Επιτακτική ανάγκη κάλυψης των αναγκών του φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και απαράδεκτο το κλείσιμο των Γραφείων ΟΑΕΕ στη Θήβα από τον Γιάννη Σταθά

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο Νομός Βοιωτίας έχει την ιδιαιτερότητα να έχει 2 ισότιμα οικονομικά κέντρα, αυτά της Λιβαδειάς και της Θήβας και για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί και στις δύο πόλεις αντίστοιχες Υπηρεσίες για να εξυπηρετούν τους πολίτες και για να εξοικονομούνται χρήματα για το κράτος. Είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη όταν θέλει η  Κεντρική Διοίκηση να κάνει διορθωτικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα το Γραφείο του ΟΑΕΕ στη Θήβα εξυπηρετεί όλη την πρώην Επαρχία Θήβας, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη τη χώρας Οινοφύτων –  Σχηματαρίου και υπάρχουν εκατοντάδες βιοτεχνίες.

Επίσης η Θήβα είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Επίσης τα  Γραφεία του ΟΑΕΕ στη Θήβα  εξυπηρετούν τους Συνταξιούχους, τους αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους που εξασκούν και εμπορική δραστηριότητα.

Η απόσταση που χωρίζει από τη Λιβαδειά είναι πάρα πολύ μεγάλη και θα έχει σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι από τον ΟΑΕΕ για να εξυπηρετηθούν, να χάνουν εργατοώρες και να επιβαρύνονται οικονομικά,ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές εποχές που περνούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί  ώστε να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία των Γραφείων του ΟΑΕΕ στη Θήβα, τα οποία δεν υπάρχουν στο καινούργιο Οργανόγραμμα, ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι χιλιάδες ασφαλισμένοι;

 

Τεράστια είναι η έλλειψη φαρμάκων στο φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς όπως καταγγέλλουν οι γιατροί  και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα της έλλειψης των φαρμάκων είναι να μην μπορούν να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες του ΓΝΛ σε φάρμακα, καθώς με τις περικοπές που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, το ΓΝΛ αδυνατεί να καλύψει τις φαρμακευτικές ανάγκες ως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, το ΓΝΛ χρειάζεται επειγόντως τα παρακάτω χρηματικά ποσά για την αγορά των αντίστοιχων φαρμάκων:

  • Ποσό 25000 ευρώ περίπου για να καλυφθούν οι ανάγκες μόνο για το μήνα Δεκέμβριο για φάρμακα όπως ερυθροποιητίνες  και άλλα φάρμακα τα οποία δίνονται στους νεφροπαθείς ασθενείς της ΜΤΝ του ΓΝΛ και της μονάδας ΤΝ της Λιβαδειάς και τα οποία χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία.
  • Ποσό περίπου 15000 ευρώ για τις ανάγκες για τον μήνα Δεκέμβριο τεσσάρων εξωτερικών ασθενών με αιματολογικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία.
  • Ποσό 5000 ευρώ περίπου για φάρμακα χημειοθεραπειών και φάρμακα ασθενών με μεταμόσχευση οργάνων για τον μήνα Δεκέμβριο σε εξωτερικούς ασθενείς.
  • Οι ανάγκες για την κάλυψη των κλινικών και τμημάτων του ΓΝΛ ανέρχονται, με μεγάλη οικονομία, στο ποσό των 70000 ευρώ περίπου.
  • Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης και σε φάρμακα για τα οποία αιτούνται ποσότητες μέχρι και 100 τεμαχίων για κάλυψη αναγκών. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για κάποια τέτοια φάρμακα ανέρχεται στο ποσό των 9500 ευρώ με ΦΠΑ.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπόλοιπο ποσό για φάρμακα ανέρχεται στα 1000 ευρώ περίπου και δεν επαρκεί για παραγγελίες φαρμάκων που ήδη δεν υπάρχουν στο φαρμακείο.

 

Με βάση τα ανωτέρω εύκολα διαπιστώνουμε ότι αν το ποσό που αναλογεί στο φαρμακείο για το κλείσιμο του οικονομικού έτους είναι μικρότερο από το σύνολο των ανωτέρω αναγκών, τότε το φαρμακείο του ΓΝΛ δεν θα καταφέρει να καλύψει τόσο τις τρέχουσες ανάγκες του νοσοκομείου όσο και τις υπόλοιπες ανάγκες όπως φάρμακα  σε καρκινοπαθείς κλπ. Συνεπώς,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς σε φάρμακα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Σταθάς Γιάννης