Ενημερωτική ημερίδα στη Λιβαδειά για τη νέα ΚΑΠ

Κοινοποίηση στα Social Media

Ημερίδα με θέμα «Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020» διοργάνωσαν στο διοικητήριο της Π.Ε. Βοιωτίας στη Λιβαδειά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η ΠΑΣΕΓΕΣ με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Σκοπός της ημερίδα που παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον ήταν η ενημέρωση των αγροτών για τις αποφάσεις, τις εφαρμογές και τις προοπτικές στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Η σημερινή ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας να ανοίξει ένα διάλογο με τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας. Μέσα απ΄αυτή τη διαδικασία θέλουμε να συνθέσουμε και διαμορφώσουμε την πρότασή μας προς το ΥΠΑΑΤ, πριν αυτό καταλήξει στις τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα φέρει η νέα ΚΑΠ (περίπου 19,7 δις ευρώ), είναι η ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων σε επίπεδο χώρας. Το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αποφασίσει, ποιο θα είναι το εύρος της περιφέρειας ώστε να ανακατανεμηθούν οι ενισχύσεις (σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν αν η επικράτειά τους θα χωριστεί σε επιμέρους περιφέρειες ή αν θα είναι μία ενιαία περιφέρεια). Υπό αυτό το πρίσμα, και με βάση τη δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι πριν την τελική του απόφαση θα διαβουλευτεί με τις Περιφέρειες και τους φορείς των αγροτών, στη σημερινή μας συνάντηση  πρέπει να μπούμε στην ουσία και να συμμετέχουμε στη δρομολόγηση των εξελίξεων».

Σύμφωνα με τον κ. Περγαντά «στη σημερινή κατάσταση, της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, έχουν ανατραπεί δεδομένα, έχουν αναδιαμορφωθεί καταστάσεις, έχουν ασκηθεί μεγάλες πιέσεις στον πολίτη, στον εργαζόμενο, στον απασχολούμενο στην κοινωνία» και έτσι «η πρόκληση είναι τεράστια, ειδικά στον αγροτικό τομέα, γι΄ αυτό, οι κινήσεις όλων πρέπει να δείχνουν σε μια νέα κατεύθυνση, αφενός μέσα από τη διαχείριση των ίδιων των αιτίων της κρίσης και αφετέρου μέσα από πολιτικές που ξεπερνούν τις πολύχρονες παθογένειες του αγροτικού χώρου».

Ο Κλ. Περγαντάς υπογράμμισε ότι ένα από τα βασικά εργαλεία για τον επαναπροσδιορισμό του αγροτικού χώρου πρέπει να αποτελεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική «κι ένας επιπλέον στόχος της συνάντησης, όπως και όλων των προσπαθειών της Περιφέρειας που έχουν προηγηθεί είναι να εμπεδώσουμε και να προωθήσουμε αυτή τη νέα αντίληψη, να δούμε τα πράγματα με μια νέα ματιά».

Τέλος αφού ανέφερε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «εξαρχής έβαλε στο κέντρο των προτεραιοτήτων της, την ώθηση της αγροτικής οικονομίας», παρουσίασε όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και έχουν δρομολογηθεί.

kap2

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς Γιώργος Ανέστης μίλησε για την ενημερωτική πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ και τις προοπτικές για τη να προγραμματική περίοδο.

«Για τη νέα περίοδο για τον πρωτογενή τομέα είναι διασφαλισμένα περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλάζουν όμως κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και κάποιες στοχεύσεις των ενισχύσεων και είναι απαραίτητο μέχρι το 2019 να έχει επέλθει μια σύγκλιση των ενισχύσεων ανάμεσα στα θεματικά δικαιώματα που έχουν σήμερα οι αγρότες.

Σε κάποιους αγρότες τα δικαιώματα θα αυξηθούνε που είναι κάτω από τον μέσο όρο και σε κάποιους  που έχουν πάνω από τον μέσο όρο θα  μειωθούν στο πλαίσιο της σύγκλησης», τόνισε ο κ. Ανέστης.

Και πρόσθεσε: «Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για να επιδιώξει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, οι σωστές πολιτικές έτσι ώστε να επιτύχουμε και στις υφιστάμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες είναι οριακά βιώσιμες για να συνεχίσουν να παράγουν, αλλά και οι εκμεταλλεύσεις που δεν παίρνουν δικαιώματα ή έχουν πολύ χαμηλά να αρχίσουν να μπαίνουν στο πλαίσιο των δικαιωμάτων . Αν αυτό επιτευχθεί είναι ευχής έργο για την χώρα, για τις τοπικές οικονομίες αλλά και την εθνική οικονομία»

Σημείωσε ακόμα ότι οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το Υπουργείο μέχρι τον Αύγουστο του 2014.  Θα εφαρμοστούν δε για την επόμενη επταετία ενώ πιθανολογείται ότι αυτό θα προχωρήσει και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025.

kap3

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Κώστας Σκιαδάς αναφερόμενος στο στόχο της ενημερωτικής εκστρατείας σημείωσε: «Η διαδικασία της ενημέρωσης έχει ως στόχο μέσα από μια αμφίδρομη επικοινωνία οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι συνεταιριστές να ενημερωθούν για τις προοπτικές και αφού ενημερωθούν να επικοινωνήσουν να τοποθετηθούν μέσα στα πλαίσια της διαβούλευσης (ζωντανής ή ηλεκτρονικής), να τοποθετηθούν και να πουν ποιο μοντέλο προτείνουν για την εφαρμογή της περιφεριοποίησης και της νέας μεταρρύθμισης ούτος ώστε να αμβλυνθούν οι μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν στα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης». Και εξήγησε: «Δηλαδή υπάρχουν προϊόντα που ορισμένοι νομοί είχαν πολύ υψηλά δικαιώματα ενώ υπάρχουν και νομοί που έχουν χαμηλά δικαιώματα. Αυτό το χάσμα πρέπει να το κλείσουμε, να δούμε ποιος είναι ο τρόπος που δεν θα υπάρχει περίπτωση κάποια αδικία σε δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης και ευνοίας σε κάποιους άλλους.

Καταλήγοντας τόνισε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ υπάρχουν ζητήματα που αφήνονται στην ευχέρεια του κράτους  – μέλους.

«Πρέπει το κράτος μέλος να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις : πως θα εφαρμόσει την περιφερειοποιηση, με ποιο μοντέλο, πως θα ρυθμίσει τα θέματα των συνδεδεμένων ενισχύσεων και μια σειρά από άλλα θέματα. Είναι δεδομένο ότι οι κοινοτικές εισροές τόσο στον πρώτο πυλώνα της άμεσης ενίσχυσης όσο και στον δεύτερο πυλώνα  που είναι τα μέτρα της αγροτικής ανάπτυξης μειώνονται για τα επόμενα χρόνια. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε ένα μικρότερο αριθμό πιστώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα όρια των πιστώσεων πρέπει να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτές τις πιστώσεις καλύτερα», είπε ο κ. Σκιαδάς.

kap4

kap5

kap6