Μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση κόβει στο μισό τα πρόστιμα της Εφορίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Mετά το σάλο που προκλήθηκε και τις έντονες αντιδράσεις για τα εξοντωτικά και άδικα κατά πολλούς πρόστιμα της Εφορίας σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση ΦΠΑ το ΥΠΟΙΚ αναδιπλώνεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, με νομοθετική παρέμβαση θα τα «κουρέψει» στο μισό.

Στο επίκεντρο των αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» βρίσκονται τα πέναλντι που επιβάλλονται στους φορολογουμένους σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ (και άλλων δηλώσεων) που φθάνουν τα 1.000 με 2.500 ευρώ για την πρώτη φορά που κάποιος θα «υποτροπιάσει». Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το εν λόγω πρόστιμο να μειώνεται μέχρι και κατά 50% υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επίσης, το πρόστιμα θα διπλασιάζεται όχι με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά μετά τη διενέργεια ελέγχου που πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Τέλος το πρόστιμο θα τετραπλασιάζεται με τη δεύτερη υποτροπή και πάλι κατόπιν ελέγχου.

Πλαφόν στο συνολικό πρόστιμο για τις αποδείξεις που δεν κόπηκαν

Αλλαγές όμως θα γίνουν και στα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη έκδοση αποδείξεων. Στη διάταξη που προβλέπει επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδόθηκε μπαίνει πλαφόν προστίμου. Σύμφωνα με «Τα Νέα» αυτό θα είναι στις 30.000 ευρώ για κάθε φορά που θα διαπιστώνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μη έκδοση αποδείξεων. Βαριά, όμως, θα είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση υποτροπής.

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προωθούνται κατόπιν παρέμβασης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας της εισήγησης των υπηρεσιακών παραγόντων προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κλειδώσει εντός των επόμενων ημερών.

Μίχαλος: Τα πρόστιμα αυτά όχι να τα πληρώσει κανείς δεν μπορεί, αλλά ούτε να τα προφέρει

Η ανακοίνωση της επιβολής των προστίμων όπως ισχύουν σήμερα έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση των φορολογουμένων αλλά και των επιχειρηματιών καθώς το ίδιο εξοντωτικά είναι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για ανάλογες περιπτώσεις μη ή καθυστέρης υποβολής δηλώσεων στην Εφορία.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου «Τα πρόστιμα που προβλέπονται, όχι να τα πληρώσει δεν μπορεί κανείς, αλλά ούτε καν να τα προφέρει».«Είναι εξοντωτικά και εξωπραγματικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εισπραχθούν. Θα είναι λοιπόν τεράστιο λάθος του υπουργείου Οικονομικών να μην προβεί άμεσα στον εξορθολογισμό τους», είχε προσθέσει πριν ημέρες ο κ. Μίχαλος.

Πηγή:  iefimerida.gr