Ψήφισμα της Πανθηβαϊκής γενικής απεργίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Εμείς οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι ,άνεργοι, επαγγελματίες, νέοι και νέες ,πολίτες της Θήβας, σήμερα ΠΕΜΠΤΗ 18 Οκτώβρη 2012 ημέρα ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ συγκεντρωθήκαμε  στην  Απεργιακή Κινητοποίηση  του Εργατικού Κέντρου και όλων των φορέων της περιοχής, , στην κεντρική πλατεία της Θήβας και εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα για την αντιμετώπιση της κρίσης  χρέους  αποτελεί  βάρβαρη  επίθεση  σε  βάρος  των  δικαιωμάτων  των  εργαζόμενων, των συνταξιούχων,   των μικροεπαγγελματιών  και  της κοινωνίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους οικονομικά ισχυρούς, τους έχοντες και κατέχοντες, τους φοροφυγάδες και τους φοροκλέφτες.

Η Κυβέρνηση εγκαταλείπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ακόμα και τις προγραμματικές θέσεις και στα πλαίσια συνέχισης και έντασης των μνημονιακών πολιτικών προωθεί νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων ,των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι μισθοί, συντάξεις (κύριες και επικουρικές, το εφάπαξ, τα όρια ηλικίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι απολύσεις και η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η υγεία, παιδεία, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της Δημόσιας περιουσίας και προνοιακά επιδόματα, όλα ξαναμπαίνουν στην μνημονιακή κλίνη του Προκρούστη για να βρεθούν και πάλι χρήματα για τους τοκογλύφους δανειστές αλλά και για να αυξήσουν  τα κέρδη τους και τα προνόμια οι τραπεζίτες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι ,οι συνταξιούχοι  και η κοινωνία οδηγούμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση μέσα από τις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, τη φορολογική λεηλασία, την αύξηση της ανεργίας και την ουσιαστικά κατάργηση του κοινωνικού κράτους.

Η  μαύρη  και  ανασφάλιστη  εργασία,  η  εργοδοτική  αυθαιρεσία  οργιάζουν  σε  βάρος  των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες!

Καταγγέλλουμε  και καταδικάζουμε την απάνθρωπη και αδιέξοδη  νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία στη χρεοκοπία.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις συκοφαντικές, υπονομευτικές και διασπαστικές επιθέσεις κατά των συνδικάτων, της συλλογικής δράσης, των κοινωνικών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

þ      Ανατροπή  των  μνημονιακών  πολιτικών  και  των  νέων  αντεργατικών,  αντιαναπτυξιακών  και αναποτελεσματικών  μέτρων  που  μειώνουν  μισθούς  και  συντάξεις,  αυξάνουν  τα  όρια  ηλικίας συνταξιοδότησης, οδηγούν στην εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία.

þ      Διαγραφή  του χρέους, αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.

þ      Κατάργηση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που ακυρώνει το θεσμό των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ΟΕΚ-ΟΕΕ.

þ      Απόκρουση  των  πολιτικών  της  Κυβέρνησης  και  της  Τρόικας  για  κατάργηση  του  πενθήμερου, επιβολή δήθεν ευέλικτων ωραρίων με διευθυντικό δικαίωμα, περιορισμό της αμοιβής για πρόσθετη εργασία  περαιτέρω  μείωση  της  αποζημίωσης  απόλυσης  και  όποιο  άλλο  εφεύρημα,  που  σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις των δύο τελευταίων ετών, οδηγούν το ατομικό και συλλογικό δίκαιο σε πλήρη αποσάθρωση και τους εργαζόμενους σε καθεστώς γαλέρας.

þ      Απόκρουση στην αλλαγή του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, Μείωση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης. Ενίσχυση επιχορήγησης στους μικροεπαγγελματίες. Ένταξη και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε Προγράμματα του ΕΣΠΑ όπως  και σε άλλους νομούς.

þ      Δραστικές και άμεσες κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανέργων, της  ανεργίας  που  έχει  λάβει  δραματικές  και  ανεξέλεγκτες  διαστάσεις.  Αύξηση  του  επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμό του χρόνου χορήγησής του στους ανέργους, συμπεριλαμβανομένων των εποχικά απασχολουμένων.

þ      Όχι στις καταργήσεις – συγχωνεύσεις – ενοποιήσεις Υπηρεσιών του Δημοσίου.

þ      Καμία απόλυση και κανένα καθεστώς εφεδρείας για τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου.

þ      Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιστροφή των κλεμμένων των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία λεηλατήθηκαν.

þ      Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Ποινικοποίηση των αθέμιτων μονοπωλιακών συναλλαγών.  Πάγωμα Τιμών και όχι μισθών και συντάξεων.

þ      Κατάργηση  της  ψευτοαπασχόλησης,  της  μαύρης  και  ανασφάλιστης  εργασίας,  των  ελαστικών  μορφών απασχόλησης, της «εφεδρείας» εργαζομένων. Δήμευση περιουσιών για μεγαλοοφειλέτες  και εισφοροκλέπτες της Κοινωνικής Ασφάλισης

þ      Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, των υπηρεσιών και επιχειρήσεων, όχι στο ξεπούλημα των  ΔΕΚΟ,  των  στρατηγικής  σημασίας  επιχειρήσεων  του  Δημοσίου  και  των  επιχειρήσεων  κοινής  ωφέλειας. Όχι στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

þ      Υπεράσπιση  του  ΙΚΑ  και  του  Δηµόσιου  Ασφαλιστικού  Συστήµατος  ,διεύρυνση  της  λίστας  των  Βαρέων  και  Ανθυγιεινών  Επαγγελμάτων.  Καθιέρωση  κοινωνικού  πόρου  υπέρ  της  κοινωνικής  ασφάλισης. Χρηματοδότηση και ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

þ      Αλλαγή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ρόλου της Ε.Κ.Τ., με στόχο την ανάπτυξη,  την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική και συνοχή

þ      Νέο  αναπτυξιακό  μοντέλο  που  θα  δημιουργεί  νέες  και  σταθερές  θέσεις  εργασίας  που  θα αντιμετωπίζει το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες και θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

þ      Απόρριψη και ακύρωση της απόφασης της Ε.Ένωσης περί «σταθερότητας του ευρώ» που νομοθετεί και συνταγματοποιεί τη λιτότητα και την κατάργηση των κοινωνικών παροχών των εργαζομένων.

þ      Δημιουργία δηµόσιου και ισχυρού πόλου στο πιστωτικό σύστημα. Αυστηρό έλεγχο, εποπτεία και φορολόγηση  των  κεφαλαίων,  του  τραπεζικού  συστήματος,  των  κερδών,  και  των χρηµατοοικονομικών δραστηριοτήτων. Όχι στην εκποίηση της ΑΤΕ και του Τ.Ταμιευτηρίου.

þ      Πάταξη  της  φοροδιαφυγής,  της  φοροκλοπής,  των  εξωχώριων  εταιριών  (off-shore)  των  «τριγωνικών»  συναλλαγών  της  εισφοροδιαφυγής  και  της  εισφοροκλοπής  του  λαθρεμπορίου  καυσίμων με δημεύσεις περιουσιών και αυστηρές ποινές.

þ      Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων, της εκκλησιαστικής περιουσίας.  Ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ μισθωτών και συνταξιούχων.

þ      Αναβάθμιση και ενίσχυση της Δηµόσιας Δωρεάν Παιδείας – Υγείας – Πρόνοιας.

þ      Καθιέρωση  του  θεσμού  “Συνήγορος  του  εργαζόμενου”.  Προώθηση  εργατικού  και  κοινωνικού  ελέγχου, ίδρυση φορέα επαγγελματικού κινδύνου.

þ      Απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις,  αύξηση και επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας, ουσιαστικά  μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης  και μείωσης της ανεργίας.

þ      Μείωση και όχι αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης., καθώς και των  τιμών προϊόντων και υπηρεσιών του Δημοσίου και των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

þ      Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα συνδικάτα  έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν με ενότητα και αποφασιστικότητα σκληρές μάχες  και  μεγάλους  αγώνες  για  να  αποκρούσουν  και  να  ακυρώσουν  τις  άδικες  αδιέξοδες  και  αναποτελεσματικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ:

 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ – ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ .

 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και θα ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.

 

Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι ,άνεργοι,

επαγγελματίες, νέοι και νέες ,πολίτες της Θήβας.