Εντατικοποίηση ελέγχων σε σφαγεία και κρεοπωλεία ενόψει εορτών

Κοινοποίηση στα Social Media

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για εντατικοποίηση των κτηνιατρικών υγειονομικών ελέγχων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποσκοπεί στην αποτροπή φαινομένων, όπως δυσανάγνωστες σημάνσεις και ρύποι στα σφάγια, τα οποία έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης εν μέσω των εορτών.

Η αποτροπή των παραπάνω φαινομένων θα συμβάλλει καθοριστικά αφενός στην αποφυγή μόλυνσης των σφάγιων, μείωσης της διατηρησιμότητάς τους, υποβάθμισης της ποιότητας, και  αφετέρου στην καλύτερη ιχνηλασιμότητά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να τηρείται η πιστή εφαρμογή, κατά τη διαδικασία σφαγής, των διατάξεων της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων:

  • οι ορθές διαδικασίες για τη σφαγή των ζώων,
  • οι κατάλληλες σφραγίδες για τη σήμανση των σφάγιων,
  • η αναγραφή της χώρας προέλευσης και του κωδικού αριθμού σφαγείου και
  • ο επιτρεπτός αριθμός των σφάγιων ανάλογα με τη δυναμικότητα του σφαγείου.

Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:

«Ενόψει της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης λόγω των εορτών, εντείνουμε τους ελέγχους, προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας. Γι’ αυτό το λόγο οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν εντολή να αυξήσουν τους ελέγχους σε σφαγεία και κρεοπωλεία. Βασικός μας στόχος είναι η προσφορά στον καταναλωτή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων».