Προς «δέσιμο» το θέμα του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Με το θέμα του ΧΥΤΑ να απασχολεί έντονα λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκληθήκαν από την φωτιά του καλοκαιριού σε εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες η (επεισοδιακή) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς.

Η μειοψηφία του Δ.Σ. για άλλη μια φορά άσκησε σκληρή κριτική για την διαδικασία που ακολουθήθηκε αφού όπως τονίστηκε αυτό αποβαίνει σε βάρος των δημοτών ενώ η δημοτική αρχή προσπάθησε να καθησυχάσει εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι το θέμα θα προχωρήσει άμεσα αν και όπως είπε ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής απομένει το «δέσιμο» της υπόθεσης.

«Το θέμα τελειώνει, πιθανόν να χρειαστεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να το δέσουμε 100%», είπε ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι σύμβουλοι του δεν γνώριζαν τις κινήσεις του δημάρχου. «Δεν ξέρω το θέμα, δεν μας έχει ενημερώσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Καλιαντάσης.

ds2

«Όταν εμείς λέγαμε τι έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή μας αγνοούσε. Τώρα θα αλλάξουν τα δεδομένα. Όταν προτείναμε στον δήμαρχο να τον βοηθήσουμε δεν ήθελε», είπε ο Γιάννης Αποστόλου και επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα όσα είπε ο Νίκος Παπαγγελής πρόσθεσε: «Τώρα καταλαβαίνω οτι πρόκειται να ζητήσει την συναίνεση. Μάλλον στην Επιτροπή θα συζητήσουμε για την ένσταση που έχει κατατεθεί, δεν θα μπω σε αυτό το παιχνίδι και δεν πρόκειται να αλλάξω απόψεις. Μετά τις τελευταίες καταγγελίες που δέχθηκε ο Δήμος, σίγουρα έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση και τώρα πρέπει να αναδιπλωθεί για να επανορθώσει τα λάθη».

Η Γιώτα Πούλου δήλωσε σχετικά: «Η απάντηση του Δήμαρχου για το θέμα των προβλημάτων του ΧΥΤΑ ήταν ότι ίσως χρειαστεί να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή για να το δέσουμε καλύτερα. Τι να «δέσουμε»; Πρόκειται για αποφάσεις οργάνων , οι οποίες έχουν κριθεί νόμιμες κατά συνέπεια δεν μας είπε γιατί καθυστερούμε. Προσωπικά αισθάνομαι ότι υπάρχει πρόβλημα στο έργο, και γι΄ αυτό δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί και ποιος ζητάει πρόσθετες ή άλλες αποφάσεις. Αυτές δεν είναι καθαρές διαδικασίες».

Επίσης αφού επεσήμανε ότι πλέον υπάρχει κίνδυνος να αρθεί το κατεπείγον του έργου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόταση που είχε καταθέσει ο συνδυασμός της για άμεση αποκατάσταση του ενός κυττάρου, (με απ ευθείας ανάθεση της επισκευής του με προϋπολογισμού  περίπου 100.000 ευρώ, έτσι ώστε να μη γίνει η μεταφορά απορριμμάτων στην Θήβα και να μη επιβαρυνθεί η περιοχή με τα υγρά απόβλητα του Χ.Υ.Τ.Α). και στη συνέχεια για το υπόλοιπο τμήμα του έργου να ακολουθήσει ανοιχτός διαγωνισμός.

«Το έργο του ΧΥΤΑ αν είχε γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό θα είχε διασφαλίσει πιθανόν μεγαλύτερη έκπτωση και θα είχε προχωρήσει. Η επιχειρηματολογία του Δημάρχου ήταν ότι προβαίνει σε μία άλλη διαδικασία για να αποφύγει την διαδικασία των ενστάσεων, που κατά την άποψή μας ήταν επισφαλής και δυστυχώς δικαιωθήκαμε αφού τώρα αντιμετωπίζουμε μια τέτοια περίπτωση με ένσταση».

Για το αν τώρα δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της κατάστασης του ΧΥΤΑ τόνισε ότι πρέπει να γίνεται συνεχώς έλεγχος, να υπάρχει ενημέρωση για τον υδροφόρο ορίζοντα «έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Και εξηγώντας για τα χειρότερα είπε: «Πριν μερικά χρόνια μιλούσαμε για εξασθενείς χρώμιο στην περιοχή της Χαιρώνειας, μάλιστα ο  Δήμαρχος τότε ως Δήμαρχος Χαιρώνειας έλεγε ότι μάλλον οφείλεται το ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς. Τώρα τι γίνεται, μετά τις καταστροφές, τις πλημμύρες και τις βροχές τις φθινοπωρινής περιόδου; Σε τέτοια βασικά ερωτήματα που δεν είναι μόνο δικά μας ερωτήματα, αλλά ερωτήματα δημοτών δεν παίρνουμε σαφείς απαντήσεις».

Την διαφωνία του με τον τρόπο που η δημοτική αρχή προωθεί το έργο του ΧΥΤΑ εξέφρασε και ο Νώντας Κοτσικώνας που από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ της «πιο αδιάβλητης διαδικασίας» δηλαδή τον ανοιχτό διαγωνισμό.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή διαφοροποιηθήκαμε και κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου στην δημοτική αρχή διότι με τον τρόπο που αποφάσισε να γίνει το έργο θα προέκυπταν προβλήματα. Το θέμα όμως δεν είναι να πούμε ότι επαληθευτήκαμε. Ωστόσο αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα το έργο δεν έχει ξεκινήσει  και όσα έχουν ακουστεί για την συγκεκριμένη διαδικασία κάτι δείχνει. Τώρα τι εννοεί ο Δήμαρχος ότι η Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να ξαναδεί και να καλύψει κάποια ζητήματα δεν το γνωρίζω», είπε ο κ. Κοτσικώνας.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας οτι το έργο πρέπει να γίνει άμεσα και να μη επιβαρύνονται οι δημότες με την μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ της Θήβας.