Σύνταξη 360 ευρώ στα 70

Κοινοποίηση στα Social Media

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και αναμενόμενες εξελίξεις» με ομιλητή τον έγκριτο νομικό και εργατολόγο Γιώργο Ρωμανιά διοργάνωσαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Βοιωτίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου της Περιφέρειας Στερεάς στη Λιβαδειά.

«Σύνταξη θα πάρουν όλοι αλλά το ζήτημα είναι πότε θα την πάρουν και πόση θα πάρουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρωμανιάς και πρόσθεσε: «Ήδη με την έκθεση του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι μέσα στο 2014 θα ακούσουμε ότι τα όρια ηλικίας θα πάνε στα 70 και με τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων προσχωρούμε προ το 2015 όπου η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ και αυτή θα εγγυάται το κράτος. Αν έχουν τα ταμεία θα δώσουν και τη λεγόμενη αναλογική επιπλέον. Τα ταμεία όμως ήδη δεν έχουν χρήματα άρα οδεύουμε σε πολύ χαμηλές συντάξεις».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων έχει ήδη συντελεστεί.

«Όταν λέμε για κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων ξεχνάμε ότι η κατάρρευση έχει ήδη γίνει. Τα ταμεία δεν έχουν αποθεματικά. Τα αποθεματικά πρέπει να είναι τόσα για να πληρώνουν συντάξεις για 30 χρόνια. Σήμερα τα ταμεία ψάχνουν να βρουν λεφτά για να πληρώσουν το δώρο των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σήμερα στην Ελλάδα».

Άρα λοιπόν όπως είπε πρέπει «να στηθεί από την αρχή» και το μεγάλο θέμα είναι το που θα βρεθούν χρήματα.

«Οι τρείς πηγές χρηματοδότησης του συστήματος είναι οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και το κράτος και οι τρείς είναι σε αδυναμία. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας ή μειωμένου μισθού, οι εργοδότες κλείνουν τις επιχειρήσεις ο ένας μετά τον άλλο και το κράτος δεν έχει χρήματα. Επομένως όλο το θέμα είναι που θα βρούμε χρήματα να το χρηματοδοτήσουμε για να το ξαναστήσουμε από την αρχή», υπογράμμισε ο Γ. Ρωμανιάς ο οποίος για το λόγο αυτό έχει καταθέσει περίπου 30 νέες πηγές χρηματοδότησης.

Δύο από αυτές είναι «η αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας που είναι τεράστια και μένει αναξιοποίητη» και η άλλη «όταν δίνει το κράτος ενίσχυση για ανάπτυξη με χαμηλό επιτόκιο ή μηδαμινό να πει το κράτος ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα κεφάλαια να το καταθέτει στα ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος».

Ξεκαθάρισε δε ότι «με καθεστώς μνημονίου κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να ξαναστηθεί».

romanias2