Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοποίηση στα Social Media

Το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει εξελιχθεί σε μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αναδείχθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος του Σύριζα κ. Αλέξης Τσίπρας. Με την ιδιότητα του επικεφαλής των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την καμπάνια της υποψηφιότητάς του στις επερχόμενες ευρωεκλογές. «Διανύουμε μια κρίση αξιακή και ο ρόλος σας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός» σημείωσε ο Πρόεδρος του Σύριζα απευθυνόμενος στον Πατριάρχη, ο οποίος ευχήθηκε για το αίσιο αποτέλεσμα της εκλογής του κ. Τσίπρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και προσπαθούμε να διακονήσουμε τον άνθρωπο και να εκπληρώσουμε την οικουμενική διάσταση του Πατριαρχείου». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πατριάρχης στη σύναξη των Προκαθημένων, στις αρχές Μαρτίου, με την ελπίδα ότι θα επιλυθούν δισεπίλυτα έως τώρα προβλήματα, που έχουν ανακύψει στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, καθώς και μεταξύ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Ρουμανίας. Χαρακτήρισε μείζον γεγονός τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου με τον Πάπα στα Ιεροσόλυμα, που προσλαμβάνει κι έναν ξεχωριστό επετειακό χαρακτήρα, ακριβώς 50 χρόνια μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο. Σημείωσε, τέλος, τις προσπάθειες που γίνονται και σε διαθρησκειακό επίπεδο, με ανοιχτό διάλογο τόσο με το Ισλάμ όσο και τον Ιουδαϊσμό, για τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος που συνεχώς επιβαρύνεται.

Ο Πρόεδρος του Σύριζα δήλωσε στους δημοσιογράφος πως σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι καίριος. «Έχουμε δύο προκλήσεις ν’ αντιμετωπίσουμε: από τη μία η οικονομική κρίση, στην οποία η Εκκλησία απαντά με συμπαράσταση και αλληλεγγύη, και από την άλλη η ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής, που συνιστά πρόβλημα με οικουμενικές διαστάσεις. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική πλέον κρίση και πρέπει ν’ απαντήσουμε με άμεσο τερματισμό της λιτότητας. Η Ευρώπη αν δε δείξει αλληλεγγύη, δε θα μπορέσει να συνεχίσει. Εξίσου, όμως, επιτακτική με την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι η αλλαγή στο μεταναστευτικό, που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών. Η οικουμενική διάσταση του προβλήματος μας κάνει να ζητούμε τη συμπαράταξη των Εκκλησιών».

Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη, οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Ικονίου Θεόληπτος, ενώ τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι βουλευτές του Σύριζα Ρένα Δούρου και Γιάννης Αμανατίδης.

Πηγή: ecclesia.gr