Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Δ.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Κωμικοτραγικές εικόνες εκτυλίχθηκαν για ακόμα μια φορά κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς με τους δύο συνδυασμούς της αντιπολίτευσης να αποχωρούν κάνοντας λόγο για «παιδική χαρά» και τον τρίτο να παραμένει «για να συζητηθούν τα θέματα κανονικά και να μη τελειώσει η συνεδρίαση σε 5 λεπτά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Καλλιαντάσης αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση διέκοψε για λίγα λεπτά την συνεδρίαση ενώ πέρα από τις δικές του ευθύνες τόνισε ότι ευθύνες για το τι συμβαίνει στην αίθουσα έχουν και οι σύμβουλοι.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Παπαλάμπρος υπέβαλε ερώτηση σχετικά με αποκατάσταση ζημιών στο 3ο Νηπιαγωγείο της Λιβαδειάς σημειώνοντας ότι μια κυρία από το συγκεκριμένο σχολείο του ζήτησε οικονομική ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών στη στέγη και κατήγγειλε ότι υπάλληλοι του Δήμου ζήτησαν χρήματα για τις επισκευές στο κτήριο.

Ο δήμαρχος Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής αμφισβήτησε τα όσα ειπώθηκαν και αντέδρασε έντονα στην ερώτηση του κ. Παπαλάμπρου κάνοντας λόγο για συκοφαντίες.

Ο κ. Παπαλάμπρος ωστόσο κατέθεσε στο Δ.Σ. τα κουπόνια που είχε αγοράσει για την οικονομική ενίσχυση, επικαλέστηκε την μαρτυρία και άλλων που αγόρασαν κουπόνια και κάλεσε τη δημοτική αρχή να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους του σχολείου.

Παράλληλα στον κ. Παπαλάμπρο εξαπέλυσε φραστική επίθεση με ύβρεις και χαρακτηρισμούς που δεν μπορούν να γραφτούν ο αντιδήμαρχος Λουκάς Πολυτάρχου.

Ο Β. Παπαλάμπρος κάλεσε τον πρόεδρο να παρέμβει και όταν εκείνος απάντησε ότι δεν άκουσε τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος ο κ. Παπαλάμπρος εξαπέλυσε φραστική επίθεση τόσο στον αντιδήμαρχο όσο και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά την διακοπή της συνεδρίασης ο Λ. Πολυτάρχου δικαιολόγησε την έκρηξη του δηλώνοντας αδικημένος από την κριτική της αντιπολίτευσης για τον φωτισμό και τον εορταστικό στολισμό του δήμου και ανακάλεσε τα όσα είπε ωστόσο το κλίμα που είχε διαμορφωθεί δεν μπορούσε να αναστραφεί με αποτέλεσμα οι παρατάξεις της Γιώτας Πούλου και του Νώντα Κοτσικώνα να αποχωρήσουν όπως και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Βασίλης Παπαλάμπρος (ζητώντας συγνώμη για την συμπεριφορά του) και Νίκος Ζορμπάς, ενώ ο Γιάννης Αποστόλου παρέμεινε για να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

«Έχουμε ήδη επισημάνει ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται αχταρμάς, παιδική χαρά. Σήμερα αποδείχθηκε καθαρά αυτά που λέγαμε εδώ και αρκετό καιρό. Δεν λαμβάνονται μέτρα, όποιος θέλει λέει ότι θέλει, όποιος θέλει βρίζει, δεν τηρείται η διαδικασία και σίγουρα η ευθύνη είναι του προέδρου αλλά και μερικών συμβούλων που το έχουν κάνει καθεστώς κάθε φορά να καταντάνε το Δημοτικό Συμβούλιο σε αυτό το χάλι», δήλωσε ο Γ. Αποστόλου και πρόσθεσε: «Σε ότι με αφορά δεν αποχώρησα διότι θέλω να παρακολουθήσω τι λέγεται και τι γίνεται στο Δ.Σ. γιατί αν φύγω και εγώ σε 10 λεπτά το συμβούλιο θα τελείωνε. Έτσι λοιπόν δεν θέλω να τους κάνω το χατίρι».

Η Γιώτα Πούλου επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς δεν είχαμε άλλα περιθώρια παρά να αποχωρήσουμε σήμερα από την συνεδρίαση. Εξαρχής, από τις ερωτήσεις προς τον δήμαρχο διαφάνηκε ένα κλίμα το οποίο το τελευταίο καιρό έχει γίνει καθεστώς. Οι συνάδελφοι δεν στέκονται στις θέσεις τους, ο Δήμαρχος δεν παρακολουθεί τις ερωτήσεις και η διαδικασία δεν τηρείται από τον πρόεδρο. Αντί ουσιαστικής συζήτησης, γίνονται προσωπικά υβριστικά σχόλια και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Επειδή, κατά την άποψή μας γίνεται κατ εξακολούθηση και με σκοπιμότητα, για αυτό θεωρήσαμε πολιτικά ορθό να αποχωρήσουμε από τέτοιες διαδικασίες που δεν συνάδουν με την δημοκρατική λειτουργία του Δήμου».

Σκληρή ήταν η κριτική και από το Ν. Κοτσικώνα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΣ παρουσιάζει άθλια εικόνα, με προσωπικές αντεγκλήσεις και ύβρεις μεταξύ Δημοτικών Συμβούλων και μάλιστα για θέματα που δεν είναι ουσιαστικά. Εμείς επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και την αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, αλλά η αντιπαράθεση να είναι ουσιαστική, να είναι πολιτική και να εξυπηρετεί την διαλεύκανση των θέσεων του καθενός και τελικά μέσα από αυτή τη διαδικασία και το διάλογο αφενός μεν να ακούνε οι δημότες τις απόψεις και θέσεις κάθε παράταξης, αφετέρου να βγαίνει  και κάτι καλό για τον δήμο», είπε ο κ. Κοτσικώνας. Και συνέχισε: «Εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτήν την κατάσταση που επικρατεί τώρα στο Δ.Σ., δεν μπορούμε να ανεχτούμε αν θέλετε να γινόμαστε περίγελος ή να ακούγεται έξω στον λαό της Λιβαδειάς, του Δήμου ότι το ΔΣ είναι παιδική χαρά ή οτιδήποτε άλλο και ότι εμείς συμμετέχουμε σε μια τέτοια παιδική χαρά. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας  αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου».

Τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Καλλιαντάσης δήλωσε: «Από την πλευρά του προεδρείου έχω να δηλώσω ότι πράγματι υπήρχε πρόβλημα, κάνεις δεν μπορεί να το κρύψει. Εγώ στην περίπτωση του κ. Πολυτάρχου, επειδή κοιτούσα διαφορετικά και επειδή τα έλεγε σε προσωπικό επίπεδο δεν το αντελήφθην, το αντιλήφθηκε ο αντιπρόεδρος ο οποίος και πήρε τον λόγο».

Συνέχισε δε με αιχμές κατά του κ. Παπαλάμπρου. «Ο κ. Παπλάμπρος θέλοντας να έρθει σε αντιπαλότητα με τον Δήμαρχο δημιουργεί πρόβλημα στο ΔΣ. Πολλάκις πετάγεται και δεν σέβεται τις διαδικασίες, αλλά δεν θέλω να αφαιρέσω τον λόγο από μέλος της μειοψηφίας, θέλω να ακούγεται. Με εξύβρισε και εμένα», είπε και συμπλήρωσε: «Στο ότι αφορά το θέμα με τον κ. Πολυτάρχου θέλω να ζητήσω συγγνώμη από το σώμα , όμως δεν ευθύνομαι για τον κάθε δημοτικό σύμβουλο που θα ξεστομίσει κάτι. Δεν είναι επίπεδο αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου».

Αναφερόμενος στην διαδικασία και τον κανονισμό του Δ.Σ. τόνισε: «Αν αυστηροποιήσουμε τον κανονισμό έπρεπε να βγάλουμε έξω και τον κ. Παπαλάμπρο και τον κ. Πολυτάρχου.  Δεν είναι όμως μαθητές σχολείου για να τους πετάξω έξω. Αν βγάλω έξω από την αίθουσα έναν δημοτικό σύμβουλο αυτό δεν θα ήταν ότι καλύτερο».

Καταλήγοντας απεύθυνε έκκληση δε όλους να αφήσουν τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.