Στις 8 Φλεβάρη συγκεντρώνονται όλα τα συντονιστικά των μπλόκων

Κοινοποίηση στα Social Media

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες συμφώνησαν οι Θεσσαλοί αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, ενώ αναμένονται αποφάσεις και από τα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας.Η 8η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως η νέα συνάντηση του πανθεσσαλικού συντονισμού στη Νίκαια ενώ στις 9 του μήνος θα πραγματοποιηθεί παλλαικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών.

αλυτικότερα στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:

-Αύριο Τετάρτη 5 Φλεβάρη, αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα συμμετέσχουν στο συλλαλητήριο του ΕΚ Λάρισας για την Υγεία.
-Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων της περιοχής στο χώρο του μπλόκου.
-Το Σάββατο 8 Φλεβάρη, το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, θα γίνει η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτικών μπλόκων προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.
-Την Κυριακή 9 Φλεβάρη οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας καλούν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα σε συγκέντρωση στο χώρο του μπλόκου προκειμένου να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον αγώνα τους και η αναγκαιότητα συντονισμού του αγώνα με όσους θίγονται από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.
-Επιπέον οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα φοροεξόντωσης σε βάρος τους ενώ θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με πολιτικά κόμματα.

Καταδεικνύοντας το κλίμα που υπάρχει ο Χρήστος Καμτσής, το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστκής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων δήλωσε ότι «Ο αγώνας μας δεν έχει πολιτικό χρώμα και αγωνία μας αποτελεί το μέλλον του αγροτικού κλάδου, που ολοένα και πιο έντονα θα ασκείται στα επόμενα χρόνια από νέους ανθρώπους»

Ήδη από χθες, σημειώθηκαν οι πρώτες εντάσεις μεταξύ αγροτών και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται από νωρίς στο σημείο, έχοντας αποκλείσει την πρόσβαση προς την ΠΑΘΕ και έχοντας λάβει μέτρα φύλαξης και των παράδρομων, που οδηγούν σε αυτήν. Η ένταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να καταλάβει το οδόστρωμα της Εθνικής οδού και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας και περιορισμένη ρίψη χημικών.

Αντίστοιχη ένταση επικράτησε και στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών στο ύψος της Μαραθιάς όταν αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο. Επενέβησαν άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 4 Ιουνίου με την κατηγορία της κατάληψης του οδοστρώματος. Ο δρόμος στη συνέχεια άνοιξε. Σε κάθε περίπτωση η βούληση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει το εθνικό οδικό δίκτυο ανοικτό και οι συγκοινωνίες ανεπηρέαστες.

Ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ώρες στον κόμβο της Μαραθιάς με τη συμμετοχή αγροτών, αλλά και εργατικών σωματείων και απλών εργαζομένων που εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, καταδικάζοντας τη χθεσινή επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των αγροτών. Στο πλευρό τους το ΕΚ Αμαλιάδας, πολλά σωματεία, ενώσεις και φορείς της περιοχής. Θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό, ενώ επιτόπου παραμένουν δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ. Την ίδια ώρα οι αγρότες της περιοχής ενισχύουν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα το μπλόκο της Μαραθιάς, καταφθάνοντας από τα χωριά της περιοχής με κομβόι στο συγκεκριμένο σημείο.

 

Τα μπλόκα που στήνονται

Νίκαια

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου είχαν παραταχθεί στον επαρχιακό δρόμο πριν τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας εκατοντάδες τρακτέρ, κυρίως από το νομό Καρδίτσας, ενώ η προσέλευση συνεχίζεται. Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα όταν επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Με κλούβες η αστυνομία εμποδίζει πλέον την έξοδό τους στην Εθνική Οδό.Εν των μεταξύ ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος θα επισκεφθεί το μπλόκο της Νίκαιας την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Λάρισα

Παραμένει και ενισχύεται και με άλλους αγρότες το μπλόκο της Ελασσόνας. Επιπλέον, αύριο Τετάρτη το μεσημέρι θα γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Τύρναβο.

Μαγνησία

Μπλόκο με τρακτέρ έχουν στήσει κοντά στην Εθνική Οδό, έξω από το Βόλο, στο Αερινό.

 

Χαλκιδική

Την έναρξη των κινητοποιήσεων έκαναν πάντως από την Πέμπτη αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι ξεκίνησαν την «κατάβαση» τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους. Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία στα όρια των δύο νομών.

Θεσσαλονίκη

Στα Βασιλικά θα γίνει σύσκεψη αγροτών σήμερα το απόγευμα με σκοπό να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, θα γίνει σύσκεψη στην Επανωμή, για την κάθοδο των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο στήσιμο μπλόκου στην Ε.Ο Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 9 Φλεβάρη.

 

Σέρρες

Από τη Δευτέρα το μεσημέρι, οι Σερραίοι αγρότες παρατάσσουν τα τρακτέρ τους, στην κομβική διασταύρωση του Δημοτικού Διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, χωρίς να κλείσουν όμως τους δρόμους. Παράλληλα, μικρή δύναμη των τρακτέρ από το δήμο Βισαλτίας, θα παραμείνει στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής Οδού Σερρών – Καβάλας.

Καβάλα και Δράμα

Αγρότες από τη Δράμα και την Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας. Την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν, προτίθενται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή.

 

Πέλλα

Στο νομό Πέλλας το κάλεσμα για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχει βγει για 4 σημεία. Στους κόμβους Μελισσίου και Γυψοχωρίου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας βρίσκονται αγρότες από χωριά περιοχής Γιαννιτσών και στη Διασταύρωση Πλευρώματος της Εθνικής Οδού Σκύδρας – Νάουσας έχουν μαζευτεί αγρότες από χωριά της περιοχής Σκύδρας.Επιπλέον από την ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας κινούνται αγρότες προς το κόμβο Μαυροβουνίου της Εθνικής Όδου Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Αριδαίας.

 

Ημαθία

Στον κόμβο της Κολούρας μεταβαίνουν και αγρότες από την Ημαθία, ενώ μπλόκα αναμένεται να στηθούν στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό.Ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών στην Ημαθία κ. Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της «Πρωτοβουλίας των Αγροτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εντός της ημέρας πρόκειται να αποφασιστεί εάν οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για νέα κάθοδο στην Αθήνα και στο υπουργείο Οικονομικών.

Πιερία

Συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων έχουμε στο χωριό Βροντούς, στη Νότια Πιερία.

Έβρος

Αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Μάλιστα προηγήθηκε πορεία των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων μέσα στους κεντρικούς δρόμους της Ορεστιάδας η οποία κατέληξε στο προκαθορισμένο σημείο του μπλόκου.

Κομοτηνή

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι σύλλογοι διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στις 11.00, έξω από το κτίριο της περιφέρειας της Α.Μ.Θ. στην Κομοτηνή.Τέλος τα μέλη των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιφέρειας να συμμετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο και μετά θα ακολουθήσει πορεία προς τη ΔΟΥ Κομοτηνής

Ήπειρος

Έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στο Καναλάκι Πρέβεζας με αποφάσεις των 4 αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων του νομού.Οι κτηνοτρόφοι και αμπελουργοί των συλλόγων της Ζίτσας μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, έδωσαν νέο ραντεβού το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη κεντρική πλατεία Ζίτσας.

Αιτωλοαρκανανία

Σήμερα Τρίτη 4 Φλεβάρη  μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι  έχουν παρατάξει από το πρωί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ερμίτσα, κοντά στο Αγρίνιο, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Και το μπλόκο στο συγκεκριμένο σημείο θα ενισχύεται καθημερινά, ενώ η τοπική συντονιστική επιτροπή προχωρά στην οργάνωση του αγώνα των αγροτών.

 

Φθιώτιδα

Από το πρωί της Δευτέρας έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ε.Ο Λαμίας – Καρπενησίου, στην Μακρακώμη. Την Τρίτη 4 Φλεβάρη, θα παραταχθούν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Δομοκό, στη Θέση Δρούγος. Σταδιακά, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει ανάλογη παράταξη στην Εθνική Οδό στις Λιβανάτες.

Βοιωτία

Από τη Δευτέρα αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τουλάχιστον 110 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Κάστρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού και της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου του Κάστρου, Βασίλη Τσαγαλά, θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τον κόμβο του Κάστρου, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Να σημειωθεί ότι διαφοροποιούνται από τα αιτήματα της ΠΑΣΥ και ζητούν, μεταξύ άλλων, διπλασιασμό ορίων ένταξης στο κανονικό καθεστώς (τήρηση βιβλίων), από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα και από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 8% με ανάλογη έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

 

 

 

Πελοπόννησος 

 
Ηλεία

Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μαραθιά Ηλείας, μεταξύ αγροτών που θέλησαν να κλείσουν το δρόμο και των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές. Στη συνέχεια ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Αρκαδία

Στην Τρίπολη, στα Βούρβουρα, στον δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης, παρατάσσονται σταδιακά τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα με κορύφωση την Τετάρτη, στις 10 το πρωί.Το συγκεκριμένο σημείο θα ενισχύσουν και αγρότες από τον νομό της Σπάρτης που θα καταφθάσουν με τα γεωργικά τους μηχανήματα και τα αγροτικά αυτοκίνητα.

Αχαΐα

Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παρατάσσονται σταδιακά στην Κάτω Αχαγιά και στην Αιγιάλεια, στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου, στο Σεληνούντα Ποταμό, με κορύφωση την Τετάρτη 5 Φλεβάρη.

 

Μεσσηνία

Έχουν ήδη στηθεί και σταδιακά ενισχύονται σε 4 σημεία του νομού, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι.

Αργολίδα

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Ανυφί και θα ακολουθήσει πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
 

 

Ηράκλειο Κρήτης


Ραντεβού έξω από τις εφορίες δίνουν οι αγρότες της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου, «πολιορκώντας» από τα ξημερώματα τα κτίρια των εφοριών και επ΄ αόριστον οι αγρότες της Κρήτης, συμμετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, για να αποτραπεί η «λεηλασία» του αγροτικού εισοδήματος μέσω των δυσβάστακτων φόρων που επιβάλει η κυβέρνηση.

Από τις 6.30 χθες το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται αγρότες, κυρίως συνδικαλιστές, έξω από την είσοδο της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου στη λεωφόρο Κνωσού. Δεν επέτρεψαν την είσοδο ακόμα και στον προϊστάμενο της υπηρεσίας Μανώλη Ρολλάκη που προσπάθησε να πάει στο γραφείο του για να κάνει όπως έλεγε κάποια υπηρεσιακά τηλεφωνήματα. Οι αγρότες μάλιστα προχώρησαν και στο εσωτερικό του κτιρίου για να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο να πάνε στις εργασίες τους οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Η παρουσία της αστυνομίας στο χώρο ήταν διακριτική.

Αρχικά έξω από τη Δ.Ο.Υ. είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 – 150 αγρότες. Στη συνέχεια όμως αυξήθηκαν καθώς έφθασαν αγρότες από αρκετές περιοχές του νομού. Αποχώρησαν γύρω στις 2 μ.μ. για να επανέλθουν σήμερα νωρίς το πρωί. Από τη συμμετοχή του κόσμου θα κριθεί η εξέλιξη της κινητοποίησης στο Ηράκλειο. «Προσδοκούμε να έρθει ξανά αρκετός κόσμος, ώστε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για βαριά φορολόγηση των αγροτών. Θέλουμε να παραμείνουμε στη γη μας, να παράγουμε προϊόντα. Θέλουμε επίσης να φορολογηθούμε, αλλά με έναν τρόπο λογικό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Στο Ηράκλειο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχάνων και Αστερουσίων, που συσπειρώνονται στη δύναμη της ΠΑΣΥ, συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για προσπάθειες διάσπασης των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς προτάσσει την αναστολή του μέτρου φορολόγησης των αγροτών και όχι την κατάργησή του.

Σε κατάληψη της εφορίας του Αγίου Νικολάου προχωρούν και οι αγρότες της περιοχής που θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου. Με νέα ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Σητείας καλεί σε μαζικοποίηση του αγώνα και παρουσία στην κατάληψη της ΔΟΥ.

 

Χανιά

Στον αποκλεισμό του κτηρίου όπου στεγάζονται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχουν προχωρήσει από το πρωί της Δευτέρας αγρότες στα Χανιά, στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων «Ενότητα». Ο αποκλεισμός του κτηρίου θα διαρκέσει –όπως έχει ανακοινωθεί- δύο μέρες, ενώ αγρότες – μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση που οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων- Ρεθύμνου. Πρόθεση των οργανωτών της κινητοποίησης είναι να κλείνουν για μικρά χρονικά διαστήματα την Εθνική Οδό ενημερώνοντας τους οδηγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ενότητας» Γιώργο Μπικάκη, οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν αντέχουν άλλα μέτρα. «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα διάφορα χαράτσια που ισοπεδώνουν τον αγρότη, την ύπαιθρο την ελληνική κοινωνία. Ας πάρει μέτρα ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα και όχι μέτρα αφανισμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα της κινητοποίησης.

 

 

 

Μυτιλήνη

Η Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις 5 Φλεβάρη (7.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).

από agronews.gr