Στο θέμα του ΧΥΤΑ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς αφού εκτός από την έγκριση για παράταση της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Λεβαδέων, της ΔΕΠΟΔΑΘ και ΔΕΠΟΔΑΛ για την Υγειονομική Ταφή των απορριμμάτων του δήμου Λεβαδέων στο ΧΥΤΑ της Θήβας απασχόλησε και η χρήση του ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς.
Πιο συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αλέκος Καρκάνας παρουσίασε στο Δ.Σ. φωτογραφίες που έδειχναν εναπόθεση απορριμμάτων σε τμήμα του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει υποστεί καταστροφές από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.
Απαντώντας ο δήμαρχος αφού επεσήμανε ότι τα απορρίμματα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ της Θήβας αφενός για να διευκολυνθεί το έργο της αποκατάστασης και αφετέρου για να προστατευτεί το περιβάλλον «από ενδεχόμενους κινδύνους και όχι από διαπιστωμένη ρύπανση» έκανε γνωστό ότι πράγματι σε ένα σημείο υπάρχουν απορρίμματα όχι όμως για οριστική εναπόθεση αλλά μέχρι να γίνει η μεταφόρτωση για τον ΧΥΤΑ της Θήβας.
Μάλιστα η δημοτική αρχή με σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «στο σημείο που σήμερα γίνεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων δεν έχει διαπιστωθεί κάποια καταστροφή».
Παράλληλα κάνει γνωστό ότι «καμία διαρροή στραγγιδίων (δηλαδή των μολυσμένων υγρών που περιέχουν τα σκουπίδια) δεν γίνεται. Αντίθετα, με τα νέα έργα που έχουν δρομολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή Λιβαδειάς θα λυθεί οριστικά η περιβαλλοντική αποκατάσταση του παλιού χώρου που σταμάτησε το 2010 και θα βελτιωθεί η λειτουργία του νέου χώρου αφού προσθέτονται έργα αναβάθμισης που δεν είχαν προβλεφθεί».
Σε ότι αφορά την διαδικασία για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ τα προβλήματα που παρουσιάζονται και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ο Παναγιώτης Ψυχογιός από την μείζον μειοψηφία δήλωσε σχετικά: «Ένα δημόσιο έργο όταν ξεκινάει κρατάει αρκετά… τέρμινα. Το θέμα είναι να ξεκινήσει κάποια στιγμή, να τελειώσουν τα διαδικαστικά που το εμποδίζουν και να μπει ο εργολάβος για να τελειώσει. Ας είμαστε ευτυχής αν το έργο έχει τελειώσει το καλοκαίρι».
Για δυσλειτουργία των υπηρεσιών του δήμου που «φάνηκε καθαρά» μίλησε ο Α. Καρκάνας υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Εμείς από την αρχή είχαμε προτείνει άλλη διαδικασία για να αποφευχθούν τα προβλήματα και είχαμε εκφράσει μια διαφορετική αντίληψη για τον όλον χειρισμό του έργο του ΧΥΤΑ και τώρα εκτιμάμε ότι ένα μεγάλο κόστος θα το επιβαρυνθούν οι πολίτες».
Για καθυστέρηση στην έναρξη του έργου μίλησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νώντας Κοτσικώνας και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Εμείς ευθύς εξαρχής, διαχωρίσαμε την θέση μας για τον τρόπο που αποφάσισε η δημοτική αρχή να υλοποιήσει το έργο και προειδοποιήσαμε ότι αντί να επισπευθεί η διαδικασία, μπορεί να καταστεί χρονοβόρα»
Και κάνοντας λόγο για «προχειρότητα» στην αντιμετώπιση του θέματος από τη δημοτική αρχή συμπλήρωσε: «Σήμερα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης άλλη σύμβαση, τροποποίηση της προηγούμενης γιατί υπήρχαν προφανώς κάποια προβλήματα, κάποια ζητήματα στην προηγούμενη σύμβαση και επίσης έκπληκτοι εμείς της αντιπολίτευσης διαπιστώσαμε μια μεγάλη κόντρα μεταξύ οικονομικού διευθυντή και δημάρχου. Τέτοιου είδους διαδικασίες θεσμικά όχι μόνο κάνουν κακό στον δήμο, όχι μόνο πάνε πίσω τον δήμο, αλλά κλονίζουν και την εμπιστοσύνη των δημοτών και δικαιολογημένα απέναντι στην δημοτική αρχή και στην δημόσια διοίκηση γενικότερα».