Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά -Εγινε αισθητός και στην Αθήνα

Κοινοποίηση στα Social Media

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλλονιά, ενώ ακολούθησε και ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ληξουρίου και 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Το εστιακό του βάθος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντοπίζεται στα 24 χιλιόμετρα, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η μεγάλη του διάρκεια.

H αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου ήταν ότι η σεισμική δόνηση ήταν  5,7 Ρίχτερ, ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα αναθεωρήθηκε στα 5,9 Ρίχτερ και λίγο αργότερα νεότερη εκτίνηση του ίδιου ινστιτούτου τον προσδιόριζε στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σημειώνεται οι σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν έντασης 5,9 Ρίχτερ.

Πληροφορίες για κατολισθήσεις και ζημιές σε παλιά κτίρια

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για υλικές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κεφαλονιάς Ευάγγελο Κεκάτο ο δήμος βρίσκεται σε φάση καταγραφής ζημιών. «Ολες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους». ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κάποιες περιοχές του νησιού έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα .«Τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές», συμπλήρωσε.

Οι ζημιές, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περιορίζονται σε πτώση αντικειμένων και σπάσιμων τζαμαριών στο Αργοστόλι, ενώ στο Ληξούρι έχει υποστεί καθίζηση ο παραλιακός δρόμος και στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημίες σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και μικρότερες σε άλλα που κατοικούνται. Παράλληλα, όπως αναφέρει το inkefalonia.gr αποφασίσθηκε να εκκενωθεί το νοσκομείο Αργοστολίου καθώς ενοπίστηκαν ζημιές στην οροφή του.

Κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία τη Δευτέρα στο νησί

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστοί όλοι οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία για να γίνει ο απαραίτητος σεισμικός έλεγχος.

Αισθητή στη μισή Ελλάδα η δόνηση

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Εντονη η μετασεισμική δραστηριότητα

To βασικό σεισμό ακολούθησε πλήθος μετασεισμών με ισχυρότερο αυτόν που  σημειώθηκε στις 16:08 και ο οποίος ήταν έντασης 4,9 Ρίχτερ. Στη συνέχεια σημειώθηκαν οι εξής μετασεισμοί: στις 16:22, 3,9 Ρίχτερ στις 16:24 4,2 Ρίχτερ, στις 16:29 3,7 Ρίχτερ, στις 16:32 3,7 Ρίχτερ, στις 16:41 4,1 Ρίχτερ, στις 16:47 3,8 Ρίχτερ, στις 16:59 4,5 Ρίχτερ, στις 17:29 3,8 Ρίχτερ, στις 17:36 3,9 Ρίχτερ και στις 17:50 3,3 Ρίχτερ.

Πηγή:  iefimerida.gr