Εκπτώσεις με προβληματισμό για τις Κυριακές στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Διχάζει τους εμπόρους της Λιβαδειάς το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων που άρχισαν στις 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς  όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ της ΕΣΕΕ Κώστας Παπασπύρου σε ότι αφορά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου έχει λάβει σχετική απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. Ο κ. Παπασπύρου κάλεσε τους συναδέλφους του και κυρίως όσους θέλουν να ανοίξουν την συγκεκριμένη Κυριακή «πριν πάρουν την όποια απόφαση να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το άνοιγμα για 52 Κυριακές».

papaspyroy2Σχολιάζοντας την απόφαση ορισμένων εμπόρων που έχουν κάνει γνωστή την πρόθεσή τους να ανοίξουν την Κυριακή ο Κ. Παπασπύρου σημείωσε: «Πριν πάρουμε την όποια απόφαση οι συνάδελφοι είχαν ενημερωθεί, είχαν ρωτηθεί και τους ζητηθεί να καταθέσουν την πρότασή τους. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι άποψη που κυριάρχησε ήταν τα καταστήματα να ήταν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του έτους από καμία έως το πολύ τρείς Κυριακές. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην απόφαση για τρείς Κυριακές.  Αν οι συνάδελφοι έστω και εκ των υστέρων λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί και της κρίσης γενικότερα είχαν την εκτίμηση ότι καλό θα είναι να ανοίξουν την Κυριακή τα καταστήματα θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τον Ε.Σ. ώστε να είχαμε αντιμετωπίσει από κοινού το ζήτημα».

Σχετικά με την περίοδο των εκπτώσεων ο κ. Παπασπύρου σημείωσε ότι ακόμα είναι νωρίς να βγουν κάποια συμπεράσματα για την αγοραστική κίνηση ωστόσο επεσήμανε για μια ακόμα φορά πως «όσο δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης του εμπορίου από την κυβέρνηση και όσο συνεχίζεται η φοροεπιδρομή και η μείωση μισθών και συντάξεων οι μικρομεσαίοι έμποροι κρατάνε μικρό καλάθι».

Τέλος κάλεσε το καταναλωτικό κοινό αφού πρώτα κάνει έρευνα αγοράς να ανταποκριθεί στις μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν σε ορισμένα είδη ακόμα και το 70% με δεδομένη την καλή ποιότητα των εμπορευμάτων ενώ τόνισε ότι οι τιμές στα καταστήματα της Λιβαδειάς είναι χαμηλότερες ακόμα και από αυτές των πολυκαταστημάτων μεγάλων πόλεων.

 

Παράλληλα ο Ε.Σ. Λιβαδειάς με ανακοίνωση που εξέδωσε προς τα μέλη του επισημαίνει τα εξής:

Με αφορμή την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων και τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νέου νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2014 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014. Σε ότι, αφορά την διενέργεια των εκπτώσεων, οι έμποροι και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.  Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.

3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Παράλληλα με τα ως άνω,  σας υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 19 ν. 3769/2009 καταργήθηκε η απαγόρευση των προσφορών στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών προ των εκπτώσεων και η κατάργηση αυτή διατηρήθηκε και στο νέο πλαίσιο του ν. 4177/2013.  Κατά συνέπεια, στο διάστημα που μεσολαβεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν προσφορές, που στο μυαλό του καταναλωτή λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός»  της κύριας περιόδου των τακτικών εκπτώσεων.

Τέλος, σε ότι, αφορά το ερώτημα εάν η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων που θα ανοίξουν τα καταστήματα, συμπίπτει με την 12η ή με την 19η Ιανουαρίου, η Νομική Υπηρεσία της ΕΣΕΕ διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 εδάφιο α ν. 4177/2013, η λειτουργία των μικρών καταστημάτων επιτρέπεται:

«α) την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου».

Παρεπόμενα, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013:

«Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής:

α) Τακτικές εκπτώσεις:

αα) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και

αβ) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.» Από τις ανωτέρω διατάξεις, συνάγεται με ασφάλεια ότι η χρονική περίοδος των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων έτους 2014 έχει ως εναρκτήρια ημέρα την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και ως τελευταία ημέρα την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου.  Η Κυριακή, 12 Ιανουαρίου είναι εκτός αυτής της χρονικής περιόδου, ενώ η πρώτη Κυριακή εντός αυτής είναι η 19η Ιανουαρίου.  Κατ’ ακολουθία, όλα τα εμπορικά καταστήματα χωρίς κανένα περιορισμό, θα  μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά, την Κυριακή 19η Ιανουαρίου.

Για την πόλη της Λιβαδειάς, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς τα καταστήματα  την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014, θα παραμείνουν κλειστά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς εύχεται στους συναδέλφους εμπόρους καλές δουλειές και στους καταναλωτές φθηνές και  “έξυπνες” αγορές.

  Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς