Προβλήματα ασφάλειας στα Δικαστικά Μέγαρα Λιβαδειάς και Θήβας

Κοινοποίηση στα Social Media

Για προβλήματα ασφάλειας στα Δικαστικά Μέγαρα Λιβαδειάς και Θήβας κάνει λόγο ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς σε ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:

Με αφορμή τα δύο περιστατικά επιθέσεων στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2010 και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης με την αρ. πρωτ. 125684/3.1.2011 επιτολή του προς όλους τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων, είχε ζητήσει την εκπόνηση σχεδίου αυξημένης προστασίας του κάθε δικαστικού μεγάρου, το οποίο στη συνέχεια θα κοινοποιούταν στο Υπουργείο.

Με το τελευταίο τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στα Δικαστήρια στην Ευελπίδων καθίσταται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη για την ασφάλεια του Δικαστικού Μεγάρου τόσο στη Θήβα, όσο και στη Λιβαδειά, όπου αντίστοιχα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα ασφάλειας, όπως έλλειψη φρούρησης κ.α.

Σε εκτέλεση της επιστολής του κ. Υπουργού, το Πρωτοδικείο Θηβών προχώρησε ήδη από τις 12 Ιανουαρίου 2011 στη σύνταξη  του σχεδίου  αυξημένης προστασίας Δικαστικού Μεγάρου Θηβών, το οποίο διαβιβάσθηκε στο Υπουργείο.  Τα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια τόσο του Δικαστικού Μεγάρου Θηβών, όσο και του Δικαστικού Μεγάρου Λιβαδειάς, τα οποία συνιστούν ταυτόχρονα προτάσεις τόσο των διοικητικών, όσο  και των  δικαστικών υπάλληλων των Δικαστικών Μεγάρων, είναι τα ακόλουθα:

  • Έλεγχος όσων πολιτών εισέρχονται στα Δικαστικά Μέγαρα και φύλαξη από την αστυνομία.
  • Τοποθέτηση προβολέων περιμετρικά των Δικαστικών Μεγάρων, καθώς οι υπάρχοντες υπολειτουργούν.
  • Αγορά ανιχνευτή μετάλλων με τον οποίο θα ελέγχονται οι πολίτες που θα εισέρχονται  στα Δικαστικά Μέγαρα.
  • Προμήθεια ειδικού μηχανήματος για τον έλεγχο της εισερχόμενης αλληλογραφίας και την πρόληψη τυχόν έκρηξης κατά το άνοιγμα αυτής.

.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, κανένα από τα προαναφερθέντα προτεινόμενα μέτρα δεν έχει υλοποιηθεί από την πλευρά του Υπουργείου, αφήνοντας το Δικαστικό Μέγαρο του Πρωτοδικείου Θήβας εκτεθειμένο, το οποίο είχε διαβιβάσει μάλιστα στο Υπουργείο και οικονομικές προσφορές για την προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας. Ούτε στο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για την ασφάλεια του κτιρίου.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υλοποιήσουν άμεσα ότι χρειάζεται για την ασφάλεια τόσο του Δικαστικού Μεγάρου Λιβαδειάς , όσο και του Δικαστικού Μεγάρου Θήβας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Σταθάς Γιάννης