Έντονες διεργασίες στη Στερεά ενόψει των Περιφερειακών εκλογών

Κοινοποίηση στα Social Media

Έντονο είναι το παρασκήνιο στη Στερεά Ελλάδα ενόψει των περιφερειακών εκλογών.

Σημείο αναφοράς σε όλα τα σενάρια ο νυν περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς που έχει διατηρήσει τις δυνάμεις του και αυτό διότι όχι μόνο πέτυχε την μέγιστη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων για την Στερεά αλλά διότι στην μέχρι σήμερα διάρκεια της θητείας του στάθηκε αυτοδιοικητικός και όχι κομματικός.

Στάση που μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένου ότι ανάλογα κινήθηκαν και οι στενοί του συνεργάτες και αντιπεριφερειάρχες όπως για παράδειγμα στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Να θυμίσουμε ακόμα τις παρεμβάσεις του κ. Περγαντά και τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν από το Π.Σ. κατά της διακοπής ρεύματος σε αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, την αντίθεση στα χαράτσια και στην αύξηση της φορολόγησης των μικροιδιοκτητών και ακόμα την αντίθεση στις επιλογές της κυβέρνησης για αύξηση των διοδίων.

Να θυμίσουμε επίσης το κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και την πάγια θέση του Π.Σ. οτι «τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα επιλύονται πολιτικά και διεκδικητικά και όχι με χρήση βίας και καταστολή».

Έντονη επίσης ήταν και η αντίθεσή του «στις οριζόντιες απολύσεις, καθώς και κάθε άλλο οριζόντιο μέτρο, που αδικεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Όσο για την αυτοδιοίκηση χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του: «Είναι σαφές ότι το κράτος ακολουθεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις και επιπλέον ενισχύει τις αποκεντρωμένες διοικήσεις – πάλι κράτος δηλαδή – συρρικνώνοντας τις δομές των 13 αιρετών Περιφερειών».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η ΠΣΕ στήριξε πολιτικά- νομικά- και διοικητικά τον αγώνα των εργαζομένων της Περιφέρειας.

Φυσικά και ο Κλ. Περγαντάς υπέπεσε σε λάθη και παραλείψεις αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουν τα προαναφερθέντα που δίνουν συγκεκριμένο στίγμα και δεν μπορούν να μη ληφθούν υπόψη στις όποιες εκτιμήσεις.

 

Έτσι λοιπόν μόνο εύκολα δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει ο φερόμενος ως υποψήφιος της Ν.Δ. νυν δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης (γιός της Ντόρας Μπακογιάννη, ανιψιός του υπουργού των… απολύσεων Κυριάκου Μητσοτάκη, εγγονός του Κώστα Μητσοτάκη και «υιός» του μνημονίου), αν και ορισμένοι διαδίδουν τα αντίθετα δεξιά και αριστερά προφανώς σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος. Ωστόσο ξέχωρα από την πορεία του κ. Μπακογιάννη στον δήμο Καρπενησίου το στοιχείο που αναμένεται να κυριαρχήσει και κατά πολλούς θα κρίνει τις εκλογές είναι το πολιτικό και κατά συνέπεια τι εκφράζει ο κάθε υποψήφιος στην τρέχουσα κατάσταση που βιώνει ο τόπος.

Στοιχεία που δεν μπορούν να ξεπεραστούν με συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο «ξεπερασμένων» από την κοινωνία στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία οι φήμες θέλουν να βολιδοσκοπεί ο Κ. Μπακογιάννης κάτι που δημιουργεί κλυδωνισμούς στη τοπική Ν.Δ., σχεδόν στο σύνολο των νομών της Στερεάς. «Στερεά δεν είναι μόνο η Ευρυτανία», λένε με νόημα καλά γνωρίζοντες τους συσχετισμούς και τις εύθραυστες ισορροπίες.

 

Απέναντι βρίσκεται ο πρώην υφυπουργός Αθανάσιος Γιαννόπουλος που ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του αρκετά νωρίς γεγονός που του δίνει την ευχέρεια υποστηριζόμενος και από Νεοδημοκράτες να προβεί σε κινήσεις που ίσως αποβούν καθοριστικές για το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη ενώ και ο πρώην νομάρχης Νίκος Στάμος φαίνεται να εμμένει στις προθέσεις του.

 

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ «πελαγοδρομεί» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ψάχνει για υποψήφιο που θα μπορέσει να εκφράσει στο μέγιστο βαθμό την συνεχώς αυξανόμενη δυναμική που παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να συμμετάσχει με αξιώσεις σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ενώ παράλληλα ακούγεται το όνομα του Νίκου Στουπή. Πρόσθετες δυσκολίες μπορούν να προκύψουν αν επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων εκλογών και στελέχη του προχωρήσουν σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

 

Σε ότι αφορά το ΚΚΕ αναμένεται να εμφανιστεί ενισχυμένο αφού διαθέτει και στελέχη που «περνάνε» την πολιτική του στον δικαίως αγανακτισμένο κόσμο και η έντονη αντιμνημονιακή του παρουσία δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Τέλος σημαντικός θα είναι κατά γενική ομολογία ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή και η στάση των ψηφοφόρων τους κυρίως σε περίπτωση δεύτερης Κυριακής.