Αίρεται το όριο των 70.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που αφορά τις επίσπορες καλλιέργειες

Κοινοποίηση στα Social Media

Την άρση του ορίου των 70.000 ευρώ για τους παραγωγούς που λαμβάνουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ανατρέπει το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται στο άρθρο 48 του ν/σ η αλλαγή αυτή αφορά μόνο τις επίσπορες καλλιέργειες. Αναλυτικά το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει: ειδικά για επίσπορες καλλιέργειες, που λόγω ευνοϊκών εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών, καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ίδιου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή), το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά δικαιούχο, προσδιορίζεται μέχρι το διπλάσιο του οριζόμενου στο προηγούμενο εδάφιο των 70.000 ευρώ, εφόσον έχει καταβληθεί η ειδική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, σε επόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το ΥπΑΑΤ, στο οποίο θα συμπεριληφθούν περισσότερες διατάξεις για νομοθετικές ρυθμίσεις του Οργανισμού Ασφάλισης θα συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση για γενικότερη άρση του ορίου των 70.000 ευρώ για όλες τις αποζημιώσεις της φυτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τα θέματα ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ, 26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρότειναν τροπολογία σχετικά με τις αποζημιώσεις που αναμένουν εδώ και μήνες χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές σε ολόκληρη τη χώρα, για τις ζημιές που υπέστησαν πέρυσι από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Αποζημιώσεις δενδροκαλλιεργητών

Με την τροπολογία, που κατατέθηκε στο συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτείνουν να προβλέπεται η δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών – και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2013 – για τις ζημιές που υπέστησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο παγετός της 17ης Μαρτίου που βρήκε τα δένδρα στο στάδιο της ανθοφορίας, καθώς επίσης και οι έντονες βροχοπτώσεις πριν την 15η Μαΐου οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, όλες αυτές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ακαρπία και καρποπτώση.

Για το θέμα σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. κ. Γιώργος Καρασμάνης ανέφερε επιπλέον ότι «χρειάζεται να επανεξετασθεί ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί το όλο ασφαλιστικό σύστημα της πρωτογενούς παραγωγής στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη και τις κλιματικές αλλαγές, που οδηγούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr