Οι 13 αλλαγές στη φορολογία από το 2014

Κοινοποίηση στα Social Media
Δεκατρείς συνολικά αλλαγές στη φορολόγηση θα τεθούν σε ισχύ από το 2014 με την εφορία να επιβάλλει συνολικά περί τα 45,6 δισ. ευρώ σε 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, ποσό υψηλότερο κατά 1,258 δισ. σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Ξεχωρίζει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος πέρασε από τη Βουλή μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τις ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μεγάλες ανατροπές έρχονται και στη φορολογία εισοδήματος. Από το νέο έτος μπαίνουν σε πρακτική εφαρμογή ψηφισμένα μέτρα με την κατάργηση του αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα, το νέο μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, την καθιέρωση ξεχωριστής κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστές 26% και 33% και όσων εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Από φόρους εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών το 2014 προσδοκά έσοδα 12,908 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 1,333 δισ. ευρώ.
Και το 2014, το χαρτοβασίλειο συλλογής αποδείξεων παραμένει. Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι επεξεργάστηκε διάφορα εναλλακτικά σενάρια, ανακοίνωσε τελικά ότι και το επόμενο έτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μαζεύουν αποδείξεις, χαμηλότερης όμως συνολικής αξίας σε σχέση με το 2013. Απαιτείται, μετά τις αλλαγές, συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος αντί 25% που ίσχυε το 2013, αλλά η ποινή του έξτρα φόρου παραμένει στο 22% αν δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες αποδείξεις. Ποιες αποδείξεις μετρούν, μένει να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα πάνω κάτω έρχονται για τους αγρότες, καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να τηρούν βιβλία για τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους, ενώ εκκρεμεί σχετική απόφαση του υπουργείου αναφορικά με το όριο εισοδήματος που θα οδηγεί σε απαλλαγή από τον βραχνά των βιβλίων.
Για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, υπάρχουν καλά και άσχημα νέα. Τα καλά νέα αφορούν την προαναγγελία νομοθετικής παρέμβασης από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία από το νέο έτος δεν θα γίνονται κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Οι κατασχέσεις όμως θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές, καθώς μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό κατασχετήριο.
Τα άσχημα νέα είναι ότι ενεργοποιούνται τα νέα πρόστιμα-φωτιά για 2,7 εκατομμύρια φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η Εφορία θα αρχίσει να χρεώνει μηνιαίο τόκο και πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 10% έως και 30%, ενώ τίθεται σε εφαρμογή και το νέο ποινολόγιο για όσους εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις όπως μη έκδοση αποδείξεων, μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης και μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων.
Συνοπτικά, οι 13 αλλαγές στη φορολόγηση, όπως τις παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα»:
 1. Τέλος το αφορολόγητο για μισθωτούς – συνταξιούχους
 2. Ξεχωριστή κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες
 3. Τέλος στις φοροαπαλλαγές
 4. Αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων
 5. Αύξηση φόρων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
 6. Τήρηση βιβλίων για αγρότες
 7. Συνέχεια στο σαφάρι συλλογής αποδείξεων
 8. Φόρος από το πρώτο τετραγωνικό για κάθε ακίνητο
 9. Συμπληρωματικός φόρος για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ
 10. Φόρος υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων και μετοχών
 11. Μείωση στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο 3%
 12. Επιστροφή του πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων
 13. Πρόστιμα «φωτιά» για φορολογικές παραβάσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές και «Μεγάλος Αδελφός» για τις καταθέσεις.

Πηγή: voria.gr