Κέντρο Έγκαιρης Παρέμβασης και Συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών παράρτημα Βοιωτίας από την ίδρυσή του το 2007, διαπιστώνοντας το μεγάλο πρόβλημα εξάρτησης ουσιών στον τόπο, έβαλε σαν κύριο στόχο του τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης στο νομό. Έτσι, συσπειρώνοντας όλους τους φορείς και τους οργανισμούς της Βοιωτίας κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, να λειτουργήσει ένα Πολυδύναμο Κέντρο για χρήστες και τις οικογένειές τους σε κτίριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Λιβαδειάς.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο στο δικαίωμα στην Υγεία και την Κοινωνική Βοήθεια στις 12 και 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο εκδηλώσεων στο Κέντρο Έγκαιρης Παρέμβασης και Συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στη Λιβαδειά που από την αρχή του νέου έτους αρχίζει και επίσημα τη λειτουργία του.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Βοιωτίας, που θα αποτελεί ένα χώρο καθαρό από ουσίες και έχει ως στόχο «την υποστήριξη των χρηστών και των οικογενειών τους, τηρώντας την εχεμύθεια και το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου».

Μέσα από ένα δημιουργικό πρόγραμμα «με άξονα τον άνθρωπο», θα προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, κινητοποίησης, διασύνδεσης και παραπομπής σε θέματα που αφορούν στη χρήση και στην κατάχρηση ουσιών ενώ οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν.

«Ξεκινήσαμε και δεχόμαστε ήδη αιτήματα από ανθρώπους που θέλουν βοήθεια τους οποίους θα μπορούμε να υποστηρίξουμε από την 1 Ιανουαρίου» σημείωσε ο ψυχολόγος υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» και υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ στη Βοιωτία Γιάννης Τέντης

Και συμπλήρωσε: «Το κέντρο θα προσπαθήσει να απαντήσεις στις γενικές και ατομικές που έχει ο κάθε ένας χρήστης νόμιμων ή παράνομων ουσιών και στις ανάγκες της οικογενείας του. Κάποιοι άνθρωποι θα παραπέμπονται για περεταίρω θεραπεία στην Αθήνα και κάποιοι άλλοι θα κάνουν την θεραπεία τους εδώ».

Επίσης όπως επεσήμανε το κέντρο δεν έχει διαμονή και έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλου του νομού.

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο εργάζονται τρία στελέχη του ΚΕΘΕΑ και έξι εθελοντές επαγγελματίες ψυχικής υγείας από τη Λιβαδειά.

«Αυτές τις ημέρες που ανοίξαμε είναι εκπληκτικό το πόσοι ήρθαν να μας γνωρίσουν και να προσφέρουν βοήθεια. Είναι συγκινητικό αυτό για εμάς. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια υποστήριξη και τους ευχαριστώ όλους», κατέληξε ο κ. Τέντης.

Στην μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει από τις πρώτες ημέρες αναφέρθηκε και εκ μέρους του ΕΣΥΝ ο Πέτρος Αρκουμάνης.

«Πρόκειται για μα πρωτοβουλία του ΕΣΥΝ και των φορέων της περιοχής που σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ υλοποιείται και ήδη από βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αρκουμάνης.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων  παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, από την τοπική κοινωνία, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων ενώ πήραν μέρος μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ – Εν Δράσει , το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ καθώς και η ομάδα των εθελοντών, με στόχο την ενημέρωση για τις δράσεις και τη λειτουργία του Κέντρου.