Η δύναμη της αυθυποβολής

Κοινοποίηση στα Social Media

Τα placebo, γνωστά και ως εικονικά φάρμακα, χρησιμοποιούνται στις κλινικές μελέτες ως μέτρο σύγκρισης για την αποδοτικότητα ενός φαρμάκου. Οι επιδράσεις τους είναι γνωστές, αφού συνήθως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που φαίνεται να αντιδρά θετικά στο εικονικό φάρμακο. Η αυθυποβολή είναι υπολογίσιμη δύναμη. Μήπως, όμως, αυτή η φαινομενική θετική αντίδραση είναι και πραγματική;

Έρευνα του Χάρβαρντ σε ασθενείς με ημικρανία επιβεβαίωσε ότι τα ανενεργά φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των ασθενών, ακόμη και αν ξέρουν ότι λαμβάνουν placebo.

Μόνο η διαδικασία της λήψης ενός χαπιού μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τα συμπτώματα, σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου. Σε 66 άτομα με συνολικά 459 εξάρσεις ημικρανίας δόθηκαν είτε ο ενεργός παράγοντας rizatriptan είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε τίποτα.

Το εντυπωσιακό ήταν πως ακόμη και εκείνοι οι ασθενείς οι οποίοι εν γνώσει τους λάμβαναν placebo, δήλωσαν πως ένιωθαν καλύτερα, συγκριτικά με το να μη λάβουν καμία θεραπεία. Ωστόσο, η επίδραση των πραγματικών χαπιών δεν μπόρεσε να συγκριθεί με την εν γνώσει των ασθενών χορήγηση των placebo. Ετσι, οι επιστήμονες συμπέραναν πως δεν είναι μόνο η προσδοκία των ασθενών που μειώνει τα συμπτώματα της ημικρανίας αλλά και το τελετουργικό της λήψης χαπιού που βοηθάει. «Παρά την άποψη ότι οι ασθενείς αντιδρούν θετικά στα placebo επειδή νομίζουν ότι λαμβάνουν κανονικό φάρμακο, τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη ότι ένα ξεκάθαρα εικονικό φάρμακο μπορεί να έχει θεραπευτικό όφελος», σημειώνουν οι ερευνητές.

Από το:

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=410355