Η Τρόικα μας ετοιμάζει νέο «κοστούμι»: Σύνταξη ανάλογα με το εισόδημα

Κοινοποίηση στα Social Media

Συντάξεις διαφορετικών «ταχυτήτων» με τον τρόπο που εφαρμόζονται στην Αυστραλία θέλει να εφαρμόσει η Τρόικα τώρα στην Ελλάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων από τους ασφαλισμένους αλλά και από την κυβέρνηση.

Το αυστραλιανό μοντέλο το οποίο θέλει να εφαρμόσει η Τρόικα, περιλαμβάνει την σύνδεση της σύνταξης με ασφαλιστικά κριτήρια. Με βάση δηλαδή το συγκεκριμένο «μοντέλο», οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλλει τις ίδιες εισφορές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εισπράττουν εν τέλει διαφορετικά ποσά ανάλογα με την ακίνητη περιουσία, αναφέρει το Εθνος.

Τι ισχύει στην Αυστραλία

Στην μακρινή ήπειρο, η οποία έχει παντελώς διαφορετικό αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο από την Ελλάδα, το χορηγούμενο ποσό της σύνταξης εξαρτάται από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης, την οικογενειακή κατάσταση αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.

Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του ασφαλισμένου, η αξία αυτοκινήτων, αεροσκαφών, σκαφών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, το κατά πόσο έχει μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση, ή καταπίστευμα αλλά και τα ακίνητα που διαθέτει εκτός από το σπίτι που διαμένει, όπως το εξοχικό.

Για την κάθε κατηγορία συνταξιούχου, προβλέπεται διαφορετικό «πλαφόν» πάνω στο οποίο θα επέλθει η μείωση της σύνταξης. Για παράδειγμα, σε ένα ζευγάρι το οποίο δεν έχει δικό του σπίτι έχει όριο συντάξεως στα 421,5 δολάρια Αυστραλίας για πλήρη σύνταξη, ενώ γα κάθε 1.000 δολάρια πάνω από το πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά 1,50 δολάρια ανά δεκαπενθήμερο.

Το σύστημα, έχει τρεις βασικούς πυλώνες για την εφαρμογή του, οι οποίοι είναι:

  • Μια κρατική σύνταξη
  • Συμπληρωματική υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση προκαθορισμένων εισφορών
  • Προαιρετική ασφάλιση

Πηγή | iefimerida.gr