Αντίθετη η Στερεά στη πολιτική του μνημονίου που απαξιώνει το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας

Κοινοποίηση στα Social Media

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αφορά τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις του προσωπικού, την καθιέρωση επιτρόπου, την περικοπή των πόρων και άλλα ζητήματα.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε την αντίθεση της Περιφέρειας με την εφαρμογή των μέτρων, όπως υιοθετήθηκε, μετά από προτασή του, από τη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 19 Νοεμβρίου και την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα ο κ. Περιφερειάρχης επεσήμανε :

«Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη μείωση του προσωπικού των Περιφερειών μέσω των απολύσεων υπαλλήλων  ΔΕ-ΙΔΑΧ.

Λύση δεν είναι η αποψίλωση των αιρετών Περιφερειών από το χρήσιμο και αναντικατάστατο προσωπικό , ούτε και η κατεδάφισή τους. Λύση είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός παραγωγικού κράτους και μιας αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης κοντά στον πολίτη.

Ο νόμος 4093/12 και οι οριζόντιες περικοπές του αποτελούν καίριο « πλήγμα » στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών.

Απαξιώνεται πλήρως ο θεσμός της αιρετής αυτοδιοίκησης.

«Ακρωτηριάζεται» ένα ακόμη ζωτικό κομμάτι της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, που έρχεται αντιμέτωπο με την διαθεσιμότητα και την άμεση και προδιαγεγραμμένη απόλυση.

Επισημαίνουμε ότι οι Περιφέρειες έχουν ήδη εισφέρει στη δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 40%, ενώ έχει ήδη υποστεί μείωση η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ( ΚΑΠ) κατά 60% για τη διετία 2011-2012.

Κατά συνέπεια οι Περιφέρειες καταδικάζονται σε αναποτελεσματικότητα και πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη.

Για όλους αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε στηρίζουμε και καλύπτουμε πολιτικά- νομικά- και διοικητικά τον αγώνα των εργαζομένων της Περιφέρειας.»

Ξεκάθαρα και με σαφήνεια αναφέρθηκε στα ζητήματα ο κ. Περγαντάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καταργείται η έννοια της πρώτης αιρετής Περιφέρειας, αφού :

«Πλην της διαθεσιμότητας του προσωπικού, καίριο πλήγμα για την Αυτοδιοίκηση είναι : η δημιουργία παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ, καθώς και στην μείωση του μετακλητού προσωπικού του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών με την κατάργηση των θέσεών τους.

Κι όλα αυτά, ενώ ήδη με την εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων, οι Περιφέρειες έχουν υποστεί μείωση των λειτουργικών και επενδυτικών τους δαπανών. Ειδικά για τους εθνικούς πόρους που αφορούν τις επενδύσεις συντηρήσεων και έκτακτων αναγκών (π.χ. αποχιονισμών) η Περιφέρεια έχει λάβει μόνο τη δόση του Ιανουαρίου του 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από το σύνολο του προϋπολογισμού όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, η Περιφέρεια έχει πάρει μόνο το 10% περίπου των προγραμματισμένων κονδυλίων. Εμείς έχουμε ήδη δημοπρατημένα και συμβασιοποιημένα έργα και υλοποιούμε κανονικά το πρόγραμμά μας, ενώ στερούμαστε των αντίστοιχων πόρων, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί και χωρίς να έχουμε συμμετάσχει σε καμία κεντρική απόφαση.

Μάλιστα πρόσφατα, οι Περιφερειάρχες, πληροφορηθήκαμε ότι τα χρήματα της Αυτοδιοικήσης δόθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, εάν επιβεβαιωθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών με το Υπουργείο, είναι προφανές ότι οδηγεί σε ανοιχτή σύγκρουση κράτους – Αυτοδιοίκησης»

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε μια ουσιαστική πολιτική συμφωνία, για έναν διαρκή αγώνα που αφορά την Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της και στο σύνολο των λειτουργιών της. Με πρόταση του Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε :

«Δεν αποδεχόμαστε με κανένα τρόπο την περικοπή πόρων, την επιτροπεία στους ΟΤΑ, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, το μπλοκάρισμα νέων προσλήψεων.

Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε φορέας καμίας περαιτέρω επιβάρυνσης του λαού και με κανένα τρόπο.

Μαζί με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους σε αυτούς και την κοινωνία, αγωνιζόμαστε για όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν κόντρα σε εξωτερικούς και εγχώριους σχεδιασμούς, για να βάλουμε τη χώρα μας να ακολουθήσει έναν διαφορετικό και προς όφελος του λαού της δρόμου της οικονομικής και εθνικής ανάπτυξης με εθνική υπερηφάνεια.

Γι΄αυτό προχωρούμε σε διαρκή αγώνα, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτών των μέτρων. Ως Περιφερειακό Συβούλιο αποφασίζουμε :

Να μην υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη καμία διαπιστωτική πράξη αναγκαστικής διαθεσιμότητας προσωπικού.

Να μην αποσταλούν από τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας οι κατάλογοι των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

Να μην επιτρέψουμε την κατάργηση θέσεων του μετακλητού προσωπικού του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών.

Να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε τους θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Γι΄αυτό προχωρούμε σε διήμερο κλείσιμο των υπηρεσιών και των καταστημάτων της Περιφέρειας την Τετάρτη και Πέμπτη 28 και 29 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, επανεκτιμούμε την κατάσταση και καλούμε την ΕΝΠΕ να κλιμακώσει τον αγώνα με συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των ΟΤΑ τις μέρες που η Βουλή θα συζητά τις αντίστοιχες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου»

 

———————————————————————————-

 

Ο κ. Αθ. Χειμάρας συμμετείχε και τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου , σήμερα 26 Νοεμβρίου 2012.

Στην τοποθέτησή του μεταξύ των άλλων ο κ. Αθ. Χειμάρας τόνισε :

« Κύριε Πρόεδρε Κύριε Περιφερειάρχη Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Η Ελλάδα σήμερα δια της τρικομματικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα δια του Πρωθυπουργού και του Υπ. Οικονομικών, δίνει το μεγαλύτερο ΑΓΩΝΑ , για την επιβίωσή της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

–           Σήμερα είμαι βέβαιος, ότι όλων μας η σκέψη και η αγωνία , βρίσκονται στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ , στη συνεδρίαση Eurogroup             ( Γιούρογκρούπ )  , ανεξάρτητα αν δεν το ομολογούμε όλοι μας.

•           Για το σημερινό αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα , ο Ελληνικός Λαός , τα δύο τελευταία χρόνια υπέστη πολλά, και κυρίως μετά την 1-1-2013 θα υποστεί πολλές ακόμη άδικες θυσίες οι οποίες, όμως , αν το σημερινό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, για τη χώρα μας , ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ !!!

–           Δυστυχώς πληρώνουμε τα λάθη των κυβερνήσεων μετά το 1980.

•           Όμως , ενώ στην πλειοψηφία του Ο Ελληνικός λαός και πολλοί από εμάς, ανέχθηκαν και ανεχθήκαμε τα δυσβάστακτα κι άδικα αυτά μέτρα – δεν είχαμε άλλωστε και άλλη επιλογή – εκείνο που ξεπερνά κάθε λογική και κάθε ανοχή και το οποίο δεν θα ανεχθούμε , θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, είναι η υποχρεωτική Διαθεσιμότητα,να μην την ονομάσω απόλυση – εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση , οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης.

•           Όμως θέλω να τονίσω, ότι περισσότερο, σκέπτομαι , όχι το κενό που θα αφήσουν στις Υπηρεσίες, αλλά τις οικογένειές τους.

•           Ταυτόχρονα θέλω να εκφράσω και τη συμπαράστασή μου, σε όλους αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα και προστέθηκαν στους χιλιάδες ανέργους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανεργίας της χώρας μας. »

Και συνέχισε τονίζοντας :

« Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

•           Η Παράταξή μας και εγώ προσωπικά, από την πρώτη στιγμή , που προέκυψε το όλο θέμα, ταχθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων – καταθέτοντας ταυτόχρονα , συγκεκριμένες  και μελετημένες προτάσεις , για τη λύση του προβλήματος.

•           Και επανέρχομαι ξανά .

–           Όλοι σε αυτήν την αίθουσα συμφωνούμε, ότι μια από τις μεταρρυθμίσεις, για  την καλλίτερη λειτουργία του κράτους, ήταν η θεσμοθετημένη των αιρετών Περιφερειών, με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 , έστω και αν μέχρι σήμερα, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

–           Δόθηκε πλέον η δυνατότητα, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο νέος αυτός αυτοδιοικητικός θεσμός, να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου, στην εξυπηρέτηση του πολίτη και  στην χάραξη ενός καλλίτερου αύριο για τα παιδιά μας.

–           Βασικός μοχλός στην καλή λειτουργία της Περιφέρειας, ασφαλώς είναι, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, με το οποίο είναι στελεχωμένη .

–           Οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι εμφανείς από τον οργανισμό της, που έχει δημοσιευθεί στο Π.Δ. 148/2010.

•           Όμως λόγω έλλειψης υπαλλήλων υπάρχουν Υπηρεσίες οι οποίες έχουν ανύπαρκτη στελέχωση και υπολειτουργούν .

–           Πρέπει κύριοι συνάδελφοι να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο  για :

o          Την πλήρωση των κενών οργανικών

o          Την κατάρτιση του εσωτερικού οργανισμού οργάνωσης και λειτουργίας της Περιφέρειας

o          Και την ψήφιση του οργανισμού με βάση πλήρη μελέτη οργάνωσης των υπηρεσιών της. »

Και κλείνοντας κατέθεσε την παρακάτω πρόταση :

« Πρόταση :

1.         Το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του, να δηλώσει την στήριξη του στους εργαζόμενους, που θίγονται.

2.         Την αντίθεσή του στην εφαρμογή του Ν. 4093/2012 , που ουσιαστικά οριοθετεί απολύσεις, χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση των υπαλλήλων και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε προσωπικό, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχει.

3.         Το Περιφερειακό Συμβούλιο, να εξουσιοδοτήσει τον κ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας , να ζητήσει από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την άμεση έκδοση Υπουργικής απόφασης, για προσωρινή τοποθέτηση των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων στις Υπηρεσίες που υπηρετούσαν μέχρι σήμερα και μέχρι την εφαρμογή των άρθρων 4 και 5 του Ν. 4024/2011, εφόσον στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπάρχει αποδειγμένη έλλειψη προσωπικού σε αυτές.

4.         Σε κάθε περίπτωση , σε τυχόν προσφυγή των ιδίων των εργαζομένων στη δικαιοσύνη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, να παρέχει την ανάλογη στήριξη. »

 

—————————————————————

 

Οι θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ για τις επιπτώσεις εφαρμογής του Ν.4093/2012 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Διαθεσιμότητα, Απολύσεις, Επίτροπος, Περικοπή Πόρων κ.α.

¨Όπως αναμενόταν, η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα συνεχίζεται, διευρύνεται και εντείνεται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων στο όνομα της οικονομικής κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Το νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με την τρόικα, όπως και το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ, προστατεύει τα κέρδη των μονοπωλίων μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Χρησιμοποιείται ως όργανο νέας επίθεσης στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα ως μέσο εκβιασμού της εργατικής τάξης.

Επιδιώκει με την τρομοκρατία και το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» να υποτάξει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχθούν: Τη νέα απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων, την επιβολή αλλεπάλληλων νέων φόρων και αύξηση των παλιών. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας με περιορισμό ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας. Την προοπτική στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων από το Κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους καπιταλιστές. Τις νέες περικοπές στις ήδη περιορισμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια κ.λπ.

Κατευθύνει και επιβάλλει τη νέα μείωση πόρων προς την Τοπική Διοίκηση, που σημαίνει νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και μεγαλύτερες ελλείψεις σε έργα και κοινωνικές υπηρεσίες.

Επομένως οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί μικρομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να την επιβάλλουν. Να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική, αυτήν την εξουσία συνολικά, να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν μέτρα που ανακουφίζουν τη ζωή τους.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην Δημόσια Διοίκηση, τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού για μόνιμους και αορίστου χρόνου συνάδελφους θεμελιώνουν συνθήκες  τρόμου, καταναγκασμού και πογκρόμ μαζικών απολύσεων!

Συγκεκριμένα:

Μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (με το 75% του μισθού) για ένα χρόνο όλοι οι εργαζόμενοι που καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις, μετά από αξιολόγηση ή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.

Μέσα στον χρόνο που διαρκεί η διαθεσιμότητα μπορούν να μεταταχτούν και να μεταφερθούν υποχρεωτικά σε άλλη υπηρεσία, σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αλλάζοντας ακόμα και τη σχέση εργασίας από μόνιμη σε αορίστου ή να καλύψουν προσωρινές ανάγκες.

Αν αρνηθούν επέρχεται η αυτοδίκαιη απόλυση τους.

Το φιλεύσπλαχνο αστικό κράτος μπροστά στον ορυμαγδό της επίθεσης αφήνει μια τελευταία ευκαιρία!

Με το πιστόλι της απόλυσης στον κρόταφο να «σωθεί» αποδεχόμενος και την  ένταξη του σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας με αντίστοιχη φυσικά μείωση του μισθού ! ! !

Η διαδικασία  της υποχρεωτικής μετάταξης και μεταφοράς σε άλλη υπηρεσία και νομικό πρόσωπο αφορά το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων και ανεξάρτητα από το καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ είναι σε κάθε στιγμή στην διάθεση των αναγκών και των προσταγών της κρατικής διοίκησης και υποχρεώνεται να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση γεωγραφικά και κλαδικά.

Αν αρνηθεί απολύεται!

Ξεκινάνε το πογκρόμ των απολύσεων  μέσω της διαθεσιμότητας. Μέσα σε 3 ημέρες (!)  από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ξεκινά η αυτοδίκαιη διαδικασία κατάργησης οργανικών θέσεων για τις κατώτερες βαθμίδες των συναδέλφων αορίστου χρόνου «που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή άλλη αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια»!

Καταργούνται οι οργανικές θέσεις (ΙΔΑΧ) για τις κατηγορίες ΥΕ,ΔΕ, με ειδικότητα Διοικητικού, Διοικητικού- Λογιστικού, Διοικητικού- Οικονομικού και  Διοικητικών Γραμματέων.

Πηγές του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 πάνω από 40 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Θυμίζουμε ότι το μνημόνιο αναφέρεται σε 25 χιλιάδες!

Ζήτημα που αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν «τα επιβάλουν οι δανειστές και το μνημόνιο» αλλά η ανάγκη της πλουτοκρατίας να διαμορφώσει την τιμή της εργατικής δύναμης στα κατώτερα επίπεδα και σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας του. Να μπουν συσσωρευμένα κεφάλαια, ντόπια και ξένα, σε τομείς του δημοσίου έχοντας εξασφαλίσει φθηνό εργατικό δυναμικό για γρήγορη κερδοφορία!

Ο υπάλληλος θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο και την απειλή της «αργίας» για την ζωή και τις πράξεις του ακόμη και εκτός δουλειάς. Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις. Αυτό το αντιδραστικό τερατούργημα που στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος επιχειρεί να στεριώσει τον τρόμο και την υποταγή δεν πρέπει να περάσει!

Στενά δεμένες με αυτή την διαδικασία είναι και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση της ίδιας λογικής, των ίδιων αντιλαϊκών συμφερόντων.

Με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μια σειρά υπουργικές αποφάσεις η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ θωρακίζει το νομικό πλαίσιο της άγριας επίθεσης που έχει εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στην κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, είναι ανάγκη να απαντήσουν με κλιμάκωση ανυπακοής και δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, για την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Οι Πράξεις και οι υπουργικές αποφάσεις αποτελούν το εφαρμοστικό πλαίσιο για την υλοποίηση – ενεργοποίηση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε το προηγούμενο δεκαήμερο στη Βουλή.

H  επιλογή της συγκεκριμένης μορφής υιοθέτησης των ρυθμίσεων είναι φανερό ότι υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να μην εμπλακεί το Κοινοβούλιο, κι αυτό για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, για να μην προκληθούν πρόσθετες τριβές στις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και, δεύτερον, επειδή σε περίπτωση που οι ρυθμίσεις ακολουθούσαν τον κανονικό κοινοβουλευτικό δρόμο, θα απαιτούνταν αρκετές μέρες μέχρι την ψήφισή τους.

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου α) «Δημοσιονομικές κανόνες και άλλες διατάξεις» και β) «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012» η κυβέρνηση:

•           Υιοθετεί και θέτει σε εφαρμογή το σύστημα της πολυεπίπεδης εποπτείας των οικονομικών της κυβέρνησης, των ΟΤΑ, των πρώην ΔΕΚΟ και κάθε φορέα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, με την υποχρέωση της λήψης …«διορθωτικών μέτρων» σε περίπτωση απόκλισης από τους αρχικούς προϋπολογισμούς. Λόγος γίνεται πρόσθετα για ακόμα πιο επαχθή μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, κάτι που η κυβέρνηση συμφώνησε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

•           Προωθεί προς άμεση υλοποίηση όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπουν μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων Πρόνοιας, πρόσθετες πληρωμές για την Υγεία, απελευθέρωση των επαγγελμάτων κ.ο.κ.

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ήδη δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», κλιμακώνεται η λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαό και το εισόδημά του. Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αποσκοπούν στο να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Οι αντιλαϊκές εξειδικεύσεις αφορούν στην επιβολή «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης» για κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Σπεύδουν από τώρα να προβλέψουν τα νέα χαράτσια απέναντι στους δημότες με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ. Κλιμακώνουν με δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα περιέρχεται το τίμημα από την εκποίηση κρατικής περιουσίας στους ιδιώτες, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στη εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κ.ά.

Ειδικότερα:

Μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων συνάπτονται ξεχωριστά «μνημόνια συνεργασίας», στα οποία καταγράφονται οι «προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους».

Δυνατότητα υπογραφής μνημονίων προβλέπεται για οποιοδήποτε φορέα, όπως για παράδειγμα νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.

Για κάθε «αρνητική απόκλιση» που ξεπερνά το 10%, περικόπτονται οι οποιασδήποτε μορφής ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το ποσό της εμφανιζόμενης «υπέρβασης».

Σε περίπτωση που για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, και για οποιοδήποτε φορέα, διαπιστώσουν «απόκλιση» πάνω από 10%, το υπουργείο Οικονομικών διορίζει Επόπτη-τοποτηρητή των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Δημιουργείται «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» στους ΟΤΑ.

Σε περίπτωση «αποκλίσεων» στους ισολογισμούς τους για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε «προγράμματα εξυγίανσης», εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται καρατόμηση των δαπανών μόνον σε ό,τι αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, «μετατάξεις προσωπικού» και αναστολή προσλήψεων. Οι ΟΤΑ , που θα υπαχθούν στο «πρόγραμμα», υποχρεώνονται να απογειώσουν σε νέα ύψη τα δημοτικά χαράτσια.

Ειδική αναφορά γίνεται στο ΤΑΠ που πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και που αφορά, όχι μόνο τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και τους ενοικιαστές, ενώ μεγάλες ανατιμήσεις προβλέπουν και για το «τέλος παρεπιδημούντων» το οποίο επιβάλλεται σε ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα.

Τον εργαζόμενο λαό καλεί η κυβέρνηση να πληρώσει και να καλύψει την πολιτική των περικοπών και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει στους δήμους.

Κι όλα αυτά την ώρα που με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες, οι Δήμοι και οι περιφέρειες (συνολικά) προβλέπεται να πάρουν κρατική χρηματοδότηση το 2013 μικρότερη σε σχέση με το 2011 κατά 2.323,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή μειωμένη κατά 39,7%) και μικρότερη σε σχέση με το 2012 κατά 297 εκατ. ευρώ (δηλαδή μειωμένη κατά 8%).

Αναλυτικότερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

α) Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.

β) Το Παρατηρητήριο ελέγχει την ορθή εφαρμογή του προϋπολογισμού με βάση «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» που περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε ΟΤΑ και των νομικών του προσώπων.

γ) Στην περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, παρέχει στο δήμο υποχρεωτικές, ως προς την εφαρμογή τους, οδηγίες για τη διόρθωση της απόκλισης.

δ) Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους, ο ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης που περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Αμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

2. Αναστολή προσλήψεων.

3. Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού.

4. Πρόσβαση του ΟΤΑ που αποκλίνει στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης (προβλέπεται στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ). Σημειωτέον ότι αυτό το Ταμείο δημιουργείται με χρήματα των ίδιων των ΟΤΑ τα οποία παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

5. Αύξηση των ιδίων εσόδων του ΟΤΑ που αποκλίνει από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.

6. Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

7. Περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Σε αυτή την βάση σημειώνουμε ότι η χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών, όπως ψηφίστηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, μαζί με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις συγκεκριμένες προσαρμογές στις εντολές των μνημονίων …η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, όχι  μόνο εντάσσονται πλήρως στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελούν και  βασικά κρατικά εργαλεία για την προώθηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι οι «διαφωνίες» που ακούγονται στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝ.ΠΕ για τις συγκεκριμένες εξελίξεις εξαντλούνται σε καταγγελίες επί παντός  επιστητού, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στρατηγική του κεφαλαίου που γεννά μεσοπρόθεσμα, μνημόνια και εξαθλίωση των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και εξειδικεύεται από την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών-στελεχών των κομμάτων του Ευρωμονοδρομου και διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν σε νέα πιο βάρβαρα μέτρα: απολύσεις, φορολογική επιδρομή, ιδιωτικοποιήσεις έργων και υποδομών.

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – Κ.Κ.Ε  ζητάμε και επιδιώκουμε να μην εφαρμόσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες την απόφαση της κυβέρνησης.

Να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους.

«Στην κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να απαντήσουν με κλιμάκωση ανυπακοής και δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, για την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα στους φορείς του Δημοσίου, με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, επιβάλλοντας υποχρεωτικές μετατάξεις, απολύσεις προσωπικού μέσω της “διαθεσιμότητας” και δραματική αύξηση φόρων και τελών που θα επιβαρύνουν το σύνολο της λαϊκής οικογένειας».

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Παλεύουμε με ταξικό προσανατολισμό να ανατραπούν τα μέτρα και οι πολιτικές που τα γεννούν.

Παλεύουμε για να οξύνουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα του συστήματος και όχι για καλύτερο διαπραγματευτή και διαχειριστή του συστήματος.

Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις.

Τα μέτρα που παίρνουν δεν μειώνουν το χρέος και τα ελλείμματα.

Είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Γι αυτό μας θέλουν άνεργους, μισοάνεργους – μισοεργαζόμενους, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο, τρομοκρατημένους.

Καμία αυταπάτη ότι υπάρχει λύση που δε θα θίγει τα κέρδη των μονοπωλίων και ταυτόχρονα θα είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Η΄ εμείς ή τα μονοπώλια !

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ- ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ) – ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ