Κομπίνα ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ -Αλλα δήλωναν και άλλα πλήρωναν οι επιχειρήσεις

Κοινοποίηση στα Social Media

Ενα… ραβασάκι υπενθύμισης θα λάβουν οι «αφηρημένοι» εργοδότες που δήλωναν εισφορές στο ΙΚΑ αλλά ξεχνούσαν να τις πληρώσουν. Οπως αποκαλύπτεται, σε βάρος του Ταμείου είχε στηθεί κομπίνα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που πρόδωσαν οι αναδρομικοί έλεγχοι.

Ηδη οι πρώτες επιχειρήσεις λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια και οι εργοδότες που δεν φροντίσουν για την εξόφληση των οφειλών τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», ο νόμος προβλέπει μηνιαία υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και έλεγχο εισφορών. Κάτι που όμως δεν γινόταν στην πράξη, με αποτέλεσμα να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας.

Ετσι άρχισαν οι αναδρομικές μηνιαίες συγκρίσεις των εισφορών και των δηλώσεων. Από τον αναδρομικό έλεγχο προέκυψε πως μόνο τον Οκτώβριο οι απώλειες του ΙΚΑ από μη καταβολή εισφορών που είχαν δηλωθεί έφτασαν στα 100,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον καθιερώθηκε ο μηχανογραφικός έλεγχος σύγκρισης των δηλωμένων εισφορών με εκείνες που καταβάλλονται, μέσα μάλιστα σε ένα μήνα από την υποβολή των πρώτων. Σε αυτή τη φάση περνούν από «κόσκινο» τα στοιχεία για τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν το καλοκαίρι, ενώ σταδιακά ο έλεγχος θα προχωρήσει σε προηγούμενους μήνες.

Στα χαρακτηριστικά παραδείγματα των περιπτώσεων που εκμεταλλεύονταν το «κενό» ελέγχου μία δημόσια επιχείρηση, που αντί να καταβάλει 197.600 ευρώ για εισφορές έδωσε 2.600, άλλη περίπτωση επιχείρησης στο ναυπηγικό κλάδο που έπρεπε να πληρώσει 549.300 ευρώ αλλά αντί αυτού κατέβαλε 3.197, ενώ διαπιστώθηκε και περίπτωση ιδιωτικής επιχείρησης η οποία αντί για 177.500 ευρώ έδωσε 5.260.

Πηγή: iefimerida.gr