Ο ιός HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός που προκαλεί τη νόσο AIDS

Κοινοποίηση στα Social Media

H 1η Δεκεμβρίου, διεθνής ημέρα κατά του HIV/AIDS, στοχεύει στην επαγρύπνηση και την κοινωνική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μηδενίστε! Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις, μηδενίστε τους θανάτους από AIDS, μηδενίστε τις διακρίσεις. Αυτό είναι το θέμα της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS για τα έτη 2011-2015.

Ωστόσο, αν και τα περιστατικά με AIDS δείχνουν μια σταθερή μείωση κατά 48% στο χώρο της Ευρώπης στη χρονική περίοδο 2006-2012 κυρίως λόγω της χορηγούμενης θεραπείας, ο αριθμός αντίστοιχα των νέων μολύνσεων αυξήθηκε κατά 113%, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Η αύξηση συνδέεται στενά με τη χαμηλή κάλυψη προγραμμάτων πρόληψης και χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πήραν αντιρετροϊκή θεραπεία αυξήθηκαν σημαντικά στα έτη 2011-2012, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί μόνο στο ένα τρίτο των ανθρώπων που τη χρειάζονται.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013, ο συνολικός αριθμός των HIV (+) ατόμων αντιστοιχεί σε 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS, οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.380 και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία. Η πλειοψηφία των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων κατά τη στιγμή της δήλωσης είναι ηλικίας 25-40 ετών. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

Η επιδημία του HIV στη χώρα μας ακολούθησε μια ανοδική πορεία (Σχήμα 1), ενώ παρουσίασε μία σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογική εικόνα το 2011 και το 2012. Για πρώτη φορά, ο HIV μεταδίδεται ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην Αθήνα. Από το 2011 μέχρι τις 31/10/2013 έχουν δηλωθεί συνολικά στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 1041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν καταλήξει.

aids-stat-2013

Το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν 792 συνολικά περιστατικά HIV σε σύγκριση με τα 1058 περιστατικά που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Η μείωση που παρατηρείται δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε συμπεράσματα (πίνακας 1).

aids-kathg-metad

Σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι σαφές ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της HIV λοίμωξης θα πρέπει να εστιάζονται σε νεαρότερες ηλικίες, στις ομάδες των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς (θεσμικούς και ΜΚΟ) που εμπλέκονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπέβαλε το 2013 προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ολοκληρωμένη πρόταση για την πρόληψη της HIV λοίμωξης και την αναχαίτιση της επιδημίας στους ΧΕΝ.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επιχειρεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας συστηματική ενημέρωση σε σχολεία και δράσεις σε μέρη που συχνάζουν νέα άτομα. Το προσωπικό του οργανισμού σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι ΧΕΝ, οι ομο/αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα εκδιδόμενα άτομα, μοιράζοντας αποστειρωμένες σύριγγες, βελόνες και προφυλακτικά, προσφέροντας και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πρόσφατη δράση του οργανισμού με ομάδα-στόχο τα νεαρής ηλικίας άτομα, αποτελεί η επιστράτευση για την πρόληψη για τον HIV των social media και των bloggers.

Σε εποχές οικονομικής κρίσης το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης των παρεμβάσεων πρόληψης, αλλά και της παροχής αντιρετροϊκής θεραπείας σε όσους και όσες την έχουν ανάγκη, προκειμένου το σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS να γίνει πραγματικότητα

Μηδενίστε!
Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις.
Μηδενίστε τους θανάτους από AIDS.
Μηδενίστε τις διακρίσεις.

Πηγή: medicaltime.gr

 

 

Από την έκθεση του 2011

Εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 25 εκατομμύρια έχουν χάσει τη μάχη μέχρι σήμερα, περίπου 30 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας AIDS/HIV. Όμως τα νέα δεν είναι πια τόσο καταστροφικά και η έκθεση του οργανισμού του ΟΗΕ για τη νόσο, UNAIDS, που δημοσιεύεται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο, δείχνει πως η πρόληψη πράγματι έχει αποτελέσματα και τα κρούσματα μόλυνσης βαίνουν μειούμενα.

aids-stat
Τα ενθαρρυντικά νέα που περιλαμβάνει η έκθεση δεν σηματοδοτούν, φυσικά, το τέλος ενός εφιάλτη που έχει καταστεί μέχρι και κύρια αιτία θανάτου σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ούτε είναι παρηγοριά για τους 50.000 Ευρωπαίους που μολύνονται κάθε χρόνο.

ee-nea-krousmata
Η ΕΕ ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει συστήσει ειδικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την έρευνα στην αντιμετώπιση της νόσου, με θεμέλιο τη στρατηγική προώθησης της υγείας και διευκόλυνσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως εξηγεί ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Michael Cashman, πρόεδρος της διακομματικής ομάδας για τα δικαιώματα LGBT στο ΕΚ, “παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε πετύχει, έχουμε δρόμο να διανύσουμε πριν ο κόσμος μας λυτρωθεί από το Aids. Ο ίδιος οργανώνει κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας του ΕΚ ειδική ημερίδα για το θέμα καθώς όπως τονίζει, η ενημέρωση είναι κλειδί της επιτυχίας “μας θυμίζει ποιοί είμαστε και για ποιούς αγωνιζόμαστε”.

aids-2010
“Το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια από όλες τις χώρες και διεθνείς οργανισμούς ενώ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο αγώνας κατά του Aids είναι ενταγμένος σε κάθε ευρωπαϊκό νομοθέτημα”, καθώς “πάνω απ’ όλα στόχος μας είναι να δώσουμε φωνή σε εκείνους που δεν έχουν”.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Aids παραμένει πρώτη αιτία θανάτου σε μεγάλες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής ενώ τα κρούσματα, αν και μειώνονται στη Δύση, βρίσκονται σε ανοδική τροχιά στην κεντρική Ασία και αλλού στην ασιατική ήπειρο.

Πηγή: europarl.europa.gr