Παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τις ακρότητες των προστίμων

Κοινοποίηση στα Social Media

Οι ακρότητες των προστίμων δεν πατάσσουν  την φοροδιαφυγή  και το Κράτος  Τιμωρός εξοντώνει   φορολογούμενους και λογιστές φοροτεχνικούς με τα προβλεπόμενα από  τους  νόμους 4174/2013 και 4223/2013 πρόστιμα.

 

Το Οικονομικό  Επιμελητήριο της  Ελλάδας  για  τα προβλεπόμενα   από τους  νόμους  4174/2013 και 4223/2013 πρόστιμα δηλώνει:

Η καθοριζόμενη από το νόμο περίοδος υποβολής από  1η Φεβρουαρίου έως 30η Ιουνίου   είναι επαρκής εάν συντρέξουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Έγκαιρα να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τις βεβαιώσεις συντάξεων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

β.  Έγκαιρα να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τον πίνακα τόκων καταθέσεων.

γ. Το μηχανογραφικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η περσινή εμπειρία ήταν τραγική και δεν μπορεί να επαναληφθεί

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τα άρθρα 53 έως 59 του ν. 4174/2013 δεν είναι απλώς εξοντωτικά αλλά και άδικα εφόσον η Πολιτική Αρχή που είναι υπεύθυνη για το άθλιο φορολογικό περιβάλλον (αναξιόπιστο μηχανογραφικό σύστημα, πολυνομία, αλλαγή φορολογικών κανόνων κατά ριπάς, καθυστερημένη αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων κ.α.),  που λειτουργούμε όλοι – Δ.Ο.Υ., φορολογούμενοι, λογιστές, ορκωτοί ελεγκτές – αρνείται τις ευθύνες της και τις μεταθέτει στους φορολογούμενους και τους λογιστές με πρωτοφανή πρόστιμα για να δείξει δήθεν ότι χτυπάει την φοροδιαφυγή, ενώ θα έπρεπε πρώτα να βελτιώσει το φορολογικό περιβάλλον και μετά να επιβάλλει λογικά πρόστιμα στις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης τακτοποίησης  φορολογικών υποχρεώσεων.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των προστίμων παραθέτουμε παραδείγματα:

  • Για 50 ημέρες καθυστέρηση απόδοσης ΦΠΑ 100€ τα πρόστιμα είναι 2.500,65€ την πρώτη φορά και σε περίπτωση επανάληψης 5.000€
  • Για 9 ημέρες καθυστέρηση απόδοσης ΦΜΥ 9.200€ τα πρόστιμα είναι 11.700€

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλεί την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποδεχθεί ότι τα πρόστιμα είναι υπερβολικά, προκειμένου να ηρεμήσει η αγορά. Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αρνούνται να αποδεχθούν τη σκληρότητα των προστίμων, και οι λογιστές φοροτεχνικοί δεν εγγυώνται ότι θα ανταποκριθούν στην απαιτούμενη γραφειοκρατία και στις πιεστικές ημερομηνίες. Ακόμα και το παραμικρό λάθος είναι πλέον καταστροφικό για τους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία που επωμίζονται μεγάλη ευθύνη.

Οι ακρότητες των προστίμων δεν δείχνουν θέληση πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά μη κατανόηση του εκρηκτικού κλίματος που υπάρχει σήμερα στους φορολογούμενους. Η επιθετικότητα του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την είσπραξη εσόδων. Είναι πιο  πιθανό στη σημερινή πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα.

                                                                                                 Από το Γραφείο Τύπου

                                                                                                              του ΟΕΕ