Επέστρεψε ο χειμώνας -Ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Κοινοποίηση στα Social Media

Στο έλεος της κακοκαιρίας θα βρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σάββατο, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και ισχυρούς νοτιάδες που θα φθάσουν ακόμα και τα 9 Μποφόρ.

Στην Αττική όπου ήδη από βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρή χαλαζόπτωση, αναμένονται βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές νωρίς το πρωί. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά το βράδυ θα ενταθούν και πάλι με ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται και για τη Θεσσαλονίκη. Τα φαινόμενα το πρωί πιθανόν να είναι έντονα. Χιονιά αναμένεται να πέσουν στα γύρω ορεινά κυρίως από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για το Σάββατο

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές . Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από τα δυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: από μείον 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ και από τα βόρεια. Χιονιά θα πέσουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 και το πρωί πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές κυρίως στην Πελοπόννησο. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νοτιά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες για την κακοκαιρία

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τον κίνδυνο πλημμυρών εξαιτίας των βροχών και των χιονοπτώσεων τις επόμενες ημέρες εξέδωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

1. Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

2. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

3. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

5. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

6. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

7. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

8. Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Ενέργειες κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας

1. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

– Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος.

– Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.

– Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.

– Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.

2. Εάν μετακινείστε στην πόλη χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

3. Εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

– Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.

– Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

– Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

– Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Γενικές οδηγίες

– Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.

– Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.

– Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

– Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες – υαλοπίνακα).

από http://www.iefimerida.gr/