Παρέμβαση της Γιώτας Πούλου και της «Δυναμικής Συνεργασίας» για το ΧΥΤΑ Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Λάθη κατ’ εξακολούθηση, έλλειψη πολιτικής βούλησης και εμπειρίας, άγνοια,  ανικανότητα και προχειρότητα (ή μήπως σκοπιμότητα;)

3,5 μήνες μετά την ολοσχερή καταστροφή του Χ.Υ.Τ.Α. (28 Αυγούστου 2013) κι ακόμη ο Δήμος ασχολείται με … διαδικασίες! Το πιθανότερο είναι ότι η σύμβαση με τον εργολάβο δεν προβλέπεται να υπογραφεί εντός του 2013 (!) και δεν πρόκειται για οποιοδήποτε έργο ανάπλασης ή ¨βιτρίνας¨.

Όσο το έργο καθυστερεί, αφ’ ενός επιβαρύνονται οι δημότες λόγω της μεταφοράς των απορριμμάτων στη Θήβα και αφ’ ετέρου συνεχίζεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση και ρύπανση της περιοχής.

Για τα δύο αυτά σοβαρά προβλήματα η δημοτική αρχή φέρει αποκλειστική ευθύνη.

Επέλεξε συγκεκριμένους χειρισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση και την επισφάλεια ενός ¨κατεπείγοντος¨ έργου!

Ως Δημοτική παράταξη προτείναμε στα αρμόδια όργανα, λόγω ακριβώς του κατεπείγοντος:

1) την άμεση αποκατάσταση του ενός κυττάρου, με απ’ ευθείας ανάθεση της επισκευής του με προϋπολογισμού  περίπου 100.000€, έτσι ώστε να μη γίνει η μεταφορά απορριμμάτων στην Θήβα και να μη επιβαρυνθεί η περιοχή με τα υγρά απόβλητα του Χ.Υ.Τ.Α., λόγω των βροχοπτώσεων της φθινοπωρινής περιόδου &

2) την κανονική διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού για τις υπόλοιπες εργασίες αποκατάστασης, που λόγω του ανταγωνισμού μπορούσε να εξασφαλισθεί ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση και ο Δήμος να διασφαλίσει το δημόσιο χρήμα και συμφέρον. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προκήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού διαρκεί  στην δυσμενέστερη περίπτωση 52 ημέρες και μάλιστα λόγω του κατεπείγοντος, ο χρόνος αυτός μπορεί να συντμηθεί σε 22 ημέρες. Κι ενώ το βασικό επιχείρημα της δημοτικής αρχής για τον τρόπο δημοπράτησης του έργου ήταν η μείωση του χρόνου και η αποφυγή εμπλοκών λόγω ενστάσεων , διανύσαμε ήδη 107 ημέρες και με βάση τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες θα υπερβούμε τις 120!

Η προχειρότητα της ψήφισης των σχετικών αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο  ήταν απαράδεκτη.

Το συμβούλιο τις … ξαναψήφισε σε επόμενες συνεδριάσεις, γιατί δεν είχαν εγγραφεί αντίστοιχες δαπάνες στον προϋπολογισμό (προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΠΟΔΑΘ, πρόβλεψη δαπάνης ΦΠΑ του έργου κ.α.).

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ¨αποποιούνταν¨ την ευθύνη των χειρισμών επικαλούμενοι την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας… Παρεμπιπτόντως ο γεν. γραμματέας, που προσλήφθηκε για τον  συντονισμό των υπηρεσιών, συνεχίζει να εργάζεται στον Δήμο;  Στην κατάσταση μισθοδοσίας υπάρχει ακόμα το όνομά του.

Συμπερασματικά:

-Από την καταστροφική φωτιά πολλοί δημότες έχασαν περιουσίες, χάνουν χρήματα για να ξανακατασκευασθεί ένα έργο σχετικά νέο (το παρέλαβε η παρούσα Δημοτική αρχή)  και θα χάσουν χρήματα με την αύξηση των τελών καθαριότητας όσο η αποκατάστασή του καθυστερεί. Παράλληλα, κάθε μέρα που περνάει τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

– Δεν ευθύνονται οι δημότες για την καταστροφή και δεν ρωτήθηκαν για τους χειρισμούς της Δημοτικής αρχής , και επίσης

– Δεν ευθύνεται ο ανάδοχος του έργου, ο οποίος κινδυνεύει να μη πληρωθεί  λόγω των μη νόμιμων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και λόγω ίσως της άρσης του ¨κατεπείγοντος¨.

Το ερώτημα που εξακολουθεί να τίθεται και απαιτεί άμεση απάντηση είναι: Αφού όλα γίνονται νόμιμα, γιατί δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση του έργου κι ο χρόνος έχει υπερβεί τα χρονικά όρια του ανοικτού διαγωνισμού;

Το έργο πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει, να κατασκευασθεί άρτια και να ολοκληρωθεί άμεσα.

                                                                     για την    ¨Δυναμική συνεργασία¨

                                                                                         Πούλου Γιώτα

 

Επειδή εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκε σχετική απάντηση του Δημάρχου κ. Παπαγγελή, να μας επιτραπούν οι εξής παρατηρήσεις:

1) Η χρηματοδότηση εξασφαλίσθηκε άμεσα γιατί το έργο κρίθηκε κατεπείγον λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης που μπορούσαν να προκαλέσουν οι βροχές. Χαρακτηριστικά, στην σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους του υπουργείου εξέφρασαν την άποψη ότι η αποκατάσταση του έργου έπρεπε να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, πριν τις βροχές!

2) Είναι μικρότητα και αγνωμοσύνη το να μην ευχαριστεί ο Δήμαρχος δημόσια όλους, όσοι βοήθησαν στην άμεση ανταπόκριση της κεντρικής Διοίκησης.

3) Η απ’ ευθείας ανάθεση έργου προϋπολογισμού 100.000€ ή 1.100.000€ είναι ανάλογη;

4) Το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζεται με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες, με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κι εφαρμογή των νόμων χωρίς διακρίσεις. Αφού η Δημοτική αρχή διασφαλίζει το Δημόσιο χρήμα και διατείνεται ότι στο συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν ήταν δυνατή η υποβολή ενστάσεων, γιατί δεν κατακύρωσε το έργο στον πρώτο μειοδότη που πρόσφερε έκπτωση 39%;

5) Η προβληματική λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. στην δημοτική περίοδο που διανύουμε, απασχόλησε κόμματα, δικαιοσύνη, επιθεωρητές περιβάλλοντος και την Βουλή των Ελλήνων! Η φωτιά πιθανόν να κατέστρεψε τα ¨αποδεικτικά στοιχεία¨, αλλά τα πρόστιμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος ακόμη εκκρεμούν.

6) Η κατάσταση του περιβάλλοντος καταγράφεται με μετρήσεις κι αποτελέσματα που κοινοποιούνται δημόσια και όχι με προφορικές προσωπικές απαντήσεις κι εικασίες. Τι άλλαξε από τότε που ο κ. Παπαγγελής ως Δήμαρχος Χαιρώνειας δήλωνε ότι για το εξασθενές χρώμιο της περιοχής Χαιρωνείας ευθυνόταν ο Χ.Υ.Τ.Α. της Λιβαδειάς?

Ο δήμαρχος ελπίζει και στηρίζει  τις απαντήσεις του στο γεγονός ότι  ο λαός ξεχνάει γρήγορα, ότι μπροστά στην βάρβαρη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε, πολλοί πολίτες δεν ασχολούνται με τα προβλήματα του Δήμου και δεν συμμετέχουν. Άλλωστε επί της θητείας του απαξιώθηκε πλήρως η ενεργή συμμετοχή τους. Για μας παραμένει αναπάντητο το ερώτημα της καθυστέρησης υπογραφής της σύμβασης και καλούμε τον Δήμαρχο να απαντήσει δημόσια.