Το ΟΚ της Κομισιόν περιμένει η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών

Κοινοποίηση στα Social Media

Την έγκριση της Κομισιόν περιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προωθήσει σχετική τροπολογία που θα αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των αγροτών, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων για άμεση επίλυση του θέματος.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ.  Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων υποστηρίζοντας, ότι εκσυγχρονίζεται και εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, ενώ την ίδια ώρα οι βουλευτές άσκησαν έντονη κριτική στην καθυστέρηση διευθέτησης των «κόκκινων δανείων», των αγροτών.

Ο κ. Τσαυτάρης εμφανίστηκε ανοικτός σε βελτιωτικές αλλαγές ενώ απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών για τα «κόκκινα δάνεια», ανάφερε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια συνολική ευεργετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα των υπερχρεωμένων αγροτικών νοικοκυριών. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το χρόνο κατάθεσης σχετικής τροπολογίας, καθώς θα πρέπει πρώτα να πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση.

Πρόκειται για ένα ακανθώδες ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει πετώντας κατά αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά το «μπαλάκι στην κερκίδα».

Από την πλευρά του πάντως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χαμηλών προσδοκιών, αποσπασματικό, πρόχειρο, με μπαλώματα και με ασαφείς στόχους».

Παράλληλα, έκανε λόγο για εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών που θα ωθήσει χιλιάδες από αυτούς, πολύ άμεσα όπως ανέφερε, εκτός παραγωγής.

«Ως Βουλή είμαστε πολύ μακριά από την απόγνωση των αγροτών. Καμία ρύθμιση δεν αγγίζει τα σοβαρά προβλήματα τους», τόνισε επικρίνοντας το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει φως για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων».

«Από τη μια είναι η λαίλαπα και από την άλλη εμείς να συζητάμε για άλλα μη ουσιαστικά θέματα. Το μόνο που μένει στους αγρότες είναι να ενεργοποιηθούν, να ξεσηκωθούν για μια Ελλάδα που θέλει να παράγει και να αντισταθούν σε μια μνημονιακή πολιτική που καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας», κατέληξε.

Επικριτικός για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, καταλογίζοντας της, «ευθύνες για την καθυστέρηση κατάθεσης ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών», που όπως είπε, τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

Για εμπαιγμό των αγροτών από το υπουργείο Οικονομικών, μίλησε και ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ενώ, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, ζήτησε να διευρυνθεί η καταγγελία, ότι ο εκκαθαριστής έφθασε να πουλά τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, σε εταιρείες.

Από το ΚΚΕ, Ο Νίκος Μωραϊτης, τόνισε, ότι «το νομοσχέδιο δεν λύνει βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά». Παράλληλα, κατήγγειλε, ότι γίνονται παράνομες παρακρατήσεις μεγάλων ποσών, από τρίτους, από τα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτών, λόγω οφειλών τους, σημειώνοντας ότι, «ο ίδιος ο υπουργός έχει χαρακτηρίσει παράνομη αυτήν διαδικασία, χωρίς ωστόσο να παρέμβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Δεν χρειαζόμαστε κυρωτικά νομοσχέδια αλλά τομές και ανατροπές στο σάπιο σύστημα. Καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν 10 φόρους, συν τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν, διώκονται οι κτηνοτρόφοι, τους κυνηγάνε για να τους πάρουν τα λεφτά και αναγκάζονται να κρύβονται και εσείς φέρνετε ένα νομοσχέδιο με 210 κυρωτικές διατάξεις, που δεν αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών Γιώργος Κασαπίδης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου σε Β΄ ανάγνωση, συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.

Τα βασικά σημεία του Νομοσχεδίου

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε δύο Ενότητες.

Με την Ενότητα Α΄ επιχειρείται μία ουσιαστική παρέμβαση στους τομείς της υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων και ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων καθώς και της διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και διαμορφώνεται το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων και διοικητικών προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με την Ενότητα Β΄ ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ, όπως θέματα διαχείρισης γης, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, γεωργικής ασφάλισης, φυτοπροστασίας κλπ., με βελτίωση του θεσμικού τους πλαισίου και αποτέλεσμα την επίλυση προβλημάτων που εντοπίσθηκαν από την εφαρμογή ψηφισθέντων διατάξεων και τα οποία απαιτούσαν νομοθετική ρύθμιση καθώς και την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου εισάγεται μια σειρά βελτιώσεων  και διενεργείται μια σειρά τομών, όπως:

α) η βελτίωση των διαδικασιών παραχώρησης γης σε αγρότες,

β) ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη διακίνηση και την εμπορία των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, με την εισαγωγή για πρώτη φορά της συνταγής από αρμόδιο επιστήμονα για τη χρήση των φυτοφαρμάκων, ώστε και να μειωθεί η υπερκατανάλωση φαρμάκων από τους αγρότες και να προστατευθεί το περιβάλλον, καθώς και με την εισαγωγή για πρώτη φορά ρυθμίσεων για τα βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης ασθενειών (βιοκτόνα),

γ) η απλοποίηση έκδοσης αδειών σταύλων για τους κτηνοτρόφους,

δ) η απλοποίηση  και επικαιροποίηση της νομοθεσίας εμπορίας και ελέγχου λιπασμάτων,

ε) ο εκσυγχρονισμός θεμάτων που έχουν σχέση με το μητρώο αγροτών, ώστε να διευκολύνεται η άμεση εγγραφή νέων αγροτών  και να μπορούν άμεσα να εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης

στ) η λήψη μέτρων για τους αγρότες που έχουν δύο καλλιέργειες στην ίδια χρονιά στην ίδια έκταση, ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

ζ) Η ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με την αλιεία στα διεθνή ύδατα,

η) Ο επαναπροσδιορισμός των ζώων συντροφιάς που περιλαμβάνει την κατάργηση ουσιαστικά της έννοιας του αδέσποτου, την καταμέτρησή τους με ονοματεπωνυμικά στοιχεία ιδιοκτήτη και την παύση της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας τους, συνεκτιμωμένων και των ληφθέντων από το ΥΠΑΑΤ μέτρων για τη λύσσα και ο ορισμός των ζώων θεραπείας.

Καινοτόμοι θεσμοί :

Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ επιχειρείται η εισαγωγή νέων καινοτόμων θεσμών που βοηθούν στην παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών καθώς και στην εξωστρέφεια.

Τέτοιοι θεσμοί είναι:

α) Οι Αγορές Παραγώγων (Farmers Markets) που αποσκοπούν στη μείωση του χάσματος μεταξύ της τιμής παραγωγής και της τιμής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, καταπολέμηση της κερδοσκοπίας μέσω της απευθείας πώλησης σε αυτές αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, με παράκαμψη κάθε ενδιάμεσης οικονομικής επιβάρυνσης ή άλλης διαμεσολάβησης καθώς και στην  ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.

β) Τα Θεσμοφόρια που συνιστούν αναβίωση αρχαίου θεσμού αναγκαία για τη βελτίωση και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην αγροτική παραγωγή.

γ) Το Μητρώο Αγροτών – Μητρώο Αρχηγών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με θέσπιση κριτηρίων εισοδηματικών και ασφαλιστικών για την έννοια του κατ’ επάγγελμα αγρότη και της έννοιας του ενεργού αγρότη.

δ) Τα Πολυαγροκτήματα:  Οριοθέτηση και  διάκριση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων καθώς και εξειδίκευση ενός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που ν’ αποσαφηνίζει τον όρο  «αγρόκτημα» με σκοπό την αγροτικής ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

ε) Τα Κτηνοτροφικά πάρκα και οι κτηνοτροφικές ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας,

στ) Ο Κτηνίατρος εκτροφής: Για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων οι φορείς κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, ανάλογα με το μέγεθος της  εκμετάλλευσής τους, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ιδιώτη κτηνιάτρου της επιλογής τους, ο οποίος ορίζεται ως «Κτηνίατρος εκτροφής».

ζ) Η αναβάθμιση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και  η σύνδεση με το Γ.Ε.Μ.Η που συμβάλλει στην προστασία του αγρότη από κάθε είδους απάτη.

Σημειωτέον πως με το εν λόγω Νομοσχέδιο επιτυγχάνεται επιπλέον μια συγκεντροποίηση και ενιαία κωδικοποίηση νομοθεσίας υπάρχουσας αλλά διασκορπισμένης και καταργείται μια σειρά νόμων και διατάξεων που αποσπασματικά μόνο αντιμετώπιζαν τα προβλήματα στους προαναφερόμενους  τομείς, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται εναρμόνιση με το Κοινοτικό Δίκαιο (οδηγίες και κανονισμούς) αλλά και με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

από http://www.agronews.gr