“ Άμεσος ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης ”

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση σχετικά με την ανανέωση της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης για την λειτουργία των 73 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων της χώρας, η οποία και λήγει σ’ ένα μήνα, κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιάννης Καράμπελας.

 

Ο κ. Καράμπελας σημειώνει τον κίνδυνο που υπάρχει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μείνουν χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες των Κέντρων Πρόληψης, αν δεν προχωρήσει άμεσα η σύναψη νέας σύμβασης, σε μια περίοδο μάλιστα που δοκιμάζεται η δημόσια υγεία και η κοινωνική συνοχή.

 

Επιπλέον, τονίζεται η αναγκαιότητα επαρκούς χρηματοδότησής τους, αφού οι διαθέσιμοι πόροι που διατίθενται πλέον, έχουν περικοπεί σημαντικά, σε σημείο που να καλύπτουν στοιχειωδώς τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα 05.12.2013

Προς: κ. Υπουργό Οικονομικών,

κ. Στουρνάρα Ιωάννη,

κ. Υπουργό Εσωτερικών,

κ. Μιχελάκη Ιωάννη,

και κ. Υπουργό Υγείας,

κ. Γεωργιάδη Άδωνι

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΘΕΜΑ: «Ανανέωση και επαρκής χρηματοδότηση της προγραμματικής σύμβασης για την λειτουργία των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων»

 

Σύμφωνα με την τελευταία Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, με στοιχεία για το 2011, αυξήθηκαν πολύ οι παρεμβάσεις Πρόληψης σε σχέση με το 2010, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα διπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο μεγαλύτερος όγκος των παρεμβάσεων γίνεται από τα 73 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

 

Ωστόσο, αυτές οι δομές βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ πλέον κινδυνεύει η ίδια η βασική νομική υπόσταση της ύπαρξής τους. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στον γενικό περιορισμό των διαθέσιμων πόρων, αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους ως 73 ξεχωριστές αστικές εταιρείες.

 

Έστω και με αυτό το πλαίσιο, η ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης – που ρυθμίζει στοιχειωδώς μια σειρά λειτουργικών, επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων – λήγει σε λιγότερο από ένα μήνα.

 

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει υπογραφεί ακόμα η νέα Προγραμματική Σύμβαση για την περίοδο 2014 – 2020, το σχέδιο της οποίας έχει σταλεί από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης προς τις ηγεσίες των συναρμοδίων Φορέων, ήτοι των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, της ΚΕΔΕ, του ΟΚΑΝΑ, της ΕΕΤΑΑ ΑΕ.

 

Επειδή δεκάδες χιλιάδες κατοίκων της χώρας, η πλειοψηφία των οποίων παιδιά και νέοι, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες των Κέντρων Πρόληψης,

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

 

Πρόκειται να υπογραφεί και να εκτελεστεί άμεσα η νέα Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης; Παρακαλώ να μου παραθέσετε το χρονοδιάγραμμα.

 

Ποιο είναι το προβλεπόμενο ύψος χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης για το 2014; Αντιστοιχεί στις πραγματικές μισθολογικές και λοιπές λειτουργικές ανάγκες τους, ώστε όλα τα Κέντρα Πρόληψης να μείνουν ανοιχτά και όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η δημόσια υγεία και η κοινωνική συνοχή;

                                                                                      Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Καράμπελας