Αλώβητη από τα βιβλία η σύνταξη ΟΓΑ, περικοπές για ετεροεπαγγελματίες

Κοινοποίηση στα Social Media

Καμία επίπτωση δε θα έχει για τους συνταξιούχους ΟΓΑ η τήρηση βιβλίων και στοιχείων, διαβεβαίωσε μέσω twitter o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Αντίθετα, ωστόσο, προανήγγιλε ότι για ορισμένες κατηγορίες ετεροεπαγγελματιών θα υπάρξουν περικοπές.

αντώντας σε σχετικές ερωτήσεις φορολογουμένων, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στους συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι –βάσει των εισοδηματικών ορίων που έχουν τεθεί- υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος και να τηρήσουν λογιστικά βιβλία.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στους ετεροεπαγγελματίες αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν περικοπές για όσους είναι κάτω των 55 ετών και για το τμήμα της σύνταξής του που ξεπερνάει τα 1960 ευρώ.


Έρχονται νέες διευκρινίσεις

Εμμέσως πλην σαφώς ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων προανήγγειλε την έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου όπου θα ξεκαθαρίζονται επιπλέον λεπτομέρειες για την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες («θα αναφερθούμε σε ερωτήσεις και θέματα που δεν έχουν ακόμη εκτεθεί», έγραψε χαρακτηριστικά), όπως οι δαπάνες που μπορούν να περιληφθούν στα έξοδα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές, όπως το εύρος μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ γύρω από το “δεκαχίλιαρο” που προανήγγειλε ο Αθ. Τσαυτάρης δεδομένου ότι κάποιοι αγρότες δεν γνωρίζουν από τώρα σε τι τιμές θα πωλήσουν τα προϊόντα τους.
Επίσης, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να ενημερώνουν τα βιβλία τους μια ή δύο φορές το χρόνο το πολύ.

Οι παραπάνω βελτιώσεις στο σύστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε στην Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν τεθεί και έχουν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών.

«Ζητήσαμε ένα εύρος συν – πλην από το όριο των 10.000 ευρώ, ένα εύρος για παράδειγμα 500-800 ευρώ. Αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δέχτηκε αυτό το αίτημα», ανέφερε από το βήμα της Agrotica o κ. Τσαυτάρης προσθέτοντας ότι το ίδιο έγινε και με το αίτημα η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων  «να γίνεται μεν, απλοποιημένη δε και οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα θα τα ενημερώνουν μία φορά το χρόνο και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα μία ή δύο φορές το χρόνο».

Ο ίδιος έθετε επίσης ζήτημα επιπλέον αλλαγών καθώς «αν τα βιβλία εσόδων-εξόδων παραμείνουν ως βιβλία εσόδων και πληρωμών, όπως προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο μέχρι τώρα, τότε θα μείνουν εκτός κάποιες δαπάνες που κάνει ο γεωργός, όπως για παράδειγμα η απόσβεση των μηχανημάτων του, η απόσβεση των παγίων, όπως η αγορά ενός καινούργιου μηχανήματος».


Σκληρή γραμμή από Θεοχάρη

Ο κ. Θεοχάρης, πάντως για άλλη μια φορά φορά δηλώνει άγνοια για τα περί αύξησης του εισοδηματικού πλαφόν (10.000 ευρώ καθαρά έσοδα και 5.000 ενιαία ενίσχυση).  Μάλιστα σε σχετικό σχόλιο φορολογούμενου στο twitter ότι «ο κ.Τσαυταρης δινει την εντυπωση αλλαγης οριων,απαλλαγες κτλ. Γι’αυτο δεν κανουν εναρξεις οι αγροτες και θα τρεχουμε στο τελος», ο κ. Θεοχάρης απάντησε αφήνοντας… απειλές για πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν εμπρόθεσμα έναρξη επιτηδεύματος (έως τις 15 Φεβρουαρίου για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και έως τις 20 Μαρτίου για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων):

«Όποιος δεν κάνει ενάρξη, κάνει μια επιλογή. Κάθε επιλογή έχει συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Παρέμβαση από ΕΑΣ Βόλου και άλλες πέντε Ενώσεις

Στο μεταξύ, κοινό μέτωπο κατά των νέων φορολογικών ρυθμίσεων για τους αγρότες συγκροτούν έξι συνεταιριστικές Ενώσεις ζητώντας να παραταθεί για ένα χρόνο η εφαρμογή των βιβλίων εσόδων-εξόδων ενώ παράλληλα θέτουν θέμα αύξησης του σχετικού εισοδηματικού ορίου στα 25.000 ευρώ.

Με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της ΈΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος μαζί με τους προέδρους άλλων πέντε συνεταιριστικών οργανώσεων (Λαμίας, Λακωνίας, Καβάλας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης).

αναφέρει ότι η υποχρέωση τήρησης βιβλίων τους επιβαρύνει υπέρογκα όπως φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου 55%, καθώς και τέλος επιτηδεύματος.

Πιο αναλυτικά, με την εν λόγω επιστολή ζητούνται τα εξής:

1) Να δοθεί παράταση εφαρμογής ενός έτους προκειμένου μέσα από διευκρινιστικές εγκυκλίους να ξεπεραστούν βασικά θέματα λειτουργικότητας του Νόμου.

2) Αύξηση του ορίου βιβλίων Εσόδων – Εξόδων από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.

3) Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τον αγρότη διότι ο αγρότης δεν είναι έμπορος αλλά παραγωγός.

4) Να φορολογηθεί ο αγρότης με συντελεστή 5% επί των καθαρών κερδών προκειμένου η εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη. Η φορολογία με 13% και η προκαταβολή 55% είναι καταστροφική.

από agronews.gr