Γιοχάνες Χαν: «Στο 35% τα Κοινοτικά κονδύλια προς τις Περιφέρειες»

Κοινοποίηση στα Social Media

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και του Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά και την υποβολή του νέου Προγράμματος.

Επίσης, ο κ. Χαν εξήρε το έργο των Περιφερειαρχών της Χώρας, ανακοινώνοντας πως, κατά την νέα Προγραμματική Περίοδο, η Κοινοτική “βοήθεια”, μέσω των Περιφερειών, θα αυξηθεί από το 22%, που είναι σήμερα, στο 35%.

Στα κυριότερα σημεία των δηλώσεων που ακολούθησαν, τονίστηκαν τα ακόλουθα:

Κ. Χατζηδάκης: «Για το ΕΣΠΑ το τελευταίο διάστημα έχουμε θετικές εξελίξεις. Οι απορροφήσεις εξελίσσονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι, οι συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που εγκρίθηκαν θα συμβάλλουν επίσης στην επιτάχυνση των απορροφήσεων και παράλληλα στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Κυβέρνηση υπέβαλε την πρότασή της, για τη νέα Προγραμματική Περίοδο για το νέο ΕΣΠΑ. Ένα ΕΣΠΑ, που θέλουμε να είναι διαφορετικό από το σημερινό. Και γι’ αυτό τον λόγο στρέφεται στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις για την κοινωνική συνοχή. Αλλά θέλουμε να είναι και πιο απλό από το σημερινό και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε προβλέψει μια σειρά από μέτρα, που θα το απλουστεύσουν δραστικά.

Γ. Χαν: «Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδίως τον κ. Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη για το νέο Πρόγραμμα που μας υπεβλήθη προ δυο ημερών, το οποίο πράγματι ακολουθεί τις γραμμές τις οποίες έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν.

Θα πρέπει να τονίσω ότι, αυτό το Πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτικής, το οποίο σημαίνει ότι, και οι 13 Περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν τα δικά τους Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια Ταμεία, ενώ μέχρι πρότινος, τα κονδύλια μόνο κατά 22% αφορούσαν τις Περιφέρειες, τώρα το ποσοστό από 22 θα ανέβει στο 35%.

Τούτο λεχθέντος, θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι πράγματι έχω δει την πρόοδο που έχει καταγραφεί. Χτες ήμουν την Κρήτη, οπότε διαπίστωσα ότι, ο Περιφερειάρχης εκεί, ο οποίος δεν ανήκει στο ίδιο Κόμμα, παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Υπουργό, για την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πράγματι σημειώνεται πρόοδος.

Δεύτερον, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω το γεγονός ότι, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που εδώ στην Ελλάδα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήτοι την ενίσχυση και προώθηση της οικονομίας. Βεβαίως δίνεται έμφαση επίσης στις υποδομές, ωστόσο κι εμείς συμμεριζόμαστε την άποψη ότι το μέλλον βρίσκεται στην προώθηση της οικονομίας, στην οικονομική ανάκαμψη γι’ αυτό και εκτιμούμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως προς τα εκεί οδεύουμε.

Επίσης, είναι εξαιρετικό αναφορικά με τη φήμη, το όνομα και την εικόνα της χώρας, το γεγονός ότι, στην παρούσα συγκυρία το ποσοστό απορρόφησης βελτιώνεται διαρκώς, δηλαδή, η Ελλάδα από ό,τι φαίνεται, έχει ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Αν κατατάσσαμε τις χώρες όσον αφορά τις επιδόσεις τους σε θέματα απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταταγεί 4η, που σημαίνει ότι είναι μακράν, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

από http://www.epoli.gr