Στους δρόμους για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι της Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Στους δρόμους βγήκαν  για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων στη Λιβαδειά με καταγγέλλοντας τις πολιτικές και τα μέτρα της κυβέρνησης που όπως τονίζουν τους οδηγούν στην εξαθλίωση.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, την Τετάρτη οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στον πεζόδρομο της Μπουφίδου και διαδήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να μην αφήσουν κανένα να καταστρέψει την υγειονομική και συνταξιουχική προστασία τους διεκδικώντας παράλληλα πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων χωρίς καμία εξαίρεση, από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας.

«Οι αντεργατικές αντισυνταξιουχικές πολιτικές των κυβερνήσεων της Ε.Ε μας έχουν τσακίσει. Οι μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η άγρια φορολογία, τα χαράτσια, οι περικοπές στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ανεργία των παιδιών μας, η ακρίβεια στα είδη διαβίωσης και θέρμανσης, μας έχουν εξαθλιώσει.

Τα γεγονότα δείχνουν καθαρά ότι προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της εμπορευματοποίησης της υγείας και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων, η κυβέρνηση και η Ε.Ε, δεν διστάζουν να στείλουν στον καιάδα όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά το σύνολο της εργατικής λαϊκής οικογένειας», τόνισαν μεταξύ άλλων οι συνταξιούχοι.

«Σήμερα εδώ στην πόλη της Λιβαδειάς γίνεται κάτι πρωτόγνωρο, για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά και να διεκδικήσουν δωρεάν δημόσια υγεία, περίθαλψη και φάρμακα. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά, είναι και οι απανωτές μειώσεις των συντάξεων, τα καινούρια χαράτσια, η καινούρια φοροληστεία που έρχεται να μας αποτελειώσει και πολλά άλλα», σημείωσε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων του δημοσίου Δημήτρης Παπιώτης και συμπλήρωσε: «Δεν υπογράφουμε την θανατική μας καταδίκη, αντίθετα αγωνιζόμαστε, όπως αγωνιζόμασταν τόσα χρόνια που ήμασταν ενεργοί στην δουλειά».

Εκ μέρους των συνταξιούχων του ΙΚΑ ο Παναγιώτης Καντάς επεσήμανε: «Έχουμε μάθει τόσα χρόνια να αγωνιζόμαστε, δεν θα μας λυγίσουν. Αυτές οι πολιτικές δεν πρέπει να περάσουν. Τώρα, με τους πλειστηριασμούς, την τιμή του πετρελαίου, τα χαράτσια και τις μειώσεις των συντάξεων η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εμείς δεν θα πρέπει να σταματήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε τον αγώνα  μέχρι να πάρουν πίσω αυτά τα μέτρα»

Από την πλευρά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ ο Νίκος Θανέλας τόνισε: «Η χώρα μας είναι η πλουσιότερη και έδωσε τα φώτα της σε όλη την γη, δεν έπρεπε να βρίσκεται σε αυτό το σημείο σήμερα. Οι συντάξεις κόβονται, ο κόσμος δεν έχει περίθαλψη και τα παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία. Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί γιατί αν είμαστε αδρανείς θα μας θα τσαλαπατάνε συνέχεια».

synta2

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι συνταξιούχοι ζητούν:

αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,

για εμάς και τα παιδιά μας με :

•           Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια.

•           Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό σε όλους χωρίς προϋποθέσεις

•           Χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους άνεργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και τις οικογένειές τους.

•           Ειδική μέριμνα για χρόνια πάσχοντες και ΑμεΕΑ.

•           Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Για όσο χρονικό διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους να αναλάβει το κράτος την πλήρη και επαρκή χρηματοδότησή τους, ώστε να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία κ.λπ.

•           Ενιαίο, κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού, βιοϊατρικής τεχνολογίας, τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνητών μελών για τους αναπήρους δωρεάν στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα φάρμακα να διατίθενται μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των κρατικών φαρμακείων στις συνοικίες που θα είναι συνδεδεμένα με τα Κέντρα Υγείας.

•           Η συvταγoγράφηση των φαρμάκων να γίνεται με κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους με βάση την επιστημονική γνώση του γιατρού χωρίς καμιά συμμετοχή των δικαιούχων.

•           Να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα ΕΟΠΥΥ), να μην απολυθεί κανένας γιατρός ή υγειονομικός.

•           Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντισυνταξιουχικών νόμων και διατάξεων που έχουν ψηφισθεί και επαναφορά όλων των περικοπών που μας έχουν αφαιρεθεί.