Στη Βουλή το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν σχετικά με το μέλλον των «κόκκινων δανείων» αγροτών που πέρασαν στην «κακή» ΑΤΕ μετά την εκκαθάρισή της, κατέθεσαν στον υπουργό Οικονομικών ο κ. Πάρις Μουτσινάς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Ανδρουλάκης Μίμης, Βουδούρης Οδυσσέας, Κασαπίδης Γεώργιος, Μπόλαρης Μάρκος, Νικολόπουλος Νικόλαος, Παραστατίδης Θεόδωρος και Σταυρογιάννης Νίκος. Να θυμίσουμε ότι σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, γινόταν εκτενή αναφορά στις επιστολές της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ προς τους δανειολήπτες, με τις οποίες τους ενημέρωνε ότι τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διαβιβάσθηκαν σε εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες θα διαπραγματευθούν τον χρόνο, τον τρόπο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων τους.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή τουςοι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:
«Ως γνωστόν, η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά το διαχωρισμό της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», χάρισε την «καλή» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας «μετέωρους» χιλιάδες αγρότες.
Συγκεκριμένα, με τη μεταβίβαση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δόθηκε το χαρτοφυλάκιο της με το 80% των εξυπηρετούμενων δανείων της. Το υπόλοιπο 20% από τα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ που ήταν μη εξυπηρετούμενα, πέρασαν στην υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ. Για αυτά τα δάνεια, η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου για την ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων.
Τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν κατατέθηκε ποτέ, και αντί για αυτό, η υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10 ημερών, άρχισε να στέλνει επιστολές στους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γνωρίζοντάς τους ότι εφεξής τα δεδομένα των αγροτών με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διαβιβάσθηκαν σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες θα διαπραγματευθούν τον χρόνο, τον τρόπο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων τους.
Τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών προς την «κακή» ΑΤΕ ξεπερνούν τα 10.000, ενώ το ύψος τους ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατα δημοσιεύματα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εισπραχθούν από την παρακράτηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων όσων οφείλουν.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός,
1. Θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;
2. Θα παρακρατούνται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις όσων κατ’ επάγγελμα αγροτών έχουν κόκκινα δάνεια;
3. Πως θα διασφαλισθούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, από τις παράνομες πιέσεις των εισπρακτικών εταιρειών, δεδομένου ότι ο νόμος δίνει σ’ αυτές μόνο την δυνατότητα απλής ενημέρωσης και όχι άλλης παρέμβασης;».

από http://www.agrotypos.gr