Συστηματική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση για την «Συστηματική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από τη Διοίκηση της εταιρείας και την Κυβέρνηση», κατέθεσαν ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης  προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

Η Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ το τελευταίο χρονικό διάστημα προχωρά στη συστηματική απαξίωση της εταιρείας, όπως στη περίοδο 2004-2009 με τα γνωστά αποτελέσματα της αντιστάθμισης που ζημίωσαν την εταιρεία με περισσότερα από 500 εκ. ευρώ. Η Διοίκηση επαναλαμβάνει τώρα την ίδια αυτή τακτική, αυτή τη φορά πάλι με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, ώστε να ξεπουληθεί τσάμπα η ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα:

-Υπάρχει πλήρης αποστελέχωση της εταιρίας από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό ,το οποίο είτε υποχρεώθηκε να αποχωρήσει είτε παραγκωνίστηκε σε θέσεις ”ψυγείο” από τη νέα Διοίκηση για διάφορος λόγους (όπως επί παραδείγματι πολιτικούς), με αποτέλεσμα η εταιρία σήμερα να διοικείται από μία μικρή ομάδα που κατά κύριο λόγο είναι συνταξιούχοι, χωρίς την παραμικρή γνώση του αντικειμένου (π.χ. απόστρατοι ) και χωρίς εμπειρία στην εταιρία.

-Υπάρχει εγκατάλειψη στην συντήρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου που σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να συμβούν ατυχήματα.

– Για το 2013 υλοποιήθηκε ένα καταστροφικό σχεδιασμό της  παραγωγικής διαδικασίας για την  εξόρυξη του μεταλλεύματος, ( εγκατάλειψη του πιο πλούσιου κοιτάσματος στην θέση ΤΣΟΥΚΑ στη Βοιωτία, σταμάτημα της αποκάλυψης στη θέση ΚΟΤΡΩΝΙ στην Εύβοια κ.α.) με συνέπεια να σημειωθεί σοβαρή απώλεια παραγωγής και εσόδων για το τρέχον έτος και για το 2014 προβλέπεται αδυναμία κάλυψης του εργοστασίου από τα απαραίτητα μεταλλεύματα με σκέψεις για την αναπλήρωση του από εισαγόμενο μετάλλευμα Τουρκίας ακριβότερο και αμφιβόλων ποιοτικών χαρακτηριστικών λόγω πιθανής περιεκτικότητας σε αρσενικό.

-Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρότερο κοστολογικό πρόβλημα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας, που είναι η τιμή χρέωσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας ( 30% του κόστους) , στην ΛΑΡΚΟ παρότι στους βασικούς μετόχους συγκαταλέγονται το Ελληνικό Δημόσιο και η ίδια η ΔΕΗ, χρεώνεται πάνω από 70 την MWH την στιγμή που  αντίστοιχο  ενεργοβόρο  εργοστάσιο (ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) την χρεώνεται με 40,7, έστω και αν η παραπάνω τιμή είναι προσωρινή. Η Διοίκηση και η κυβέρνηση δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια, ούτε καν έχουν συζητήσει τις προτάσεις των εργαζομένων πάνω στο θέμα αυτό.

-Παρότι  υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας στην εταιρία λόγω της χαμηλής τιμής του παραγόμενου προϊόντος ,υπάρχει αδιαφορία ουσιαστικής αντιμετώπισης για την επιστροφή  εκατομμύριων ευρώ που έχει δεσμεύσει το Ελληνικό Δημόσιο από την επιστροφή του ΦΠΑ , για μία κατ΄ ουσία ανύπαρκτη φορολογική παράβαση.

-Είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα της Διοίκησης ,λόγω των σοβαρών παρατυπιών στην διαδικασία ανάθεσης για την προμήθεια γαιάνθρακα, υπήρξε κίνδυνος να «ξεμείνει» το εργοστάσιο από πρώτη υλη, με κίνδυνο το σταμάτημα της λειτουργίας του.

-Υπήρξε μια σειρά σοβαρών παρατυπιών σε υπογραφή εργολαβικών συμφωνητικών χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση από το Δ.Σ της εταιρίας που στην βιασύνη τους για την παράτυπη ανάθεση , υπήρξαν τέτοιες προχειρότητες και χειρισμοί που θα ζημιώσουν ενδεχόμενα και  ανάλογα με την δικαστική εξέλιξη  την εταιρία με τεράστια ποσά.

-Επίσης μια σειρά σοβαρών παρατυπιών υπήρξε και στον διαγωνισμό για την προμήθεια μεγάλων χωματουργικών οχημάτων και την κατάθεση ψευδών στοιχείων ( πχ ΤΣΟΥΚΑ ) προς το Δ.Σ της εταιρίας που έγιναν αντιληπτά και δεν εγκρίθηκαν.  Από παρέμβαση κυρίως των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας.

– Με βάση τις επίσημες απαντήσεις του κ. Αλμούνια σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πουπάκη στις  5.11.2013  εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ούτε η Ελληνική Κυβέρνηση ούτε η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έκαναν χρήση του δικαιώματος να τεκμηριώσουν τις αντιρρήσεις για τις αιτιάσεις περί παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων με κίνδυνο να εκδοθεί η τελική απόφαση σε βάρος της εταιρίας που θα την φορτώνει με υποχρεώσεις άλλων 130 εκ. ευρώ.

-Το σημαντικότερο όλων είναι ότι στις 31/12/2013 λήγουν οι άδειες τόσο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας, όσο και για τα μεταλλεία του Άγιου Ιωάννη στο Κόκκινο και δεν έχει παρθεί καμία απόφαση από το αρμόδιο Υπουργείο για την ανανέωση των αδειών ούτε έχει δοθεί καμία απάντηση στο σχετικό αίτημα ης Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ.

Με τις παραπάνω αποφάσεις και ενέργειες της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ για το έτος 2013 , θα έχει τουλάχιστον απώλεια εσόδων από την χαμένη παραγωγή της τάξεως των 30 εκ. ευρώ.

Εάν η Διοίκηση συνεχίσει να λαμβάνει παρόμοιες αποφάσεις και στο μέλλον θα έχουμε την πλήρη αποδιοργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας με συνέπεια να υπάρχει  κίνδυνος να κλείσει το εργοστάσιο από την ανικανότητα (ή σκοπιμότητα) της Διοίκησης, και με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης. Για τα προαναφερθέντα προβλήματα ουδεμία παρέμβαση έχει γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία και υπάρχει ορατός κίνδυνος πλέον για το μέλλον της εταιρείας.

Με βάση τα ανωτέρω,

 

Ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε  ποιες ενέργειες θα προβούν  ώστε να σταματήσει η απαξίωση  της ΛΑΡΚΟ από τις «λανθασμένες»  αποφάσεις της Διοίκησης;

Σε ποιες  ενέργειες θα προβούν προκειμένου  να διασφαλιστεί ο επερχόμενος  οικονομικός στραγγαλισμός της ΛΑΡΚΟ από την μη τακτοποίηση ζωτικής σημασίας εκκρεμοτήτων όπως η ρύθμιση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα αντίστοιχων ενεργοβόρων εργοστασίων (π.χ. «Αλουμίνιο της Ελλάδας»).

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να υπερασπιστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τα συμφέροντα της ΛΑΡΚΟ και κατ’ επέκταση του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 130 εκ. ευρώ που δημιουργούν ένα χρέος ανύπαρκτο τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους Έλληνες φορολογούμενους που μπορεί να κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν, με βάση και την απάντηση του κ. Αλμούνια στον  ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πουπάκη;

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποδεσμευθούν τα οφειλόμενα χρήματα προς τη ΛΑΡΚΟ από την επιστροφή του ΦΠΑ, τα οποία έχει άμεση ανάγκη η εταιρεία;

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν σχετικά με το αίτημα της ΛΑΡΚΟ προς το ΥΠΕΚΑ, για 30ετή ανανέωση της μίσθωσης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων στις παραχωρήσεις ΟΠ1 και 8Β για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και 105Α και 107 για τα μεταλλεία του Άγιου Ιωάννη στο νομό Βοιωτίας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης 

Στρατούλης Δημήτρης