Τον Ιανουάριο ο Περιφερειάρχης Κλ. Περγαντάς θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Κοινοποίηση στα Social Media

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λαμία η τελευταία για το 2013 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης να ανακοινώνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου το Γενάρη στην οποία θα γίνει ο απολογισμός της πρώτης αιρετής περιφερειακής θητείας  θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Περγαντάς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δρομολόγηση ενεργειών για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Jessica στη Στερεά Ελλάδα , και μέσω του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής Διοικητηρίου στη Λαμία, για το οποίο υπάρχει επικαιροποιημένη προμελέτη.

Επίσης αναφέρθηκε στην υιοθέτηση τριών ψηφισμάτων, που εγκρίθηκαν από το περιφερειακό Συμβούλιο.

Το πρώτο τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε φτωχούς και ανήμπορους, το δεύτερο εκφράζει την αντίθεση στα χαράτσια και στην αύξηση της φορολόγησης των μικροιδιοκτητών, ενώ επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η προστασία τους από τους πλειστηριασμούς.

Στο τρίτο αναδεικνύεται η αντίθεση στις επιλογές της κυβέρνησης για αύξηση των διοδίων ενώ παράλληλα απαιτείται η ριζική αναθεώρηση των συμβάσεων, η δραστική μείωση του ύψους των διοδίων συνολικά και η εξαρχής αναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων, με στόχο να υπηρετείται πραγματικά το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα διεκδικείται η υλοποίηση ολόκληρου του έργου της Ε-65, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί σε ολόκληρη τη διαδρομή Λαμία- Ξυνιάδα- Τρίκαλα- Γρεβενά.

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας Στερεάς Ελλάδας, με στόχο όπως σημείωσε ο κ. Περγαντάς την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης ανάμεσα στους κύριους πρωταγωνιστές του συστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας, δηλαδή τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση για το σχεδιασμό και το συντονισμό της πολιτικής για την καινοτομία και την έρευνα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

«Άλλωστε, μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ 2020, είναι η ανάπτυξη μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση και την καινοτομία (έξυπνη ανάπτυξη), η προώθηση μιας πιο πράσινης και αποδοτικής στη χρήση πόρων οικονομίας (διατηρήσιμη ανάπτυξη) αλλά και μιας οικονομίας με υψηλή απασχόληση που να επιτυγχάνει εδαφική και κοινωνική συνοχή (ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς) , επιδίωξη της Περιφέρειας στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος 2014-2020 είναι να αποτυπωθούν όλες οι δυνατότητες και οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λαμβάνοντας και τα μέσα, τα εργαλεία και τις πολιτικές της νέας περιόδου, όπως τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, το πρόγραμμα συνοχής 2014-2020 και το πρόγραμμα Horizon 2020 για την τόνωση των επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας προχωρά στη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, που θα λειτουργεί σαν συμβουλευτικό όργανο της Περιφέρειας και θα επεξεργάζεται ζητήματα που σχετίζονται με την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Στερεάς Ελλάδας».

Το Συμβούλιο θα προτείνει και θα γνωμοδοτεί για το σχεδιασμό δράσεων καινοτομίας για την ενίσχυση των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας και την υλοποίηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Επιπλέον, θα παρακολουθεί την υλοποίηση της στρατηγικής και θα προτείνει αλλαγές και αναθεωρήσεις κατά περίπτωση. Τέλος, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση του παραγωγικού και ερευνητικού – εκπαιδευτικού δυναμικού της Περιφέρειας επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας.

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αθανάσιος Χειμάρας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε λίγες ημέρες κλείνουμε τριετία ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μπαίνουμε στο τελευταίο πεντάμηνο της θητείας μας. Εάν τολμούσαμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό του έργου μας, ασφαλώς δεν θα ήμασταν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα».

Και συμπλήρωσε: «Βεβαίως για αυτό ευθύνεται και η οικονομική κρίση, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία πέραν όλων των άλλων, αδίκησε τη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα την έδρα της τη Λαμία. Όμως εδώ θα πρέπει να τονίσω και τη δική μας ελαστικότητα, για να μην πω αδράνεια και αδυναμία στη διεκδίκηση διατήρησης, τουλάχιστον κάποιων εκ των κεκτιμένων μας».

Σύμφωνα με τον κ. Χειμάρα «η Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα η έδρα της, η Λαμία, έχουν αδικηθεί από την Κεντρική εξουσία τα τελευταία χρόνια, και παρότι βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, προσπαθούν να την μετατρέψουν, σε παράρτημα της Θεσσαλίας και της Λάρισας».

Ακολούθως απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη σημείωσε: «Πάρτε πρωτοβουλίες και ζητάτε τη στήριξη, για ενωτικό αγώνα, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και φορέων της Περιφέρειας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε τα  κεκτημένα μας και να λύσουμε σοβαρά προβλήματα, για το καλό των πολιτών της Περιφέρειάς μας».

 

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστάσιος Χρονάς, Σοφία (Ιωάννα) Ντούρου και Γιώργος Γκικόπουλος πρότειναν να οργανωθεί ευρεία σύσκεψη αρμοδίων «για την σημερινή κατάσταση περί τον Ασωπό και για την πορεία – αποτελεσματικότητα των έργων που έχουν ήδη αποφασιστεί», σε ειδική συνεδρίαση παρουσία των αντιπεριφερειαρχών όλων των ενοτήτων να συζητηθούν και να ιεραρχηθούν οι ανάγκες της περιφέρειας σε αντιπλημμυρικά έργα με παράλληλη διατύπωση αιτήματος επείγουσας χρηματοδότησης ενώ έμφαση δόθηκε και στο θέμα των διοδίων και των «παραμελημένων οδικών δικτύων της Εύβοιας, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας»

Παράλληλα κατέθεσαν σχέδια ψηφισμάτων για την ηλεκτροδότηση τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε φτωχούς και ανήμπορους, για τα «χαράτσια στη λαϊκή στέγη» καλώντας σε πάλη για την κατάργησή τους ενώ σε ανακοίνωσή τους για το πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς υπογράμμισαν ότι η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη.

Τέλος για μια ακόμα φορά επεσήμαναν ότι «μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η οργάνωση του αγώνα, η λαϊκή αντεπίθεση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική – λαϊκή εξουσία».