Ολο το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων -Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε νομοσχέδιο σκούπα εξελίχθηκε το νομοσχέδιο του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, καθώς περιλαμβάνει επίσης την παράταση της απόσυρσης ΙΧ και το 2014, την έκτακτη φορολογία των εφοπλιστικών εταιρειών και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Επιπλέον, προβλέπει αναστολή της κρατικής επιχορήγησης ή ακόμη και απόλυση της διοίκησης δημοσίων φορέων που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους τους, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Επίσης, θεσμοθετεί τη διαδημοτική κινητικότητα για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά πώς διαμορφώνεται ο φόρος ακινήτων:

  • Κτίσματα:

Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης. Συνολικά υπάρχουν 12 φορολογικά κλιμάκια.
Οι βοηθητικοί χώροι θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου.
Για τα διατηρητέα και απαλλοτριωμένα ακίνητα προβλέπεται έκπτωση 60%, ενώ για τα ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται 40%.
Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, αχυρώνες κ.λπ.).

  • Οικόπεδα εντός σχεδίου

Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα με κλίμακα με 25 κλιμάκια.

  • Αγροτεμάχια

Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, ο φόρος θα αυξομειώνεται με διάφορους συντελεστές όπως:
– συντελεστή θέσης από 1 έως 3
– άρδευσης 1,1
– χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για βοσκότοπους, 2 για καλλιέργειες, 5 για λατομεία και για εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων

  • Συμπληρωματικός φόρος

Θα επιβάλλεται σε ακίνητες περιουσίες με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Δείτε όλο το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων πατώντας ΕΔΩ.

Πηγή: Ολο το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων -Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/134707#ixzz2nHSe20tE