Αναγκαία η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, τόνισε από τη Λιβαδειά ο Γ. Καββαθάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης» κατά την διάρκεια της οποίας κόπηκε και η πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.

Στην εκδήλωση έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της επιχειρηματικότητας ενώ έμφαση δόθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες μεταξύ των οποίων η οικονομική πολιτική που όπως τονίστηκε πρέπει άμεσα να αλλάξει, το θέμα της ρευστότητας, το φορολογικό και τα υψηλά πρόστιμα καθώς και φυσικά στο ασφαλιστικό που αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως σε αυτή τη φάση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια είναι οι συνέργιες, η ενότητα και η αλληλεγγύη αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις.

«Το Επιμελητήριο Βοιωτίας στα πλαίσια της κοπής της πίτας προχωρά και σε μια ενημέρωση των μελών του από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ τον κ Καββαθά για τα θέματα που απασχολούν τη επιχειρηματική κοινότητα υπό την σκιά του μνημονίου. Η πολιτεία επιβάλλει εξοντωτικά μέτρα, δυσβάστακτα για όλες τις επιχειρήσεις. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι τον Μάιο το μνημόνιο τελειώνει δεν ξέρουμε όμως μήπως μαζί με το μνημόνιο τελειώσουμε και εμείς. Άλλα μας είπαν άλλα περιμέναμε και άλλα πράττουν.», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΠΒ Παναγιώτης Αγνιάδης και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι με ενότητα και αλληλεγγύη όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα».

Σύμφωνα με τον Γ. Καββαθά η εποχή στην οποία βρισκόμαστε  χρειάζονται συνέργειες διότι η ύφεση έχει φέρει πάρα πολλά λουκέτα.

Έχουν μπει περισσότερα από 250.000 λουκέτα στις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, έχουν χαθεί περίπου 700.000 θέσεις απασχόληση και δεν αντέχει άλλο η οικονομία και η κοινωνία», τόνισε ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε: «Η πολιτική που ακολουθείται τα 4 τελευταία χρόνια της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα ύφεσης είναι σε λάθος κατεύθυνση. Είναι αυτά που βάζουν τα λουκέτα και χάνονται θέσεις απασχόλησης. Χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Το μοντέλο που μα επέβαλαν οι δανειστές είναι σε λάθος κατεύθυνση, μεγαλώνει την ύφεση και δεν φέρνει ανάπτυξη ούτε αισιοδοξία στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτές που απασχολούν το 85% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, αυτές που παράγουν το 70% του πλούτου».

Σχολιάζοντας το φαινόμενο ελληνικών επιχειρήσεων που μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό επεσήμανε ότι «οι επιχειρήσεις επιλέγουν τους τρόπους αντίδρασης και επιβίωσης μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον» και συνέχισε λέγοντας ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις επιχειρούν τέσσερα χρόνια χωρίς τραπεζικό σύστημα και όταν βρίσκουν τραπεζικό σύστημα το βρίσκουν με υψηλότατα επιτόκια 9, 10 και 11% ενώ ι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη βρίσκουν με 2 και 3%».

Έτσι ενώ προέχει το εθνικό συμφέρον πολλές φορές ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Παράλληλα ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι αν «οι παραγωγικοί φορείς, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, η ΚΕΕΕ και τα κατά τόπους επιμελητήρια ενώσουν την φωνή τους και κρατήσουν μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση απέναντι στην κυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί μια αλλαγή πολιτικής».

Και υπενθύμισε ότι «πριν από 6 μήνες μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση και έσωσε χιλιάδες επιχειρήσεις, κράτησε χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και έφερε και μια αισιοδοξία στην αγορά».

Τέλος σχετικά με την πρόθεση αρκετών επαγγελματιών να ασχοληθούν με τα κοινά και να πολιτευτούν είπε χαρακτηριστικά: «Όταν εξελέγην πριν από περίπου 2 μήνες πρόεδρος στη ΓΣΕΒΕ δήλωσα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ είναι ακομμάτιστο αλλά πολιτικοποιημένο και όχι συντεχνιακό. Νομίζω ότι οι επαγγελματίες οι έμποροι και οι βιοτέχνες ξέρουν τις επιλογές που πρέπει να κάνουν, ξέρουν ποιους πρέπει να στηρίξουν και βεβαίως χρειάζεται εκπροσώπηση των ΕΒΕ και στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών».