Απαράδεκτη η επικρατούσα κατάσταση των ιδρυμάτων με φιλανθρωπικό-κοινωνικό-μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα που εισπράττουν νοσήλιο

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση για την «Απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση των ιδρυμάτων με φιλανθρωπικό, κοινωνικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα που εισπράττουν νοσήλιο» κατέθεσαν ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης  προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

Απαράδεκτη είναι η επικρατούσα κατάσταση των ιδρυμάτων που εισπράττουν νοσήλιο καθώς η ύπαρξη υπογεγραμμένων συμβάσεων  με τον ΕΟΠΥΥ με ημερήσιο κλειστό νοσήλιο 34,60 €, το οποίο λόγω των επιπλέον κρατήσεων που επιβλήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα μειώνεται σε 20,61€, δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ιδρυμάτων και των ωφελούμενων που διαμένουν σε αυτά.

Οι επιπλέον κρατήσεις είναι πέρα από τα ποσά κρατήσεων της αρχικής εκκαθάρισης που φτάνουν  περίπου το 13%, το rebate 4,5% και clawback 17-23%. Οι ως άνω κρατήσεις αφορούν ιδιωτικές κλινικές με κερδοσκοπικό χαρακτήρα και όχι με φιλανθρωπικό-κοινωνικό-μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και θα πρέπει να εξαιρεθούν από την υπ’ αριθμ. ΟΙΚ 14025/24-7-2013 (ΦΕΚ 1789Β΄) νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των νοσηλίων από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, η οποία ανέρχεται από 6 έως 12 μήνες.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό πρόβλημα ανακύπτει από την εξαίρεση των ιδρυμάτων λόγω υπογραφής της σύμβασης του κλειστού νοσηλίου από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων, φυσικοθεραπειών και άλλων δαπανών για θέματα υγείας, αφού όλα τα παραπάνω πληρώνονται στο ακέραιο και τοις μετρητοίς  από τα Ιδρύματα, γεγονός που δεν επιτρέπει την παροχή άριστης ποιότητας υπηρεσιών προς τους χρονίως πάσχοντας, κλινήρεις  και ΑμΕΑ.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται τα προβλήματα της έγκαιρης πληρωμής μισθοδοσίας προσωπικού, των προμηθευτών, των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά των Ιδρυμάτων, ενώ αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα σχετικά με το μέλλον των  Θεραπευτηρίων Χρόνιων Παθήσεων από τις επικείμενες αλλαγές του συστήματος το 2014.

 

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Πότε θα καταβληθούν τα νοσήλια των μηνών που οφείλονται του έτους 2013;

– Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εξαίρεση των ιδρυμάτων με φιλανθρωπικό-κοινωνικό-μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα από την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση;

– Υπάρχει κάποιο σχέδιο σχετικά με το μέλλον των ιδρυμάτων με φιλανθρωπικό-κοινωνικό-μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και πότε αναμένεται να ανακοινωθεί;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης

Στρατούλης Δημήτρης