Σύσκεψη στη Βοιωτία για τα πρόστιμα του υπουργείου Οικονομικών

Κοινοποίηση στα Social Media

Τη  Δευτέρα 3 / 2/ 2013 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη  οικονομικών και επιχειρηματικών  Φορέων  του Νομού Βοιωτίας,  στα  γραφεία του  Επιμελητηρίου Βοιωτίας,  μετά  από  πρωτοβουλία του  9ου  Περιφερειακού  Τμήματος  Ανατολικής Στερεάς  του  Οικονομικού Επιμελητηρίου και  του  Επιμελητηρίου Βοιωτίας,  σχετικά  με  τα  πρόστιμα   που    επιβάλλονται   από   το    υπουργείο    Οικονομικών   από  το  2014  με το  Νόμο 4174.         Από  το  Οικονομικό  Επιμελητήριο συμμετείχαν ο  Πρόεδρος κ. Λαγός  Κων/νος,  ο  Αντιπρόεδρος κ.  Μάρκος  Χρήστος  και  το  μέλος  της Τ. Δ.   κ.  Κοτρογιάννης Ιωάννης.

Εκτός  από  το  κοινό  Ψήφισμα  που  εκδόθηκε  αποφασίσθηκε  να συγκροτηθεί  Συντονιστική    Επιτροπή  από  τους  Φορείς  για  περαιτέρω δράσεις  σχετικά  με το  θέμα  αυτό.  Η  Συντονιστική  Επιτροπή  θα  συνεδριάσει  και  πάλι  την  Πέμπτη  6  Φεβρουαρίου  για  να  αποφασίσει  της  επόμενες  ενέργειες  που  θα  ακολουθήσουν.

 Για την Τοπική Διοίκηση

Ο    Πρόεδρος

Κων/νος   Λαγός

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  του  Ν.4174/2013

Τη  Δευτέρα 3 / 2/ 2013 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη  οικονομικών και επιχειρηματικών  Φορέων  του Νομού Βοιωτίας,  στα  γραφεία του  Επιμελητηρίου Βοιωτίας,  μετά  από  πρωτοβουλία του  9ου  Περιφερειακού  Τμήματος  Ανατολικής Στερεάς  του  Οικονομικού Επιμελητηρίου και  του  Επιμελητηρίου Βοιωτίας,  σχετικά  με  τα  πρόστιμα   που    επιβάλλονται   από   το    υπουργείο    Οικονομικών   από  το  2014  με το  Νόμο 4174/2013.           

Στο  τέλος  της  σύσκεψης  εκδόθηκε  το  ακόλουθο  ψήφισμα:      

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, επιτηδευματίες και φορολογούμενοι, δεχόμαστε ένα καταιγισμό απαράδεκτων φορολογικών νόμων, οι οποίοι για να γίνουν λειτουργικοί απαιτούν πλήθος υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, που εκδίδονται με σημαντική καθυστέρηση και πολλές φορές με αναδρομική ισχύ. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τα άρθρα 53 έως 60 του ν. 4174/2013 δεν είναι απλώς εξοντωτικά αλλά και άδικα. Οι ευθύνες μεταφέρονται στους φορολογούμενους και τους λογιστές με πρωτοφανή πρόστιμα για να δείξει το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας ότι χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Πρώτα θα έπρεπε να βελτιώσει το φορολογικό περιβάλλον και μετά να επιβάλλει λογικά πρόστιμα στις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης τακτοποίησης φορολογικών υποχρεώσεων

Οι επιχειρήσεις  προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον με κύρια χαρακτηριστικά την υπερ – φορολόγηση, την γραφειοκρατία, το υψηλό κόστος δανεισμού, την έλλειψη ρευστότητας και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές.

Από την εφαρμογή της νέας φορολογικής νομοθεσίας προκύπτει ραγδαία αύξηση του όγκου εργασιών που συνδυάζεται με ασφυκτικές καταλυτικές ημερομηνίες και εξαντλητικά πρόστιμα. Παράλληλα πολλά άρθρα και διατάξεις του Ν.4174/13 χρήζουν ερμηνείας (ειδικότερα το άρθρο 60 ), δημιουργώντας σύγχυση σε επιχειρήσεις, λογιστές και φορολογούμενους.

Το κράτος δεν αναγνωρίζει το ανθρώπινο λάθος και αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματία ως φοροφυγά.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε τα πρόστιμα άδικα  και υπερβολικά και καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να δείξει αυτοσυγκράτηση και να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Σας καλούμε σε ένα ειλικρινή διάλογο με στόχο:

  1. Τα πρόστιμα να είναι αναλογικά με την βαρύτητα της κάθε παράβασης
  2. να καθιερωθούν διατάξεις δίκαιες, αναλογικές, αποτελεσματικές, οι που να θα στοχεύουν στην πραγματική φοροδιαφυγή και όχι στα ανθρώπινα λάθη
  3. Να καθοριστεί διαδικασία, που θα ελέγχεται από την φορολογική αρχή, βάσει της οποίας θα διαχωρίζεται το ανθρώπινο λάθος και η αιτιολογημένη αδυναμία, από την πρόθεση, την συνέργεια και το δόλο.
  4. Να  καταργηθεί  ο  Ν 4225/2013  για  τα  πρόστιμα  των 10.550,00  που  επιφέρει  ο  νόμος  με  πιο  εξορθολογισμένο  πρόστιμο.

Τέλος ζητούμε την έγκαιρη έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων, στις οποίες θα υπάρχει πρόβλεψη για τον απαιτούμενο χρόνο εμπέδωσης των αλλαγών και προσαρμογής των εμπλεκομένων. Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις,  αρνούνται να αποδεχθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα, και οι λογιστές φοροτεχνικοί δεν εγγυώνται ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη γραφειοκρατία και στις πιεστικές  ημερομηνίες. Είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια απλοποίησης, εξυγίανσης και εξορθολογισμού του ασφαλιστικού και φορολογικού μας συστήματος και σύμμαχοι στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Λόγω  των  ανωτέρω  ζητάμε  να ανακληθούν και να τροποποιηθούν άμεσα όλες εκείνες οι διατάξεις και τα μέτρα, που δεν στοχεύουν στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.