκλειο Κρήτης


Ραντεβού έξω από τις εφορίες δίνουν οι αγρότες της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου, «πολιορκώντας» από τα ξημερώματα τα κτίρια των εφοριών και επ΄ αόριστον οι αγρότες της Κρήτης, συμμετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Οι αγρότες από την Δευτέρα δεν επέτρεψαν την είσοδο ακόμα και στον προϊστάμενο της υπηρεσίας Μανώλη Ρολλάκη που προσπάθησε να πάει στο γραφείο του για να κάνει όπως έλεγε κάποια υπηρεσιακά τηλεφωνήματα. Οι αγρότες μάλιστα προχώρησαν και στο εσωτερικό του κτιρίου για να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο να πάνε στις εργασίες τους οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ.

Στο Ηράκλειο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχάνων και Αστερουσίων, που συσπειρώνονται στη δύναμη της ΠΑΣΥ, συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για προσπάθειες διάσπασης των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς προτάσσει την αναστολή του μέτρου φορολόγησης των αγροτών και όχι την κατάργησή του.

Τις δυνάμεις τους ανασύνταξαν οι αγρότες της Ανατολικής Κρήτης που βρέθηκαν κατά εκατοντάδες σήμερα στις 6.30 το πρωί έξω από τα κτίρια των Δ.Ο.Υ. του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου μπροστά στο ενδεχόμενο επέμβασης των ΜΑΤ. Από χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή να ανοίξουν οι Δ.Ο.Υ. με την επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Πράγματι, τους αγρότες περίμεναν τα ξημερώματα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που είχαν αποκλείσει όλες τις εισόδους των Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. Τελικά, η αστυνομία απόφυγε τη σύγκρουση με τους αγρότες και οι δύο υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι κλειστές.

 

Χανιά

Στον αποκλεισμό του κτηρίου όπου στεγάζονται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχουν προχωρήσει από το πρωί της Δευτέρας αγρότες στα Χανιά, στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων «Ενότητα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ενότητας» Γιώργο Μπικάκη, οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν αντέχουν άλλα μέτρα. «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα διάφορα χαράτσια που ισοπεδώνουν τον αγρότη, την ύπαιθρο την ελληνική κοινωνία. Ας πάρει μέτρα ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα και όχι μέτρα αφανισμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα της κινητοποίησης.

Ωστόσο στα Χανιά υπό την πίεση των ισχυρών αστυνομικών  δυνάμεων που περίμεναν τους αγρότες από τα ξημερώματα, η εφορία άνοιξε. Η συμμετοχή των αγροτών σήμερα στις 5.30 το πρωί στα Χανιά ήταν υποτονική.υπήρξε ένταση, όμως αποφεύχθηκαν τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών. Έξω από το κτίριο όπου συστεγάζονται οι δύο υπηρεσίες εξακολουθούν να βρίσκονται οι αγρότες συνεχίζοντας την κινητοποίηση τους.
Στο μεταξύ οι αγρότες από την «Ενωτική Ομοσπονδία» Χανίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο δρόμο, στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» συνεχίζοντας την κινητοποίηση τους.

Καταγγελίες για τρομοκράτηση των αγώνων τους εξαπολύουν οι αγροτοσυνδικαλιστές του νησιού, καθώς όπως δηλώνουν, ήδη τέχουν δεχθεί επισκέψεις αστυνομικών οι οποίοι τους γνωστοποίησαν ότι σχηματίζονται δικογραφίες κατά αγροτών που συμμετέχουν στον αποκλεισμό των ΔΟΥ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο προγραμματίζουν να συναντηθούν ξανά οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης για να κάνουν τον πρώτο απολογισμό και να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

 

 

 

Μυτιλήνη

Η Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις 5 Φλεβάρη (7.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).

από agronews.gr