Σύσκεψη του Σ.Τ.Ο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014

Κοινοποίηση στα Social Media

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θηβαίων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Σπυρίδωνa Νικολάου, την  Παρασκευής 29 Νοεμβρίου 2013 στο Δημαρχείο της Θήβας.

Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός των δράσεων και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων  φορέων για την αντιμετώπιση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι  κ.κ. Α. Χατζησταμάτης και Σ. Δρένιος, οι Πρόεδροι της Δημ. Κοινότητας Βαγίων κ. Β. Παπαλουκάς και της Τοπ. Κοινότητας Αμπελοχωρίου κ. Χρ. Κοκοντίνης, από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η Προϊσταμένη κα. Α. Ζωβοϊλη και  ο  κ. Λ. Τσαμαδιάς, ο Διοικητής της Τροχαίας Θηβών κ. Π.Κανιάρης,  ο Διοικητής της Π.Υ. Θήβας κ. Γ. Οικονόμου, η κα. Ι. Καραδήμου από το  τμήμα  Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Βοιωτίας, ο κ. Αλ. Χατζηαλεξάνδρου από το ΚΕΠΒ Θήβας, ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος από το 1ο Λιμενικό Τμήμα Δομβραίνας,  ο κ. Κοκκίνης Λεωνίδας από τη ΔΕΥΑΘ, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ. Θηβαίων κ. Λ. Σερβετάς και οι  δημοτικοί υπάλληλοι κα. Β. Ριζάκη, κ. Σπ. Παπαναστασίου και κ. Β. Ψούνης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον απολογισμό των δράσεων της Αντιπυρικής Περιόδου 2013.  . Ο κ. Δήμαρχος  δήλωσε ικανοποιημένος για τις άμεσες και συντονισμένες ενέργειες των εμπλεκομένων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών καθώς και του περιβάλλοντος, που είχαν ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι που πέρασε ο Δήμος να μην αντιμετωπίσει προβλήματα με πυρκαγιές εντός της ζώνης ευθύνης του.

Ακολούθησε ενημέρωση με βάση τα «Μνημόνια Ενεργειών  και Δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετό»,  που έχουν συνταχθεί γι’ αυτό το σκοπό.

Με βάση τα αναφερόμενα στις σχετικές εγκυκλίους και τις εισηγήσεις των εμπλεκομένων φορέων (Πυροσβεστική, Τροχαία, ΚΕΠΒ, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Βοιωτίας, Δασαρχείο ) καθορίστηκαν οι παρακάτω ενέργειες για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014:

 • Προμήθεια άλατος, αποθήκευση και διανομή στις Δημοτικές Ενότητες.
 • Ολοκλήρωση των διαδικασιών μίσθωσης ιδιωτικών μηχανημάτων.
 • Καθορισμός προτεραιότητας οδικών αξόνων ως προς την επέμβαση  (βασικοί οδικοί άξονες, δρόμοι που οδηγούν στο Νοσοκομείο, δρόμοι που διέρχονται από σχολεία κτλ).
 • Τήρηση ετοιμότητας προσωπικού και μηχανημάτων του Δήμου και άμεση κινητοποίηση.
 • Συνεργασία με την Π.Υ. και ΚΕΠΒ  για διάθεση μηχανημάτων, για απεγκλωβισμό ατόμων κτλ.
 • Ενημέρωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Βοιωτίας για την εξέλιξη όποιας κατάστασης.
 • Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός φρεατίων και ρεμάτων αρμοδιότητας του Δήμου.
 • Συνεργασία με την Αστυνομική Υπ/νση Θηβών και το Τμήμα Τροχαίας σχετικά με τον έλεγχο ή την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
 • Καταγραφή των ατόμων που χρήζουν βοήθειας (νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς κλπ) για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
 • Συνεχής επικοινωνία με τους Δ/ντες των σχολείων, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση Δημάρχου για διακοπή μαθημάτων, όταν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών.
 • Συνεχής ενημέρωση των Δημοτών με Δελτία  Τύπου για μέτρα αυτοπροστασίας, δελτία καιρού, για σχετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι παραπάνω ενέργειες εγκρίθηκαν από το Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων για την άμεση εκτέλεσή τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά  φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο 2013-2014.