Ολες οι αλλαγές στο νέο φόρο ακινήτων – Πως θα υπολογίζεται [πίνακες]

Κοινοποίηση στα Social Media

Mικρότερος κατά 4% έως 21% σε σχέση με το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα είναι ο ενιαίος φόρος που επιβάλλεται στα κτίσματα, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης. Συνολικά υπάρχουν 12 φορολογικά κλιμάκια.
Οι βοηθητικοί χώροι θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου.

Για τα διατηρητέα και απαλλοτριωμένα ακίνητα προβλέπεται έκπτωση 60%, ενώ για τα ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται 40%.

Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, αχυρώνες κ.λπ.).

Οικόπεδα εντός σχεδίου

Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα με κλίμακα με 25 κλιμάκια. Σε σχέση με το σχέδιο που είχε δοθεί προς διαβούλευση επέρχεται μείωση της επιβάρυνσης σε ποσοστό έως 90%.

Αγροτεμάχια

Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, ο φόρος θα αυξομειώνεται με διάφορους συντελεστές όπως:

  • συντελεστή θέσης από 1 έως 3
  • άρδευσης 1,1
  • χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για βοσκότοπους, 2 για καλλιέργειες, 5 για λατομεία και για εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων

Συμπληρωματικός φόρος

Θα επιβάλλεται σε ακίνητες περιουσίες με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Απαλλαγές – Εκπτώσεις

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει εκπτώσεις για τους ανέργους και τους αναπήρους εφόσον πληρούνται κάποια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πηγή: Ολες οι αλλαγές στο νέο φόρο ακινήτων – Πως θα υπολογίζεται [πίνακες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/133892#ixzz2moLEcXpr