Κλ. Περγαντάς: Αναγκαία όσο ποτέ η εθνική ομοψυχία και η ενότητα

Κοινοποίηση στα Social Media

Την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενότητας επεσήμανε στον χαιρετισμό του για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς

«Η σημερινή μέρα, είναι μέρα τιμής και μνήμης ενός από τα πιο σημαντικά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας. Είναι παράλληλα, μέρα αναμέτρησης του χρέους μας στους αγωνιστές της Ελληνικής ελευθερίας, γιατί χάρη σ΄αυτούς υπάρχουμε ως κράτος, λαός και ταυτότητα. Σήμερα τιμούμε μια επέτειο, που το συμβολικό της περιεχόμενο θέλουμε και επιβάλλεται να ζει ως ενεργός αξία στον προσωπικό και δημόσιο βίο μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Περγαντάς.

Και πρόσθεσε: «Αναμφίβολα, τα μεγάλα γεγονότα στην πορεία των λαών και των κοινωνιών πρέπει να είναι δημιουργικά και δυναμικά στοιχεία που επηρεάζουν τις εξελίξεις. Κορυφαία θέση στη νεώτερη ελληνική ιστορία και μέσα απ΄αυτή στις συνθήκες  του Β΄παγκόσμιου πολέμου, είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη η ενέργεια αυτή αποτελεί «μια πρόκληση να αναλογιστούμε πως σήμερα, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε μια νέα εθνική ομοψυχία, μια ενότητα, γιατί «τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί…και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι», κατά πως γράφει ο Μακρυγιάννης».

Βασικό είπε ότι είναι να κρατήσουμε το φως από το καλό μας παρελθόν «τη θετική μας παράδοση, τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας», να νοιώσουμε ότι «η Ελλάδα είναι όλων μας, κι αυτή την πατρίδα πρέπει να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε» και «να γίνει η γέφυρα του Γοργοπόταμου αφορμή για να προβληματιστούμε και να χτίσουμε μια γέφυρα για να ενώνει»

Καταλήγοντας τόνισε: «Οι ανθρώπινες αξίες, για να διατηρούν τη σημασία τους, δεν πρέπει να επιβάλλονται, αλλά να δικαιώνονται στην ψυχή και το νου κάθε πολίτη.

Άλλωστε, ο πολιτισμός μιας χώρας, οι εθνικές της αρετές και το πνεύμα της πιστοποιούνται από τα ιδανικά που εμπνέουν. Και το δικό μας πνεύμα, το ελληνικό, το γεμάτο από ιστορική συνείδηση, μπορεί να ζει σε όλους τους καιρούς. Αρκεί μόνο να ερμηνεύεται αληθινά.

Του χτες την κληρονομιά, του σήμερα το χρέος, ας κρατήσουμε σαν σύμβολο αυτής της επετειακής μέρας, για να πραγματοποιηθεί δημιουργικό, αληθινό και στέρεο το αύριο όλων μας».